Скільки коштують похорони у Вінниці? Ціни та алгоритм дій

Скільки коштують похорони у Вінниці? Ціни та алгоритм дій
Фото ілюстративне, depositphotos.com
  • Смерть близької людини завжди настає зненацька. І люди, які з цим раніше не стикалися, опиняються скутими в журбі та смутку.
  • Попри це, родичам все одно треба займатись поховання. Скільки зараз це коштує, який має бути алгоритм дій? Розбиралися.

Що робити для поховання покійної людини розповів нам керівник ритуальної служби «Ритуал сервіс» Володимир Васильєв. З ним, ми до слова, складали подібний матеріал у 2020 році, тому також склали порівняння того, як змінилися ціни на похорон.

Реєстрація смерті

Коли померла людина, то лікарі мають зафіксувати її смерть й видати відповідну довідку.

— Як раніше це було: викликають «швидку», медики екстренки викликають поліцію, і потім дають довідку про причину смерті людини та можна ховати. Зараз — поліція та «швидка», через воєнний стан, не їздить на такі випадки, — каже Володимир Васильєв. — Тому люди мають подзвонити до свого сімейного лікаря або до чергового лікаря, на якого покладають обов'язки виписувати довідку про смерть, що немає ознак насильницької та відбулася природним шляхом. І надалі родичі померлої людини у поліклініці отримують довідку про причину смерті.

Відео дня

Питаємо, коли треба звертатися до ритуальної служби?

— Уже можна звертатися, коли на руках є довідка, що ознак насильницької смерті немає. Але ми стараємося, за можливістю, приїжджати, коли вже є медична довідка про смерть, — відповів Васильєв. — Якщо її ще немає — ми можемо забрати тіло покійної людини, покласти у холодильну камеру в морзі, поки люди у процесі отримання довідки. Тому що без цього документу ми не маємо права здійснювати ритуальні обряди поховання: ні мити, ні вдягати, нічого.

Послуги бюро

Що можна отримати від ритуального бюро? Володимир Васильєв каже, що перш за все, це консультації.

— Ми розуміємо, що родичі можуть бути в шокові від смерті близької людини та можуть не знати, який взагалі алгоритм поховання, — каже керівник ритуальної служби. — Якщо ж вже є документи про смерть людини, то ми вже можемо почати організацію її поховання.

Тіло покійної людини заберуть до моргу, де одягнуть її, обмиють, нафарбують та покладуть в холодильну камеру до того часу, коли відбудеться церемонія поховання.

Приблизна вартість похоронів у Вінниці складає близько 11 650 грн.  В цю суму не вкладали хустинки, рушнички, свічки, одяг для покійника, музичний супровід та поминальний обід.

— З людьми домовляємося, на який день і на який час будемо ховати. Показуємо в магазині, які є труни, вінки, хрести та інша ритуальна атрибутика, яка необхідна, щоб достойно провести людину в останню путь, — говорить Володимир Васильєв.

Послуги ритуального агента коштують 500 гривень. Ця людина буде замість вас домовлятися про організацію місця на кладовищі, панахиди, поминок та інших речей.

— Щодо труни, то залежно від матеріалу оббивки, вона коштує від 2 до 3 тисяч гривень, — розповів Васильєв. — Наприклад, звичайна дерев'яна труна з атласною тканиною, без ручок, коштує до двох тисяч гривень. З ручками така ж труна коштує вже 2500 гривень. З велюровою тканиною — від 2,5 до 3 тисяч гривень.

Урочисте винесення труни з будинку / до місця поховання — від 1400 до 2000 гривень. На ціну впливають розміри труни та скільки людей її несе.

Транспортування і місце на кладовищі

Покійника потрібно буде перевезти з дому в морг (за потреби), а згодом перевезти для здійснення поховальних обрядів (прощання, відспівування) і у кінцеву точку – на кладовище. Вартість катафалка у Вінниці сягає двох тисяч гривень.

За місце на кладовищі платити не треба, каже Володимир Васильєв, беруть кошти лише за копку могил.

— Копка могили у зимовий період коштує 2500 грн за умови стандартних розмірів труни (2 м довжини, 65 см у плечах, 45 см в ногах). Якщо нестандартні розміри труни  — 3000 грн, — говорить керівник ритуальної служби.

Ховають тіла людей зараз, переважно, на Сабарівському цвинтарі. Інші кладовища у Вінниці вже закриті. Проте і на них можуть здійснити поховання.

— Там можна ховати, якщо було раніше оформлене друге місце під поховання; якщо відбувається «під поховання» в могилу до родичів — до батьків, братів, сестер. Це можна здійснити тільки після 20 років від поховання родичів. І обов'язково треба мати оригінали документів (їх можна отримати в ДРАЦСі) про смерть родичів, що підтверджує родинні зв'язки першої лінії, — роз’яснив Володимир Васильєв.

Панахида, ритуальна атрибутика та поминки

Крім того, ритуальне агентство може взятися і за організацію панахиди та поминальних обідів.

Послуги батюшки та півчих у Вінниці коштують від 600 грн. Священник приїздить куди викличуть агенти ритуального бюро (за домовленістю з клієнтами) — додому, в залу для прощання або одразу на цвинтар. В основному панахида триває 30-40 хвилин.

— Ціни на вінки зараз піднялися, і ті, що мають пристойний вигляд, коштують від 200 гривень. Плюс, напис на стрічці — це ще від 30 до 50 гривень, — розповів керівник ритуальної служби Володимир Васильєв. — Простий дерев'яний хрест з написом коштує 500 гривень. Буває, що замовляють металевий хрест, який потім простоїть не один рік.

Поминальні обіди коштують орієнтовно 220-250 гривень з людини. Тобто, за поминки на десять людей доведеться заплатити орієнтовно 2200-2500 гривень.

— Виходить, що якщо зібрати усе загалом — проста труна, копка могили, транспортування, вінок, хрест — виходить десять тисяч гривень. Це зараз мінімальна ціна на поховання у Вінниці, — розповів Васильєв. — Середньою ціною вважається похорон за 15 тисяч. А поховання від 15 тисяч гривень, де люди купують вже дорожчу труну, дорожчі вінки тощо, вважається, так би мовити, VIP-похороном.

Крім його ритуальної служби у Вінниці ще працюють центр ритуальних послуг та товарів «Реквієм», ритуальний сервіс «Обряд», «Вінницька міська ритуальна служба» та інші. Дізнатися їх контакти, прочитати актуальні відгуки на їх роботу можете на сайті top20.ua за цим посиланням.

Як отримати допомогу на поховання

У разі смерті пенсіонера людям, які здійснили його поховання, виплачується допомога на поховання пенсіонера в розмірі двомісячної пенсії, яку отримував пенсіонер на час смерті. Про це йдеться в статті 53 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

У Пенсійному фонді роз’яснюють, якщо померлий є пенсіонером з числа військовослужбовців, то розмір допомоги - тримісячна пенсія, але не менше п’ятикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

«Допомога на поховання не виплачується, якщо поховання пенсіонера здійснено за рахунок держави», — йдеться в роз’ясненні.

Для отримання допомоги на поховання пенсіонера потрібно звернутися до будь-якого з органів Пенсійного фонду України та подати такі документи:

  1. документ, що посвідчує особу заявника;
  2. заяву про виплату допомоги на поховання;
  3. довідка про смерть пенсіонера.

Строк звернення за отриманням допомоги на поховання пенсіонера не обмежується.

До того ж у Вінниці діє програма виплати допомоги на поховання людей, загиблих (померлих) унаслідок військової агресії російської федерації проти України. Її розмір 20 тисяч гривень на одне поховання, яке було здійснено після 24 лютого 2022 року. 

Для того, щоб отримати виплату потрібно надати перелік документів:

  1. Заява на ім’я міського голови;
  2. Копія свідоцтва про смерть загиблої (померлої) людини;
  3. Довідка про причинний зв’язок смерті людини з військовою агресією росії проти України;
  4. Копія лікарського свідоцтва про смерть;
  5. Копія форми 027/0 з амбулаторної картки загиблої (померлої) людини;
  6. Копія довідки про реєстрацію на території Вінницької міської громади або людини, що загинула (померла), або одного з членів сім’ї (батьки, дружина, чоловік);
  7. Оригінали чеків та копія договору-замовлення на здійснення поховання загиблої (померлої) людини.
  8. Довідка про відкриття особового банківського рахунку або її ксерокопія. Сюди нарахують компенсацію.

Повністю про порядок виплат компенсацій на поховання можете прочитати у рішенні виконкому №2552 від 24 листопада 2022 року

Раніше, нагадаємо, ми побували на цвинтарі, де ховають загиблих військових.

 

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Читайте також:

Сукня, бенкет та ведучий: порахували, скільки коштує організувати весілля у Вінниці

Скільки коштує хрещення, вінчання та відспівування у різних церквах Вінниці?

«Ми поховали маму ніби сирітку»: як у Вінниці хоронять померлих від коронавірусу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Вадим Дяченко

    Поховання в середньому коштую від 15000 до 25000 гривень в залежності від того що вам потрібно (може бути і дороще, все залежить від послуг та товарів), без кафе, кафе коштує 230-250 гривень з людини. Похорони завжди обходитись приблизно від 400 до 700 доларів.
  • Алла Шестак

    Краще жити.
  • Даруся Рг

    Корисна інформація,але мабуть нікому не вдається вкластися в таакі ціни.
  • Світлана Магденко

    Поховали бабусю на Різдво. 50 тис грн( Не знаю звідки у вас такі ціни у 15 тис ????
    Це були звичайні похорони. Так, займалась агенція похорона усім, бо потрібно було за день все підготовити, а на це потрібні час і сили, яких вже просто нема((((

    Шевченко Лариса reply Світлана Магденко

    Mahdenko Svitlana да и занимался Реквием,по высшему разряду и машины и все остальное

    Шевченко Лариса reply Світлана Магденко

    Mahdenko Svitlana где Вы взяли такие цены,у меня похороны папы обошлись в 25 тысяч

keyboard_arrow_up