Теплі страви для прохолодних днів: гастроблогерка Олена Павлова ділиться сезонними рецептами
    
- Гастроблогерка з Вінниці Олена Павлова роками збирає забуті рецепти подільської кухні, страви за якими смачні, а продукти потрібні доступні.
 - Пропонуємо легкі та корисні страви, які будуть смакувати в прохолодні осінні дні.
 
Осінь — це одна з найцікавіших у кулінарному плані пір року, яка дарує можливість смакувати сезонними овочами й фруктами, що у свою чергу відкриває широке поле для експериментів та творчості. Пропонуємо добірку осінніх страв на будь-який смак від вінницької гастроблогерки Олени Павлової.
Безглютеновий кіш з лососем і шпинатом

Теплими осінніми вечорами немає нічого кращого, ніж скуштувати пиріг з овочами та рибкою.
Інгредієнти
Для тіста:
- Рисове борошно: 150 г
 - Кокосове борошно: 50 г
 - Масло вершкове (холодне): 100 г
 - Яйце: 1 шт
 - Повидло: 1 ст.л.
 - Сіль
 - Вода крижана: 2–3 ст.л (за потреби)
 
Для начинки та заливки:
- Філе лосося: 300г
 - Шпинат (віджатий): 200 г
 - Вершки: 200 мл
 - Яйця: 3 шт
 - Сир твердий: 100 г
 - Сіль, перець, спеції до смаку
 
Приготування:
- Тісто: Змішати сухе борошно, повидло, сіль. Розтерти з холодним маслом до крихти. Додати яйце, швидко замісити. Охолодити.
 - Основа: Розкачати, викласти у форму. Наколоти. Випікання основи: 15 хв при 180°C з вантажем, потім 5–7 за без нього.
 - Начинка: Лосось нарізати кубиками, посолити. Шпинат припустити та ретельно віджати. Сир натерти.
 - Заливка: Збити яйця з вершками, сіллю, перцем, мускатним горіхом.
 - Збирання та випікання: На дно основи викласти шпинат, потім лосось. Залити яєчно-вершковою сумішшю. Посипати сиром. Випікати при 180°C до золотистої скоринки. Дати охолонути перед подачею.
 
Меживо з баклажанів

Меживо дуже часто плутають з рагу. Але це не рагу. У меживі круглі шматочки баклажанів зберігають свою форму, а тому страву при приготування не перемішують, а перекладають шарами.
Інгредієнти:
- 3 середніх баклажани
 - 6 невеличких томати
 - 1 велика цибулина
 - сіль, перець, трави, які полюбляєте, часник та зелена петрушка з кропом
 
Приготування:
- Спочатку нарізаєте гарними кружальцями баклажан, широко, по сантиметру приблизно. В солону воду на 15 хв.
 - Далі трохи обсушуєте та обсмажуєте. Добре обсмажуєте. Але не лийте багато олії, хай вони будуть зі скоринкою.
 - Викладаєте на велику таріль. Тим часом у олії смажите дрібно посічену цибулину, до золотавого кольору. Присолюєте. Окремо смажиться шість помідорок.
 - Потім у великій товстостінній пательні перекладаєте шарами баклажани і помідорки з цибулькою. Поливаєте овочевим бульйоном, або водою, кладете ложку смальцю і хвилин 20 на маленькому вогні тушкуєте. Коли знімете з вогню — видушуєте два зубчики часнику. На наступний день подаєте, притрусивши зеленню.
 
Лежні з грибами

Лежні, зрази, картопляники. Страва давня і улюблена багатьма поколіннями українців. Готуються лежні з картопляного тіста, ніжного і пухкого.
Інгредієнти:
- Картопля — 800 г
 - Яйце — 1 шт.
 - Борошно — 4 ст.л.
 - Сіль — 0.5 ч л.
 - Цибуля — 1 шт.
 - Гриби печериці або лісові — 300 г
 - Часник — 1 зубчик
 - Олія — 6 ст.л.
 - Сметана для подачі
 - Шпинат свіжий бебі — 50 г
 - Сік лимону — 1 ст.л.
 
Приготування:
- Картоплю очистіть та відваріть у підсоленій воді. Злийте воду та залиште охолоджуватися.
 - Промийте та наріжте невеликими шматочками 300 г грибів і цибулину. Якщо гриби лісові, то спочатку проваріть їх і дайте стекти в друшляку, а потім поріжте.
 - Розігрійте пательню з 2 ст.л. кокосової олії, обсмажте гриби впродовж 5-ти хвилин, додайте цибулю та смажте ще 3-4 хвилини до готовності. Додайте сіль і спеції.
 - Потовчіть картоплю, додайте яйце, борошна, 1/3 ч.л. солі. Замісіть однорідне тісто. Тісто може бути липким, тоді поставте біля себе трохи борошна, щоб було легше формувати лежні.
 - Розділіть тісто на 8 частин і сформуйте млинці для лежнів. Для цього посипте поверхню столу та руки борошном, сформуйте картопляні пласкі диски, всередину викладіть 2 ч.л. начинки, загорніть їх і розімніть обережно до утворення овальних лежнів.
 - Розігрійте пательню з кокосовою олією. Викладіть лежні і обсмажте до золотавої скоринки з обох боків.
 - В глибокій мисці змішайте сік лимону і олію волоського горіха. Занурьте у суміш шпинат і обережно помніть руками.
 - Подача: на велику тарілку викладіть шпинат, на іншу половину лежні, на лежні викладіть сметану і за бажанням дрібно помічену зелень.
 
Овочевий бульйон

Цей ароматний бульйон ідеально підходить як база для супів, різотто та соусів.
Інгредієнти:
- 2-3 середні моркви
 - 1-2 середні ріпчасті цибулі (можна залишити лушпиння для кольору)
 - 3-4 стебла селери
 - 1 середній корінь пастернаку
 - 3-4 зубчики часнику
 - спеції та зелень:1 великий пучок петрушки (використовуємо стебла і листя), 2-3 лаврові листи, 8-10 горошин чорного перцю
 - сіль (1-2 ч.л. або за смаком)
 - 2,5–3 літри холодної води
 
Приготування:
- Підготовка: Ретельно вимийте моркву, пастернак, селеру та цибулю. Наріжте їх великими, довільними шматками. Часник можна додати цілими зубчиками.
 - Початок: Покладіть усі овочі та пучок петрушки у велику каструлю. Залийте овочі холодною водою. Це сприяє кращому вивільненню смаку. Додайте лавровий лист та горошини перцю.
 - Варіння: Доведіть воду до кипіння на сильному вогні, потім одразу зменште вогонь до мінімуму. Бульйон повинен лише ледь помітно булькати (тушкуватися). Зніміть піну, що утворюється на поверхні.
 - Умлівання: Варіть бульйон на мінімальному вогні протягом 45-60 хвилин мінімум!!!. Чим довше вариться, тим більш насиченим буде смак.
 - Соління: За 10 хвилин до закінчення варіння додайте сіль за смаком.
 - Проціджування: Зніміть каструлю з вогню. Обережно процідіть бульйон через дрібне сито, щоб видалити всі тверді інгредієнти. Бульйон можна використовувати негайно або зберігати в холодильнику чи заморозити.
 
Намазка з крем-сиру

Складові: крем-сир домашній 50 г, 1 маринований гострий перець зелений, півогірка, в'ялені томати, чорний хліб. Також багато зелені: петрушка, кінза, кріп, сіль, перець, прованські трави.
Хліб посмажити і натертий часником по гарячому. Намасти намазку. Їсти одразу, широко відкриваючи рота. Піти за добавкою.
Млинці з куркою та грибами

Коли дуже хочеться тепла і сонця — робимо млинці. Восени вони смакують з грибами.
Інгредієнти
Для тіста:
- 4 яйця
 - 1 л молока (теплого, це важливо!)
 - 600 гр борошна
 - 10 столових ложок рослинної олії
 - сіль та цукор за смаком
 - сухі трави за смаком
 
Начинка:
- 500 гр філе (індик, качка, курка або телятина на вибір)
 - 500 гр свіжих грибів
 - петрушка
 - 2 цибулини
 
Приготування:
- М'ясо відварюємо з травами і дрібнимо, гриби обсмажуємо, додаємо цибулю. Спеції, сіль, можна трохи бульйону, якщо маса занадто суха.
 - Викладаємо на млинець начинку, завертаємо. У посуд для запікання трамбуємо млинці і ставимо на годину в духовку.
 
Шарлотка

«Шарлотка кашалотка. Виділи таку, нє? Ну то слухайте. Рецепт простий і дешевий» — зазначила Олена Павлова.
Рецепт:
- 150 г цукру збити з 3 яйцями. Додати 150 г борошна і пів чайної ложки соди, погашеної оцтом. Ванілін, ароматизатори за бажанням.
 - Два великих, твердих кисло-солодких яблука почистити і нарізати великим кубиком.
 - На дно форми пергамент, стінки обмастити маслом чи маргарином, в духову шафу при 180 на 20 хвилин.
 
«Вечір, мряка, закипає чайник. Ти чаклуєш вечірній чай: м'ята, лаванда, ромашка, материнка, залити окропом, — додає до рецепту гастроблогерка. — Поки настоюється, ти доїдаєш перший шматочок, коли настоявся — другий. І враз осінь за вікном вже хоче до тебе в гості, а не ти до літа. Бо ось воно, літо — в твоїй великій чашці трав'яного чаю і в пирозі з яблуками і краплями чорної горобини. Давай осінь, відступай, ще хочеться сонця і тепла. Гайда! На відступ, шарлотка тримає оборону, а ми один одному кукуху».
Смачного!
 
Читайте також:
Бізнес після війни: 5 історій успіху ветеранів, що відкрили власну справу завдяки грантам
Відомий вінницький митець Володимир Козюк отримав престижну премію «Скарб нації»
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.