Чому не можна «гріти» вуха та чим небезпечні аптечні краплі. Розповідає дитячий ЛОР

Чому не можна «гріти» вуха та чим небезпечні аптечні краплі. Розповідає дитячий ЛОР
  • Проблеми вуха, горла і носа актуальні у будь-яку пору року — а в разом з ними й походи до оториноларинголога.

  • Розбираємося, як працюють лікарі з важковимовною спеціалізацією та з якими проблемами, крім вушних пробок і гайморитів до них звертаються.

  • Поговорили з лікарем-оториноларингологом Вінницької обласної дитячої лікарні Романом Стенянським про те, чому важливо вчасно звертатись до «вухо-горло-носа», чим шкідливі краплі, а також чому не можна гріти вуха.

Інколи погіршення здоров’я дітей, це справа рук їх батьків. Самотужки займаючись лікуванням дитини, батьки можуть не розуміти, що шкодять. Лікарі в таких випадках просто радять не займатись тим, у чому батьки  до кінця не обізнані та записуватись на консультацію до спеціаліста.

Що робити коли заболіло вухо?

Найкраще, що ви можете зробити, коли в дитини заболіло вухо — стабілізувати її стан і привести до лікаря. Вухо потрібно знеболити, підійде парацетамол чи нурофен. Важливо слідкувати, щоб дитина була не голодна. Адже при низькому рівні глюкози може підскочити ацетон і дитину можуть покласти в лікарню.

— Дорослі розуміють та відчувають що не поївши вчасно, то можуть втратити свідомість. Діти  ж просто можуть заснути та спати, — каже лікар-оториноларинголог Роман Стенянський.

Відео дня

Ніякого вигрівання

Одна з найрозповсюдженіших помилок у лікуванні дорослими дитячих вух — їх вигрівання. Час від часу такі практики трапляються не лише у віддалених селах, але й у жителів міста. Такі «вигрівання» можуть закінчитись операцією.

— Гріючи вухо ми посилюємо кровоплин до запаленої ділянки. Але у запаленій ділянці кровоплин посилений і без того, — розповідає лікар. — Підвищення температурного режиму стимулює набряк, який тягне за собою знекровлення певних ділянок. Цим самим ми створюємо умови для формування абсцесу, або бактеріального ускладнення.

Не використовуйте краплі без призначення

Проблема в тому, що зазвичай, краплі, які радять в аптеках не лікують, а лише знеболюють.

— Вони можуть зняти запалення місцево, але при цілій барабанній перетинці проблема швидше за все, за нею — у скроневій кістці, — розповідає лікар.  - А якщо вона прорве, ми обпалимо краї й буде менша ймовірність, що барабанна перетинка затягнеться. Це може призвести до потреби в оперування через трепанацію скроневої кістки, 

Крім того, краплі можуть «згладити» симптоми потрапляння у вухо дитини сторонніх предметів. Такі випадки частіше стаються влітку.

Що робити коли в дитини нежить?

Якщо дитина ходить в садочок — часті хвороби та нежиті це нормально. Але тільки, якщо це не закінчується антибіотиками або ускладненнями. Хто не ходив в садок — хворіють в початковій школі. Звертатись до лікаря через нежить потрібно у випадках, якщо він не припиняється понад два тижні, нежить лише в одній ніздрі, або має неприємний, гнійний запах.

Найкраще — промивання

Якщо в дитини нежить, найкращим рішенням буде промивання носа. Для малюків підходить просте зволоження.

— Туалет носа потрібно проводити з обережністю, — розповідає лікар. — Особливо це стосується сольових розчинів у балонах під тиском. Якщо дитині не подобається промивання, не потрібно робити це силоміць. У такий спосіб нежить можна «задути» у вухо, що призведе до отиту.

Якщо важко мити дитині ніс — придбайте звичайний зволожувач. Він дозволяє генерувати до 300 мілілітрів туману на годину. Це дозволить регулювати зволоження в кімнаті.

Як правильно видувати ніс

Скупчення слизу в носовій порожнині — явище природне. Важливо навчити дитину правильно сякати ніс, щоб не «задути» нежить у вухо. При нежиті краще використовувати серветки, а не класичну багаторазову хустинку. Цим ви зменшите кількість мікробів і дитина не так натиратиме носові пазухи.

Ніздрі потрібно видувати по черзі затиснувши одну пальцем. Не забувайте трохи відкрити рот, щоб зменшити тиск на барабанні перетинки. Руки після процедури потрібно помити.

Краще відмовитись від крапель

Судинозвужуючі препарати не можна дітям до шести років. Всім іншим — лікарі рекомендують користуватись ними з обережність, не більше п’яти діб і лише на ніч.

— Краплі пересушують слизову та викликають звикання, — розповідає лікар. — Люди до нас приходять вже тоді, коли не справляються, чергуючи препарати. Або коли з’являються кровотечі, ніс перестає дихати.

Після тривалого стажу користування краплями, частіше у підлітків, виникає хронічний гіпертрофічний реніт. Також судинозвужуючі можуть спричиняти отруєння, це стосується нафтезину.

— Ці краплі можна «перекапати». Дитина стає в’яла, "провалюється" в сон, — розповідає лікар. — А тим паче, що батьки рідко дотримуються рекомендацій.

Що робити якщо болить горло?

Червоне горло не лікують. Якщо горло не турбує і воно червоне то нічого поганого в цьому немає. Потрібно орієнтуватись на скарги дитини. Дітям до 4 років забризкування спрею в горло може викликати рефлекторну зупинку дихання. Тобто, спреї можна користувати лише на порожнину рота.

Спреї не лікують

— При будь-якому стані дитини найкращим варіантом буде знеболювання, — розповідає лікар. — Потрібно пам’ятати, що збудник уже є і він в крові.Тобто місцево ви ніяк не покращите стан. Але ви можете покращити умови для дитини, тобто зняти набряк.

Полоскання, спреї та жувальні таблетки можуть місцево знеболити горло. Теж саме можна зробити й з допомогою морозива, яке допоможе зняти набряк.

— У перший же день відвідування сімейного лікаря просіть зробити посів, до призначення антибіотикотерапії, — каже лікар. — Один з показників, що ангіна істинно бактеріальна, це те, що у дитини болить лише горло, без кашлю та нежитю. Найчастіше це трапляється у дітей від 3 до 15 років і називають це захворювання гнійною ангіною. Якщо «соплі течуть річкою» — це вірусна ангіна.

Читайте також:

Скільки дітям можна «сидіти» в телефоні і як зберегти зір школяра? Розповідає лікар-офтальмолог

Скільки дітям можна солодкого та як вберегти шлунок школяра. Розповідає лікар-гастроентеролог

Історії вінничан, які допомагали своїм близьким переживати важкі хвороби

Хей, докта: десять вінницьких лікарів, про яких варто знати

Відбілити зуби і вижити: стоматолог розповіла про користь і шкоду відбілювання

Порада дня: вінницька лікарка розповіла про післясвяткові гастрити

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Марина Лашина

    При отитi ніколи вухо не гріла. Якщо були неприємні відчуття чи біль, одразу Колдісепт нано Сільвер капала. Він чудово знеболює та знімає запалення.
  • Наталья Графская

    Щодо вушних крапель не згодна. є хороші протизапальні препарати. Ті ж краплі Колдісепт нано Сільвер добре прибирають запалення при отіті. Я сама неодноразово ними лікувалась.
  • Анна Манько

    Я самолікуванням не займаюся і експериментів на своїй дитині не ставлю. Найменша застуда і ми до лікаря приймати йде, т.к. найчастіше наші застуди в отит переходять. Так, гріти вухо не можна в такому разі, а ось вушні краплі Колдісепт нано Сільвер чудово знімають запалення та знеболюють. Нам цей апарат підходить ідеально.
  • Оксана Краско

    Я не використовувала саморобні краплі. Як на мене простіше та безпечніше купити готовий препарат в аптеці. Коли у доньки отит був і боліло вухо, то нам краплі Колдісепт нано Сільвер порадили. Вони швидко прибрали запалення та біль у вусі.

keyboard_arrow_up