Чи можна мити овочі та фрукти мийними засобами? Відповідає лікар

Чи можна мити овочі та фрукти мийними засобами? Відповідає лікар
  • Останнім часом кулінарні блогери в соцмережах та Ютубі рекомендують мити овочі та фрукти мийними засобами. Все для того, аби змити шкідливі мікроби, а також віск та хімію, якими можуть обробляти плоди для тривалішого зберігання.
  • А що з цього приводу говорять фахівці? Ми запитали. 


 

У період міжсезоння фахівці рекомендують вживати більше овочів і фруктів — натуральне джерело вітамінів, антиоксидантів, мікроелементів та ензимів. Але важливо пам'ятати, що на поверхні ягід, плодів та зелені можуть бути небезпечні забруднення:

  • пил, у складі якого присутні важкі метали;
  • гнильні бактерії, плісняві грибки та інші мікроби;
  • паразити та їх яйця;
  • залишки пестицидів та хімікати, якими продукти обробляли під час зберігання.

Як же отримати тільки користь від овочів та фруктів і не нашкодити собі та близьким? Добре мити їх перед вживанням. Продавці рекомендують купувати спеціальні, екологічні мийні засоби для овочів та фруктів, хтось просто каже мити милом і засобом для посуду. А що кажуть медики?

Миючі засоби шкідливі

У спробі промити як слід яблуко або кабачок дехто використовує звичайне мило або засіб для миття посуду. За словами фахівців, ці мийні засоби не підходять для безпечного очищення овочів і фруктів.

Відео дня

Річ у тім, що ці продукти мають пористу структуру. Тому і мило, і спеціальний гель можуть проникнути всередину. А це небезпечно для вашого здоров'я.

— Для очищення овочів і фруктів немає потреби використовувати мило або гель, адже хімічні речовини, що входять до їх складу, можуть залишатися на поверхні і потрапляти в організм людини, що може стати причиною алергії або отруєння, — коментує сімейний лікар Юрій Тарануха. — За даними досліджень, навіть посуд потрібно прополоскати десяток разів після гелю. Щоб убезпечити себе, достатньо промити овочі та фрукти як слід під звичайною проточною водою. Можна содою, або протерти оцтом чи спиртом, але потім добре треба промити водою. Далі витерти паперовим рушником — так ви мінімізуєте кількість бактерій на шкірці.

Під проточною водою необхідно обов'язково мити навіть ті фрукти й овочі, які здаються на перший погляд чистими, видимих частинок бруду на них немає.

Миття потребують навіть банан, ківі та мандарин, тобто фрукти, чию шкірку ви їсти не плануєте. Річ у тім, що поки ви чистите немитий фрукт, великий ризик перенести бактерії зі шкірки на їстівну м'якоть.

Як правильно мити?

Перед розрізанням великі баштанні культури (кавуни, дині, гарбузи) також необхідно мити в холодній проточній воді. Головна мета ретельного миття — позбутися всіх забруднень і мікробів, які можуть потрапити на внутрішню частину плода під час його розрізання.

— Щоб відмити всі забруднення, можна використовувати щітку, губку або ганчірку, — каже медик. —  Не варто додавати у воду мило або інші засоби для миття. Після промивання кавун необхідно насухо витерти за допомогою паперових серветок або чистого рушника, щоб прибрати можливі залишки забруднень і бактерій з поверхні шкірки.

Для миття картоплі, моркви, буряка або інших коренеплодів досить використовувати теплу, проточну воду. Промивати необхідно кожен коренеплід, очищаючи шкірку від залишків землі та інших забруднень за допомогою щітки.

— Після очищення щіткою слід обполоснути овочі в чистій проточній воді й насухо промокнути паперовим або тканинним рушником. Мити овочі перед зберіганням у холодильнику не потрібно — це призводить до швидкого псування продуктів, — каже лікар.

Ягоди, листову зелень (салат, петрушку, розмарин, базилік, шпинат) краще мити в стоячій воді, періодично змінюючи її. Необхідно помістити у ємність із прохолодною водою та залишити на кілька хвилин. Після чого слід добре промити зелень чи ягоди, змінюючи воду кілька разів. Після миття, зелень необхідно просушити за допомогою ручної центрифуги, паперових або тканинних рушників.

 

Читайте також:

З якого віку можна збільшувати губи? Розповідає вінницька косметологиня

«Хай горить р*сня, а листя хай компостується». Сімейний лікар розповів про здоров’я на осінь

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up