Для військових створили окремі квартали на кладовищі. Де ховають загиблих на війні вінничан?

Для військових створили окремі квартали на кладовищі. Де ховають загиблих на війні вінничан?
  • Понад сотню наших військових поховали після початку повномасштабного вторгнення на цвинтарях Вінницької громади. У самому місті загиблих Героїв та Героїнь хоронять на окремих кварталах. Як вони виглядають?

Люди з хорошим зором й за кілька сотень метрів від Сабарівського цвинтаря (офіційна назва Сабарівське-2) можуть побачити велику кількість прапорів, що майорять поруч одне з одним. Більшість із них жовто-блакитні, та є серед них й білоруський біло-червоно-білий, прапори Національної гвардії, підрозділу Національної поліції «КОРД», стяги окремих батальйонів ЗСУ. Усі вони як один слугують орієнтирами та проводять до свіжих могил українських Героїв та Героїнь.

Від початку повномасштабного вторгнення у військовому кварталі цього кладовища з’явилися десятки нових поховань. Тут спочивають льотчики, артилеристи, танкісти, морські піхотинці, поліціянти… Деякі загиблі ледь встигли розміняти третій десяток, більшість на момент загибелі мали вік від 30 до 40 років. 

На кожній могилі свіжі квіти, вітер ще не встиг порозтріпувати вінки, а хустки, що ними оповиті хрести, мають погожий вигляд. Біля кількох могил пораються матері загиблих: підкидають землю, протирають портрети синів, поправляють спочатку вінки, а після них — траурні хустки на своїх головах. 

Відео дня

Навіть якби тут не було прапорів, дізнатися, що це військовий квартал, можна було б за фото, що поставлені біля кожного хреста, — більшість загиблих на них у військовій формі. Хтось усміхнений, а хтось серйозний. Одні застигли у красивих парадних кітелях, інші — прямо на передовій у пікселі, з автоматами, у бронежилетах, на яких видніються букви їхніх позивних. 

Саме на цьому кварталі поховано багато з тих, кого впродовж останніх місяців вінничани проводжали в останню путь на колінах, кидаючи парну кількість квітів під колеса катафалка. 

За словами начальника Комбінату комунальних Підприємств Дмитра Науменка, наразі загиблих військових у Вінниці ховають лише на Сабарівському кладовищі, або за місцем прописки на території МТГ: Щітки, Вінницькі Хутори, Писарівка, Стадниця тощо. 

— Ми враховуємо усі побажання родичів загиблих: якщо хочуть у Вінниці — то у Вінниці, за місцем прописки — значить ховаємо там, — пояснює Дмитро Науменко. — На Алеї Слави Центрального кладовища військових не ховаємо. Раніше там хоронили Героїв АТО та Героїв Небесної сотні, але зараз цей цвинтар закритий, додаткових місць на ньому не передбачено. 

Квартал, де ховають загиблих під час російсько-української війни захисників та захисниць, у народі вже охрестили кварталом Героїв. Начальник Комбінату комунальних Підприємств каже, що до закінчення війни назва такою і залишиться. Потім її, вірогідно, закріплять офіційно. 

Також Дмитро Науменко розказав, що нещодавно на Сабарівському кладовищі відкрили ще один квартал для поховань військових. Він знаходиться по сусідству із першим. 

Загалом на території Вінницької МТГ від початку повномасштабної війни поховали 113 Героїв та Героїнь. За останній тиждень — вічний спокій на рідній землі знайшли троє військових. 

Додамо, що найновішим кладовищем Вінниці є саме Сабарівське. Воно діє з листопада 2017 року. Станом на 16 листопада, на ньому поховали 8 280 людей. 

Читайте також:

Бійка на похороні військового та російський Крим. Зібрали скандали за участю УПЦ МП

«Хочу прописку з вулицею Бандери»: що жителі вулиці Толстого думають про перейменування

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (107)
  • Марія Онищук

    Царство небесне Героям
  • Людмила Стороженко

    Вічна пам'ять і вічний спокій Героям України, царство небесне, земля пухом.
  • Елизавета Герасименко-лысая

    Упокой Господи!
  • Леся Смоленко

    Вічна пам'ять Героям які віддали своє життя за нашу неньку Україну!!!🙏🙏🙏

keyboard_arrow_up