Теплі страви для прохолодних днів: гастроблогерка Олена Павлова ділиться сезонними рецептами

Теплі страви для прохолодних днів: гастроблогерка Олена Павлова ділиться сезонними рецептами
  • Гастроблогерка з Вінниці Олена Павлова роками збирає забуті рецепти подільської кухні, страви за якими смачні, а продукти потрібні доступні.
  • Пропонуємо легкі та корисні страви, які будуть смакувати в прохолодні осінні дні.

Осінь — це одна з найцікавіших у кулінарному плані пір року, яка дарує можливість смакувати сезонними овочами й фруктами, що у свою чергу відкриває широке поле для експериментів та творчості. Пропонуємо добірку осінніх страв на будь-який смак від вінницької гастроблогерки Олени Павлової.

Безглютеновий кіш з лососем і шпинатом 

Теплими осінніми вечорами немає нічого кращого, ніж скуштувати пиріг з овочами та рибкою.

Відео дня

Інгредієнти

Для тіста:

  • Рисове борошно: 150 г
  • Кокосове борошно: 50 г
  • Масло вершкове (холодне): 100 г
  • Яйце: 1 шт
  • Повидло: 1 ст.л.
  • Сіль 
  • Вода крижана: 2–3 ст.л (за потреби)

Для начинки та заливки:

  • Філе лосося: 300г
  • Шпинат (віджатий): 200 г
  • Вершки: 200 мл
  • Яйця: 3 шт
  • Сир твердий: 100 г
  • Сіль, перець, спеції до смаку

 Приготування:

  1. Тісто: Змішати сухе борошно, повидло, сіль. Розтерти з холодним маслом до крихти. Додати яйце, швидко замісити. Охолодити.
  2. Основа: Розкачати, викласти у форму. Наколоти. Випікання основи: 15 хв при 180°C з вантажем, потім 5–7 за без нього.
  3. Начинка: Лосось нарізати кубиками, посолити. Шпинат припустити та ретельно віджати. Сир натерти.
  4. Заливка: Збити яйця з вершками, сіллю, перцем, мускатним горіхом.
  5. Збирання та випікання: На дно основи викласти шпинат, потім лосось. Залити яєчно-вершковою сумішшю. Посипати сиром. Випікати при 180°C до золотистої скоринки. Дати охолонути перед подачею.

Меживо з баклажанів

Меживо дуже часто плутають з рагу. Але це не рагу. У меживі круглі шматочки баклажанів зберігають свою форму, а тому страву при приготування не перемішують, а перекладають шарами.

Інгредієнти:

  • 3 середніх баклажани
  • 6 невеличких томати
  • 1 велика цибулина
  • сіль, перець, трави, які полюбляєте, часник та зелена петрушка з кропом

Приготування:

  1. Спочатку нарізаєте гарними кружальцями баклажан, широко, по сантиметру приблизно. В солону воду на 15 хв.
  2. Далі трохи обсушуєте та обсмажуєте. Добре обсмажуєте. Але не лийте багато олії, хай вони будуть зі скоринкою.
  3. Викладаєте на велику таріль. Тим часом у олії смажите дрібно посічену цибулину, до золотавого кольору. Присолюєте. Окремо смажиться шість помідорок.
  4. Потім у великій товстостінній пательні перекладаєте шарами баклажани і помідорки з цибулькою. Поливаєте овочевим бульйоном, або водою, кладете ложку смальцю і хвилин 20 на маленькому вогні тушкуєте. Коли знімете з вогню — видушуєте два зубчики часнику. На наступний день подаєте, притрусивши зеленню.

Лежні з грибами

Лежні, зрази, картопляники. Страва давня і улюблена багатьма поколіннями українців. Готуються лежні з картопляного тіста, ніжного і пухкого.

Інгредієнти:

  • Картопля — 800 г
  • Яйце — 1 шт.
  • Борошно — 4 ст.л.
  • Сіль — 0.5 ч л.
  • Цибуля — 1 шт.
  • Гриби печериці або лісові — 300 г
  • Часник — 1 зубчик
  • Олія — 6 ст.л.
  • Сметана для подачі
  • Шпинат свіжий бебі — 50 г
  • Сік лимону — 1 ст.л.

Приготування:

  1. Картоплю очистіть та відваріть у підсоленій воді. Злийте воду та залиште охолоджуватися.
  2. Промийте та наріжте невеликими шматочками 300 г грибів і цибулину. Якщо гриби лісові, то спочатку проваріть їх і дайте стекти в друшляку, а потім поріжте.
  3. Розігрійте пательню з 2 ст.л. кокосової олії, обсмажте гриби впродовж 5-ти хвилин, додайте цибулю та смажте ще 3-4 хвилини до готовності. Додайте сіль і спеції.
  4. Потовчіть картоплю, додайте яйце, борошна, 1/3 ч.л. солі. Замісіть однорідне тісто. Тісто може бути липким, тоді поставте біля себе трохи борошна, щоб було легше формувати лежні.
  5. Розділіть тісто на 8 частин і сформуйте млинці для лежнів. Для цього посипте поверхню столу та руки борошном, сформуйте картопляні пласкі диски, всередину викладіть 2 ч.л. начинки, загорніть їх і розімніть обережно до утворення овальних лежнів.
  6. Розігрійте пательню з кокосовою олією. Викладіть лежні і обсмажте до золотавої скоринки з обох боків.
  7. В глибокій мисці змішайте сік лимону і олію волоського горіха. Занурьте у суміш шпинат і обережно помніть руками.
  8. Подача: на велику тарілку викладіть шпинат, на іншу половину лежні, на лежні викладіть сметану і за бажанням дрібно помічену зелень.

Овочевий бульйон

Цей ароматний бульйон ідеально підходить як база для супів, різотто та соусів.

Інгредієнти:

  • 2-3 середні моркви
  • 1-2 середні ріпчасті цибулі (можна залишити лушпиння для кольору)
  • 3-4 стебла селери
  • 1 середній корінь пастернаку
  • 3-4 зубчики часнику
  • спеції та зелень:1 великий пучок петрушки (використовуємо стебла і листя), 2-3 лаврові листи, 8-10 горошин чорного перцю
  • сіль (1-2 ч.л. або за смаком)
  • 2,5–3 літри холодної води

Приготування:

  1. Підготовка: Ретельно вимийте моркву, пастернак, селеру та цибулю. Наріжте їх великими, довільними шматками. Часник можна додати цілими зубчиками.
  2.  Початок: Покладіть усі овочі та пучок петрушки у велику каструлю. Залийте овочі холодною водою. Це сприяє кращому вивільненню смаку. Додайте лавровий лист та горошини перцю.
  3. Варіння: Доведіть воду до кипіння на сильному вогні, потім одразу зменште вогонь до мінімуму. Бульйон повинен лише ледь помітно булькати (тушкуватися). Зніміть піну, що утворюється на поверхні.
  4. Умлівання: Варіть бульйон на мінімальному вогні протягом 45-60 хвилин мінімум!!!. Чим довше вариться, тим більш насиченим буде смак.
  5. Соління: За 10 хвилин до закінчення варіння додайте сіль за смаком.
  6. Проціджування: Зніміть каструлю з вогню. Обережно процідіть бульйон через дрібне сито, щоб видалити всі тверді інгредієнти. Бульйон можна використовувати негайно або зберігати в холодильнику чи заморозити.

Намазка з крем-сиру

Складові: крем-сир домашній 50 г, 1 маринований гострий перець зелений, півогірка, в'ялені томати, чорний хліб. Також багато зелені: петрушка, кінза, кріп, сіль, перець, прованські трави. 

Хліб посмажити і натертий часником по гарячому. Намасти намазку. Їсти одразу, широко відкриваючи рота. Піти за добавкою.

Млинці з куркою та грибами

Коли дуже хочеться тепла і сонця — робимо млинці. Восени вони смакують з грибами.

Інгредієнти

Для тіста:

  • 4 яйця
  • 1 л молока (теплого, це важливо!)
  • 600 гр борошна
  • 10 столових ложок рослинної олії
  • сіль та цукор за смаком
  • сухі трави за смаком

Начинка:

  • 500 гр філе (індик, качка, курка або телятина на вибір)
  • 500 гр свіжих грибів
  • петрушка
  • 2 цибулини

Приготування:

  1. М'ясо відварюємо з травами і дрібнимо, гриби обсмажуємо, додаємо цибулю. Спеції, сіль, можна трохи бульйону, якщо маса занадто суха.
  2. Викладаємо на млинець начинку, завертаємо. У посуд для запікання трамбуємо млинці і ставимо на годину в духовку.

Шарлотка

«Шарлотка кашалотка. Виділи таку, нє? Ну то слухайте. Рецепт простий і дешевий» — зазначила Олена Павлова.

Рецепт:

  • 150 г цукру збити з 3 яйцями. Додати 150 г борошна і пів чайної ложки соди, погашеної оцтом. Ванілін, ароматизатори за бажанням.
  • Два великих, твердих кисло-солодких яблука почистити і нарізати великим кубиком. 
  • На дно форми пергамент, стінки обмастити маслом чи маргарином, в духову шафу при 180 на 20 хвилин.

«Вечір, мряка, закипає чайник. Ти чаклуєш вечірній чай: м'ята, лаванда, ромашка, материнка, залити окропом, — додає до рецепту гастроблогерка. — Поки настоюється, ти доїдаєш перший шматочок, коли настоявся — другий. І враз осінь за вікном вже хоче до тебе в гості, а не ти до літа. Бо ось воно, літо — в твоїй великій чашці трав'яного чаю і в пирозі з яблуками і краплями чорної горобини. Давай осінь, відступай, ще хочеться сонця і тепла. Гайда! На відступ, шарлотка тримає оборону, а ми один одному кукуху».

Смачного!
 

Читайте також:

Бізнес після війни: 5 історій успіху ветеранів, що відкрили власну справу завдяки грантам

Відомий вінницький митець Володимир Козюк отримав престижну премію «Скарб нації»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up