«Хай горить р*сня, а листя хай компостується». Сімейний лікар розповів про здоров’я на осінь

«Хай горить р*сня, а листя хай компостується». Сімейний лікар розповів про здоров’я на осінь
  • Науковці кажуть, що вдихання диму від купи листя, що горить, зменшує життя людини на одну годину десять хвилин.
  • Лікарі говорять про шкоду здоров'ю, починаючи з банального дискомфорту і закінчуючи онкологією.

За словами сімейного лікаря Анни Крутько, під час паління будь-чого (листя, трави чи дерева) в повітря потрапляють мікрочастинки диму, до складу якого входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали. Плюс до цього ще може бути попіл (дрібна, тверда частка, яка літає в повітрі).

— Чому говорять саме за листя, тому що восени воно опадає, і його, як не забороняй — палять. Від того паління повітря стає, як в Лондоні смог — важке задимлене, в ньому дуже мало кисню, — каже лікарка.

Які можуть бути наслідки?

— Перше, про що говорять лікарі, на період цих «осінніх підпалів» у людей з бронхіальною астмою загострюються напади, — розповідає Анна Крутько. — Загалом ми вдихаємо чадний газ, замість того, щоб вдихати кисень. А підступність чадного газу така, що при потраплянні до нас в організм він зв’язується з клітинами крові. Тобто там, де мав бути кисень, доєднується вуглець. І наші тканини, відповідно, насичуються не киснем, а вуглецем, в результаті чого маємо гіпоксію, тобто кисневе голодування. У нас болить голова, може бути запаморочення.

Відео дня

За словами лікарки, якщо є проблеми з серцем, наприклад, ішемія, особливо в літніх людей, то вдихання вуглецю може спричинити погіршення стану, збільшення болю за грудиною.

— У повітрі також разом із цим всім димом багато алергенів, тож схильні до алергії люди страждають ще більше. Ще може подразнюватися око, — говорить Анна Крутько. — В цей період і так купа алергенів у повітрі, зокрема, цвіте закарпатська амброзія жовта, а коли дим у повітрі, то є ще більша провокація для алергії.

Лікарка каже: хоча стовідсотково це не доведено, але говорять про те, що елементи згоряння містять канцерогени. І навіть є наукове дослідження, що часте вдихання чадних газів сприяє розвитку певних онкозахворювань.

— Ну і плюс — це все осідає на шкірі, що може призвести до дерматитів. Це що стосується людини, — пояснює лікар. — Якщо ж говорити загалом, то викиди у повітря цих всіх чадних газів явно не додають здоров’я екосистемі планети. А прогрівання грунту через паління може знизити його родючість. Тому насправді, якщо підходити до цього питання зважено, то варто все ж таки говорити про компостування або мульчування листя. В нас достатньо зараз диму, є чому горіти, тож хай горить р*сня, а листя хай компостується.

Найбільше страждають самі палії

Варто пам’ятати, що спалювання листя найбільше шкодить тим, хто його палить, тобто людям та всім тим, хто вдихає цей дим.

За підрахунками, при згорянні тонни листя утворюється 9 кілограмів мікрочастинок пилу, які під час вдихання осідають у дихальних органах людини, а також 3 кіло чадного газу. Разом з димом вивільняються пестициди та радіонукліди. Із тліючого листя й трави, без доступу кисню, виділяється бензопірен, здатний викликати онкологічні захворювання.

Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини — одні з найотруйніших для людини речовин.

З листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні одного поліетиленового пакету в повітря викидається близько 70 різних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. При горінні гуми утворюється канцерогенна сажа і оксиди сірки, які викликають респіраторні захворювання. 

Що будуть робити з паліями?

У Вінниці для протидії спалюванню листя з середини вересня працює вісім робочих груп. Може, ви їх і не помічаєте, але вони слідкують за правопорядком та каратимуть порушників штрафами аж до кінця жовтня.

Мешканцям міста нагадують: спалювання рослинних залишків є прямим порушенням низки правил у сфері благоустрою населених пунктів та тягне за собою накладення штрафу:

  • на громадян — від двадцяти (340 гривень) до вісімдесяти (1360 гривень) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян,
  • на посадових осіб чи суб’єктів підприємницької діяльності — від п’ятдесяти (850 гривень) до ста (1700 гривень) неоподатковуваних мінімумів.

Повідомити про факти спалювання листя можна до Ситуаційного центру міста Вінниця за телефоном (067) 410 21 01. Або до Відділу оперативного реагування «Цілодобова варта» — 15–60.

 

Читайте також:

Чи загрожує нам новий штам коронавірусу «Pirola»? Що відомо про цей вірус

Магнітні бурі у жовтні 2023: календар небезпечних дат та як вберегти здоров'я

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • 11 22

    селюкам всеравно

keyboard_arrow_up