Піаніно з Майдану, чемодан фашиста і старі еротичні фото подарували музею

Піаніно з Майдану, чемодан фашиста і старі еротичні фото подарували музею
Все це надходження обласного краєзнавчого музею, подаровані вінничанами. Загалом три тисячі предметів отримав заклад у минулому році в рамках акції «Подаруй музею експонат»

Серед подарованих експонатів найдавнішими в часі є жіночі прикраси періоду Черняхівської культури. Їх передав музею відомий вінницький бізнесмен народний депутат Володимир Продивус. Вони зацікавлять у першу чергу сучасних модниць. Можна тільки дивуватися, як саме жінки у III- IV столітті н.е. носили такі масивні підвіски. Ти більше, що виготовлені вони з бронзи і срібла. В колекції також є пряжки, фібули (металеві застібки). Як пояснили працівники музею, найчастіше на території нашої держави знаходять фібули, завезені з Римської імперії. Їх називають готські фібули. Але найдавнішу в Європі форму для відливання фібул археологи розшукали на Вінниччині. Біля села Бернашівка, що розкинулося уздовж берега Дністра у Могилів-Подільському районі, ще в 70-х роках минулого століття було знайдено залишки майстерні слов’янського ювеліра. А в ній – форма для виготовлення фібул.  

Дванадцять старовинних натільних хрестиків передав музею відомий вінницький колекціонер Володимир Козюк. Ці археологічні знахідки датовані XVII - XIX століттям. Предмети металеві, виготовлені методом лиття. Над ними працювали майстри нашої держави і країн Європи.  

Якими були мундштуки до козацьких люльок - це теж можна довідатися, побувавши на виставці. Їх також передав музею Володимир Козюк. Всі ці експонати представлені на виставці у малій виставковій залі музею. Тут презентують 150 предметів, що їх передали торік до нашого музею.
{photo_gallery id=4847|}

Відео дня
> Старовинний стереоскоп, початку минулого століття, дає можливість зробити із звичайної фотографії чи малюнка об’ємне зображення. Цей прилад передав вінничанин Ігор Христофоров. А разом з ним ще й еротичні фотографії XIX століття. Їх вставляли в прилад і розглядали у новому зображенні. Незрозуміло тільки, в чому саме проявляється еротика. Молоді жінки, яких бачимо на фото, всі в одязі. Білизна, щоправда, спідня. Але вона повністю закриває тіло. Тільки на деяких з них панянки дозволяють собі оголити… коліно. І то на одній нозі. Інша залишається закрита одягом. Треба розуміти, що вже такі знімки називалися в той час еротичними.   

«Юліус Шульц» - такий напис друкованими німецькими літерами нанесено у декількох місцях на старому чемодані.

- Очевидно, це прізвище власника чемодану, - припускає працівник музею Лариса Семенко. – Цей експонат знайшов у себе на горищі вінничанин Ігор Муха. Мабуть, власник цього трофейного  чемодану загинув. Інакше б, чому він тут залишився. У таких німецькі офіцери зберігали свої речі. 

Серед предметів нашого часу виділяється «революційне» піаніно. Те саме, що знаходилося у буремні дні на Театральній площі.

- Ми безкоштовно передали музичний інструмент до музею, - розповіла журналісту RIA координатор мистецької секції вінницького Майдану Світлана Доляк. – Придбали його ще в лютому за оголошенням у газеті. Тоді якраз було оголошено про акцію «Інструмент свободи». Символічно, що першим на ньому грав режисер з Москви Андрій Тарасенко. Він тоді приїздив до Вінниці знімати фільм про Майдан. Клавіш торкалися руки багатьох майданівців. Нині, як мені розповідають, це роблять відвідувачі музею. Ще маємо попросити фахівця, щоб настроїв інструмент. Бо ж він знаходився спочатку на морозі, потім під дощем…

Директор музею Катерина Висоцька вручила подяки благодійникам, які, за її словами, зберегли для майбутніх поколінь часточки історико-культурної спадщини нашого народу. Пані Висоцька нагадала, що акція «Подаруй музею експонат», започаткована ще в 2003 році, продовжується. Музейники чекають від земляків нових надходжень.

 

 

 

 

Коментарі (3)
  • Anonymous

    Пианино особо ценное. Ага. Сам майдан в него сходил видать, вместо туалета.
  • Anonymous

    "Серед подарованих експонатів найдавнішими в часі є жіночі прикраси періоду Черняхівської культури. Їх передав музею відомий вінницький бізнесмен народний депутат Володимир Продивус." Расщедрился... Рыночная стоимость потянет, включая серебро, аж гривень на 300. (:cry:)
  • Anonymous

    Да есть там усЁ в запасниках. Или было...
  • Anonymous

    Кинули бы лучше клич среди бомжей , то больше насобирали !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up