Багато працюєте за комп’ютером і хвилюєтесь за зір? Зверніть увагу на рекомендації фахівців

Багато працюєте за комп’ютером і хвилюєтесь за зір? Зверніть увагу на рекомендації фахівців
  • Важко уявити сучасне життя без гаджетів: вони незамінні під час навчання, роботи й відпочинку. Особливо помітно це стало у час пандемії, коли багато активностей перейшли в online-формат.
  • Та через надмірне користування телефоном і комп’ютером може досить сильно постраждати зір.
  • Офтальмологи пояснили, яке світло шкідливе для очей, що варто додати до щоденного раціону й навіщо вранці вмиватися.

У Вінницькому обласному лабораторному центрі МОЗ України зібрали корисні поради лікарів-офтальмологів, які допоможуть зберегти очі здоровими. Пропонуємо з ними ознайомитися.

Формула 20х20х20

Американські фахівці радять звернути увагу на спеціальну формулу для очей — 20х20х20.

«Це означає, що через кожні 20 хвилин потрібно відірватися від монітора на 20 секунд і подивитися вдалину, на відстань щонайменше шести метрів, — читаємо на сайті. — Якщо працюєте біля вікна — прекрасно! Дивіться, що там відбувається за вікном. Якщо далеко від вікна — порозглядайте якусь дрібницю в дальньому кутку кімнати».

Відео дня

Також потрібно робити півгодинні перерви кожних дві години.

«Походіть по квартирі, вийдіть на кухню, випийте кави. Тільки не переключайтеся на смартфон, бо користь від такої перерви дорівнюватиме нулю», — рекомендують спеціалісти.

А що зі світлом?

За словами лікарів, краще відмовитись від ламп із білим і синюватим світлом.

«Жовте світло — найкраще для очей, — йдеться далі. — Навіть сучасні лед-лампи вже не так шкідливі для зору, як було раніше, використовуйте їх. Не працюйте в цілковитій темряві, влаштуйте комфортне підсвічування». 

Дуже шкідливим для наших очей є синє світло.

«Сліпотою воно не загрожує, але напруження і втому очам забезпечить, — кажуть окулісти. — Працюючи за комп’ютером, надягайте окуляри з лінзами «blue blocker», які оберігають очі від впливу синього світла».

Спорт і сон

Коли людина довгий час сидить перед гаджетом в одній позі, це також негативно впливає на зір, оскільки при цьому порушується кровообіг у шиї та плечах.

«Періодично влаштовуйте фізкультхвилинки: виконуйте кілька нескладних вправ для верхньої частини тіла, щоб відновити кровообіг, — говорять лікарі й наголошують, що ще варто пам’ятати про повноцінний сон. — Навіть якщо ви працюєте в нічну зміну, потрібно виспатися до або після роботи у темній кімнаті. Забезпечте собі комфорт за допомогою штор «блекаут».

Крім того, після пробудження потрібно обов’язково вмиватися і очищати носослізні канали, продуваючи по черзі ніздрі.

«Це важливо, щоб не було застою в каналах і вироблялося достатньо сльози, яка не тільки зволожує поверхню ока, а й знищує мікроби, — пояснює у лабораторному центрі. — А ще, якомога частіше посміхайтеся, любіть одне одного і перебувайте завжди в гарному настрої. Тоді й очі радітимуть, дивлячись на мальовничий навколишній світ».

Раніше, нагадаємо, ми спілкувалися з головною експерткою Департаменту охорони здоров'я Вінницької ОДА за фахом «Офтальмологія» Наталією Капшук, і вона порекомендувала робити спеціальну гімнастику для очей.

Прочитати про це можна у матеріалі:

Вплив харчування на зір

Як повідомляють у Вінницькому обласному лабораторному центрі, очі досить «перебірливі» й особливо полюбляють овочі, фрукти та білок. 

«Якщо подивитися на будову ока, побачимо, що макулярна область, яка відповідає за гостроту зору, — жовтогарячого кольору, — пояснюють фахівці. — От і підгодовуйте її помаранчевими та жовтими плодами, багатими на каротиноїди».

Щоб зменшити зорову навантаженість, варто додати до свого раціону жовті помідори й перець, гарбуз, моркву, а також мандарини й апельсини.

«Провітамін А, що міститься в них, в організмі перетворюється на вітамін, який живить очі та сприяє поліпшенню зору, — інформують далі. — Ще очі люблять зелене. Балуйте їх зранку салатами з листя будь-яких темно-зелених листових овочів із додаванням оливкової або кукурудзяної олії».

Якщо перехворіли на Covid

Для людей, які перенесли коронавірусну інфекцію, при інтенсивному зоровому навантаженні важливо споживати білкову їжу. 

«Навіть якщо ви зараз постуєте, вам передбачено послаблення. Океанська жирна риба, омега-3, полівітаміни обов’язково повинні бути на вашому столі», — додають офтальмологи.  

При цьому науковці наголошують, що при появі перших скарг на погіршення зору чи  дискомфорт — необхідно відразу звернутися до лікаря-окуліста, а не займатися самолікуванням.

Про те, чому коронавірус не минає без наслідків і які органи найчастіше вражає ми писали у матеріалі:

 

Читайте також:

Що важливо знати про дитячий імунітет? На поширені питання відповіла лікарка Ольга Зборовська

Що таке спорт для здоров'я? Розповідає вінницький тренер Руслан Кобялко

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up