Що важливо знати про дитячий імунітет? На поширені питання відповіла лікарка Ольга Зборовська

Що важливо знати про дитячий імунітет?  На поширені питання відповіла лікарка Ольга Зборовська
Фото з facebook-сторінки Ольги Зборовської
  • Лікарка-педіатр і дитяча кардіологиня Ольга Зборовська пояснила, скільки за рік можуть хворіти діти, коли варто починати загартування і як підготуватися до планового огляду в спеціаліста.
  • Про все це і навіть більше вона розповіла у рамках online-марафону здоров'я від Вінницького обласного молодіжного центру «Квадрат».

Усім відомо, що здоров’я потрібно берегти змолоду, а ще краще з раннього дитинства. Та діти до певного віку не можуть самі про себе подбати, тому все лягає на плечі батьків. 

У черговій online-лекції від Вінницького обласного молодіжного центру «Квадрат» вінницька лікарка-педіатр, дитяча кардіологиня, кандидатка медичних наук Ольга Зборовська відповіла на поширені питання про дитячий імунітет.

Чому діти так часто хворіють?

Багатьом батькам знайома проблема: здається, щойно дитина перехворіла, а вже за кілька тижнів все повторюється знову. 

Відео дня

За словами Ольги Зборовської, дитячі хвороби овіяні численними міфами й один із найбільш поширених, пов’язаний з річною «нормою» захворювань. 

— Скільки може хворіти дитина на рік, якщо вона не має якихось вроджених хвороб, пов’язаних з імунітетом? Це може бути 10-11 разів, — відповідає на питання лікарка. — Грубо кажучи, дитина з нормальним імунітетом може хворіти щомісяця.

Проте, важливо звернути увагу на характер цих хвороб. Тобто, щомісяця дитина може переносити вірусні інфекції і при цьому не вважатиметься, що вона хворіє часто.

— Це тонзиліти, риніти, бронхіти, отити, які можуть мати різний ступінь важкості — пояснює вона. — Але якщо це  гнійні чи бактеріальні процеси, гнійні захворювання шкіри, то тоді справді лікар може подумати про імунний дефіцит, вроджений чи набутий.

Ольга Зборовська додає, що коли дитина починає ходити в садочок, тоді ж батьки помічають частіші хвороби.

— Можливо, мама б легше мирилася з цими епізодами хвороби, якби не було проблем з роботою через це, не потрібно було б брати лікарняний лист і зустрічатись із невдоволенням роботодавця, — розмірковує лікарка. — Тому мами й приходять до лікаря із запитом, чому ж дитина так часто хворіє і просить дати щось, щоб простимулювати імунітет. Та повірте мені, немає таких засобів і, щобільше, дітям можна нашкодити, якщо не дотримуватися сучасних рекомендацій.

То може краще не ходити в садочок?

Справді, коли дитина починає ходити в дитячий садочок і контактувати з іншими людьми, вона починає частіше хворіти. 

— Так, це погано, знову ж таки, з точки зору незручності батьків, але якщо це вірусні інфекції, то дитина має поступово познайомитися з різними збудниками, натренувати імунну систему й напрацювати певний імунний захист, — говорить Ольга Зборовська. — Я завжди кажу, якщо ви хочете захистити свою дитину, то не забувайте, що від ряду інфекцій нас захищають вакцини. Це теж дуже важливо. То ж коли батьки питають, що  купити й дати дитині, щоб вона менше хворіла, то я, серед іншого, буду говорити й за вакцинацію. 

При цьому, за її словами, важливо пам’ятати про достатню фізичну активність, збалансоване харчування і вітамін Д, який має велике значення в синтезі антитіл, так званих, протимікробних агентів.

— Це завжди комплекс заходів, а не одна така чарівна таблеточка, після якої дитина не буде хворіти. І якщо вам хтось таке обіцяє, то, думаю, ви маєте засумніватися, — запевняє лікарка. — Тому, звичайно не хочеться, щоб дитинка хворіла, страждала, мала лихоманку — у кожної мами болить серце за своє дитя — але не потрібно з цього робити проблему: вона буде хворіти й напрацьовувати свій імунітет. Якщо ви не дозволите їй познайомитися з декількома вірусами в цей період, то згодом почнеться перший клас, школа — і пропуски занять тоді будуть більш вагомими.

Та все ж вона наголошує, що остаточне рішення має залишатися за родиною, бо кожна сім’я має багато особистих медичних і соціальних факторів. 

Про нормальну температуру

Довкола температури тіла, точніше її норми, також є чимало міфів. Не знаючи цього, батьки можуть приймати за лихоманку той стан, коли насправді температуру й не потрібно збивати.

Перше на що звертає увагу Ольга Зборовська — це на спосіб вимірювання температури.

— Сьогодні можна міряти температуру з поверхні тіла, тобто під пахвою, є спеціальні термометри, щоб міряти в прямій кишці, в ротовій порожнині або в порожнині вуха, — перераховує вона. — І норма у них буде різною.

Найчастіше все ж, дітям міряють температуру з поверхні шкіри.

— У нормі вона може бути від 34,7 до 37,5 градусів, — такі показники, за словами лікарки, навіть не є температурою. — Але, звичайно, лікарі оцінюють стан дитини в комплексі. Якщо немає інших симптомів, то такі цифри — не привід для тривоги.

Вона також звертає увагу, що температура шкіри залежить від навколишнього середовища. Влітку, у спекотному приміщенні або після поїздки в громадському транспорті вона може підійматись і до 38 градусів. Але за нормальних умов, температура швидко спаде сама.

Загартовування без шкоди для дитини 

На думку Ольги Зборовської, загартування має починатися з народження.

— Навіть ці повітряні ванни, які наші дітки приймають, лежачи без пеленання, вже будуть загартовувати їх. Якщо температура в приміщенні адекватна — це вже загартування, — каже вона. — Коли дитині дозволяють бігати босоніж, сидіти на підлозі, влітку бувати на природі — це все називається загартовування.  І навіть дозволяти їсти морозиво чи пити напої з холодильника — це теж може бути певним загартовуванням.

Та лікарка наголошує, що все має бути в міру, поступово та без фанатизму.

— Це не означає, що якщо дитина ніколи не пила холодного, то їй відразу давати воду з морозильника — все має бути поступово й не доходити до абсурду, коли дитині завжди дають воду, розігріту в мікрохвильовці, — пояснює вона. — Отже, загартовування починається з перших днів життя: з температури у квартирі, з можливості бігати на вулиці,  ходити без шапки (дітям потрібно одягати шапку тоді, коли ви одягаєте її собі) й так далі.

Як готуватись до відвідин лікаря?

Похід у лікарню може стати справжнім випробуванням як для батьків, так і для дітей. Щоб звичайний плановий огляд не травмував дитя і не розпочався з гучної істерики, Ольга Зборовська рекомендує дотримуватись кількох простих правил:

  • Ніколи не можна лякати дітей лікарями, уколами й іншими процедурами.
  • Завчасно попереджати малюків про похід до лікаря і не приховувати куди саме ви йдете.
  • Простими словами пояснити дитині, що на неї чекає, можна навіть показати відео, як лікар проводить ті чи ті маніпуляції.
  • Якщо на один день заплановано кілька процедур і оглядів, то найменш приємний краще залишити на останок.

Детальніше про все це й не тільки можна послухати на facebook-сторінці «Квадрату».

 

Читайте також:

Що потрібно знати про імунітет людини? Розповідає вінницька лікарка Ольга Бондарчук

Що таке спорт для здоров'я? Розповідає вінницький тренер Руслан Кобялко

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Наталья Графская

    Звичайно  треба почати зміцнювати імунітет. Впевнена, що результат ви відчуєте майже відразу. Ми, наприклад, даємо дитині Альпікол підтримки імунітету. Крім цього намагайтеся більше гуляти і займатися спортом, хоча б просто зарядку вранці робити. У нас завдяки цьому комплексу застуда майже не з'являється.
  • Анна Манько

    Вже не перший рік перед сезоном захворювань мої діти пропивають Альпікол і набагато менше хворіють. Ну і звичайно, за харчуванням і режимом потрібно стежити. Багато часу на свіжому повітрі проводити і гартуватися теж не завадить.
  • Оксана Краско

    Дякую за корисну інформацію. Я вважаю, якщо імунітет слабкий, його треба зміцнювати. А я для цього даю дитині Альпікол. Він підвищує захисні сили організму та допомагає боротися з вірусами.
  • Томашевская Наталья

    Кардіологиня... Немає слів. Де та співуча, солов'їна?

    Татьяна Дунаева-Фролова reply Томашевская Наталья

    Томашевская Наталья, мабуть, лише у прямому еТері)

    Катя Крутикова reply Томашевская Наталья

    Томашевская Наталья 🤦‍♂️

keyboard_arrow_up