Що таке спорт для здоров'я? Розповідає вінницький тренер Руслан Кобялко

Що таке спорт для здоров'я? Розповідає  вінницький тренер Руслан Кобялко
Фото з facebook-сторінки Руслана Кобялка
  • Вінницький тренер Руслан Кобялко пояснив різницю між професійним спортом і тренуванням для здоров'я та поділився порадами щодо фітнесу, бігу та вибору «свого» виду спорту.
  • Онлайн-лекція відбулась у рамках марафону здоров’я він Вінницького обласного молодіжного центру «Квадрат».

Здоровий спосіб життя нині актуальний як ніколи. Серед численних рекомендацій по підтримці гарного самопочуття, важливо пам’ятати про регулярну фізичну активність. 

Чемпіон України, марафонець і відомий вінницький тренер Руслан Кобялко переконаний, що сьогодні варто говорити про спорт як про запоруку здоров’я, а не досягнення якихось результатів.

— Правильні тренування мають дарувати гарний настрій, енергію, дисципліну й покращувати самопочуття, — говорить він. 

Відео дня

Професійний спорт чи фітнес?

Руслан Кобялко пояснює, що професійний спорт — це завжди робота на результат.

— Тобто, кожного дня, хочеться тобі чи ні, почуваєшся добре чи не дуже — все одно маєш вставати вранці та йти на тренування, — розповідає тренер. — І на кожному тренуванні маєш ставати все кращим і кращим, тому що попереду змагання, потрібно напрацьовувати навички й так далі-й так далі. 

Він жартує, що завжди називає професійних спортсменів у хорошому сенсі не нормальними людьми.

— Ми маємо весь час працювати на результат і віддавати всі свої ресурси по максимуму, — продовжує Руслан Кобялко. — Говорять, що професійний спорт, як не крути, шкодить здоров’ю, бо спортсменам доводиться віддавати тренуванням значну частину свого життя. А потім ще й потрібно правильно зі спорту вийти…

Чоловік наголошує, що у професійному спорті серце, м’язи й суглоби отримують серйозне навантаження.

— Тоді як у фітнесі все зовсім інакше, — каже він. — Фітнес — це робота виключно для здоров’я і такі тренування не мають виснажувати організм.

Що дарує правильна фізична активність?

Помірні, але регулярні тренування, за словами вінницького тренера, позитивно впливають не лише на тіло, але й формують характер.

— Крім красивого тіла, ви тренуєте дисципліну й силу волі. Заняття спортом показують, наскільки цілеспрямованою людиною ви є, — переконаний Руслан Кобялко. — Також спорт вчить реалізовувати свої цілі за будь-яких обставин. Він організовує людину й показує можливі результати, а не проблеми. 

Всі ці речі можуть стати в пригоді в різних сферах життя, бо вміння досягати поставленої мети — запорука успіху.

— Тренування вчать не здаватися і завжди рухатися до своєї цілі, а ще допомагають стати сильнішими і більш вольовими, — каже він. — Як не крути, фітнес — це емоції та відпочинок. Люди часто йдуть у фітнес, щоб відійти від проблем, які є, скажімо, на роботі, щоб змінити думки й обстановку.

Чим раніше — тим краще

Часто люди починають займатися спортом, лише коли помічають проблеми зі здоров’ям. Та насправді тренування можуть попередити ці проблеми. Найкраще, звичайно, починати з дитинства та відразу пояснювати дітям, чим корисні фізичні активності.

— Дуже важливо вчити дітей, як правильно займатися спортом і виконувати фізичні вправи, — запевняє чоловік. —  І цих правил потрібно вчити з самого дитинства. 

Він також звертає увагу, що зараз багато вчителів фізичної культури не знають, як зацікавити дітей спортом.

— Потрібно, щоб викладачі вміли давати дітям правильне навантаження і тоді вони будуть набагато здоровішими, — розмірковує він. — Та й загалом у нас немає звички займатися спортом, ми не звикли до того, що тренування мають бути способом життя. Немає фундаменту для розуміння важливості вправ.

Руслан Кобялко звертає увагу, що людей не вчать основам: як правильно присідати, як визначати допустимі навантаження, складати план тренування, відновлюватись після занять спортом і  травм.

— Та перед тим як займатися спортом, всі мають пройти обстеження, перевірити серце, наскільки швидко воно відновлюється, — радить тренер.

Чи допоможе фітнес схуднути?

Дехто думає, що тренування — запорука красивого й підтягнутого тіла. Та, за словами Руслана Кобялка, одного лише спорту буде замало.

— Звичайно, фітнес — це супер, він безумовно допомагає підтягнути м’язи, — говорить він. — Але харчування відіграє важливішу роль. Це наше паливо й те, на чому взагалі існує наш організм.

Фізичні вправи можуть трансформувати тіло, та це лише 40% успіху, решта — те, що ми їмо.

— Крім того, на схуднення впливають режим дня, сон, стреси та інше. 

Який вид тренувань краще обрати?

Вінницький тренер наголошує, що вибір тренування — справа дуже індивідуальна. Потрібно враховувати чимало факторів: бажані результати, стан здоров’я, минулі травми, вага тіла й схоже.

На вибір фізичних активностей може впливати й робота.

— Людям, які проводять багато часу на ногах, потрібно звернути увагу на відновлення. Їм допоможуть масажі, вправи на гнучкість, ходьба босоніж, — перераховує Руслан Кобялко. — Також це може бути плавання, їзда на велосипеді, стрейчінг і гімнастика.

Для тих, хто навпаки більше сидить протягом дня — потрібно збільшувати рухливість.

— В кого сидяча робота, в тих часто є проблеми зі спиною, зажатий грудний відділ, — каже він. — Треба тоді робити вправи на вирівнювання, укріплення спини та тренування витривалості. До прикладу, бігати або займатися фітнесом.

Як правильно почати бігати?

Руслан Кобялко нагадує, що перед початком бігу краще проконсультуватися з професійним тренером, оскільки від початкових даних людини дуже багато що залежить. Знову ж таки, слід враховувати особливості здоров’я, зріст, вагу та головну ціль.

Тому тренер дає лише загальні поради.

— Починати треба з бігу через ходьбу, дотримуючись пульсу 120 ударів за хвилину, — радить він. — Велика проблема всіх аматорів у тому, що вони починають бігти по асфальту, швидко й підбирають не правильні кросівки. 

Через це, за його словами, виникають болі в колінах і стопах.

— Важливо вибрати зручні кросівки з амортизацією і бігати новачкам краще в парку чи лісах, а не по асфальту, — додає він. — Починати з помірного темпу, щоб серце поступово звикало до навантажень. Лише після створення такої бази, можна починати більш тривалі тренування. 

Крім того, необхідно прокачувати м’язи, розтягуватися і відновлюватися після кожної пробіжки.

— Просто бігати — мало, потрібно робити ще додаткові вправи, — говорить Руслан Кобялко. 

Що стосується часу, то можна бігати і вранці, і ввечері.

— Довгий крос краще бігти ввечері, а ось біг для енергії і гарного самопочуття — вранці, — наостанок пояснює він. — 30-40-хвилинна пробіжка і розтяжка — це дуже ефективний початок дня.

Раніше, нагадаємо, ми писали про спорт і танці на карантині. Вінничанка Діана Подолянчук висловила занепокоєння, що через карантинні обмеження, культурна й спортивна сфери життя можуть сильно постраждати, а багато дітей просто перестануть тренуватися.

Детальніше про це можна прочитати у матеріалі:

 

Читайте також: 

«Спортивна» петиція: вінничанин просить відремонтувати спортивні майданчики міста

Як повернутися до занять спортом після свят? Порадами діляться вінницькі тренери

Що потрібно знати про імунітет людини? Розповідає вінницька лікарка Ольга Бондарчук

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)

keyboard_arrow_up