«Червона стрілкиня готова дати відсіч Путіну». Про 98-річну ветеранку Другої світової війни Ольгу Твердохлібову

«Червона стрілкиня готова дати відсіч Путіну». Про 98-річну ветеранку Другої світової війни Ольгу Твердохлібову
  • У перші дні російського вторгнення Ольга Твердохлібова просилася у військкомат добровольцем на фронт. Їй відмовили. Відповіли, що найбільше нашим воїнам потрібно її слово.
  • Про цей випадок дуже швидко довідалися не лише в Україні, а й за межами держави. Написали матеріали в Румунії, Польщі та Італії. Журналіст «20 хвилин» зустрівся із жінкою та дізнався подробиці.

Ольга Твердохлібова людина у Вінниці відома і публічна. Входить до ради ветеранів, виступає перед нашими воїнами перед відправкою у збройні сили та на фронт, займає активну громадянську позицію. 

— Звісно, мене добре знають у військкоматі. Тому я подзвонила туди з мобільного сусідки і попросилася на фронт снайпером. Адже у Ленінградській розвідшколі вміла добре стріляти. У перші дні не могла сидіти спокійно вдома і хотіла допомогти нашим хлопцям, — так пояснила свій вчинок Ольга Іванівна.

Відео дня

Вона потрапила на фронт у 1941-ому саме як випускниця розвідшколи. У 17 років. Серед перших завдань була висадка на окупованій Польщі. Там необхідно було визначити місце виробництва фаустпатронів. Доручили це трьом молодим дівчатам і вона була найменшою серед них в усіх сенсах. Мала 32 розмір взуття, а тому скидалася на дитину. Саме завдяки цьому розговорила охоронця шпиталю, в підвалах якого наші полонені виготовляли перші у світі протитанкові гранатомети. Довідалася і про так званий банний день. Все передала у штаб. Авіація нанесла удари по законспірованому заводу саме тоді, коли радянських полонених повели митися. При поверненні до штабу потрапила під артилерійський обстріл. Залишилася єдиною хто вижив з усіх трьох розвідниць. Тривалий час перебувала у шпиталі, саме тому рідні в евакуації передчасно отримали звістку про загибель Ольги Твердохлібової. Навіть посмертно удостоїли медалі за відвагу. Її отримала лише в 1946 в стінах Верховної Рад УРСР.

— В перші дні війни я зверталася до російських матерів, щоб вони стіною стали за своїх дітей і не пускали синів на війну. Більше цього робити не буду. В цьому не бачу сенсу, — каже Ольга Твердохлібова. Пояснює це також тим, що росіяни не цінують життя своїх солдатів. 

А ще у свої 98 з половиною років Ольга Твердохлібова робить шпагат, щоранку фізичні вправи та ходить усюди на каблуках. Демонструє особистий приклад незламності духу, любові та жаги до життя. Також декілька років тому познайомилася із президентом Зеленським, який через підлеглих постійно спілкується з Ольгою Іванівно. Свого часу вона розсмішила нинішнього главу держави у телешоу. Як це сталося ви можете довідатися із відео:

Читайте також:

В аеропорту Тель-Авіву літакам РФ вінничанин подавав сигнали прапором України. Його звільнили?

Кохання під час війни: скільки у Вінниці одружилося пар та народилося дітей

Георгій Самков заснував «банку допомоги» та ініціював виплату стипендій ветеранам спорту

Коментарі (4)
  • Alena Hisham

    💙💛🇺🇦
  • Олег Каськов

    Ви вже не один рік піарите цю "стрілкиню". Невже в журналістинь немає інших героїв?

    Олег Каськов reply Олег Каськов

    Новини Вінниці  на 20хвилин так,їх мало. Але,напевне,є не лише одна таваріщь Твердохлєбова.
    А її розповідь про висадку в Польщі в 1941 р. викликає здивування. Справа в тому,що розробка "Фаустпатронів" почалась лише влітку 1942 р. А виробництво їх розпочалось через рік...
    Крім того,телефонний дзвінок до військкомату викликає лише здивування-невже вона справді розраховувала,що її візьмуть до війська.

    Новини Вінниці на 20хвилин reply Олег Каськов

    Олег Каськов невже у Вінниці залишилося так багато 98-річних ветеранів, щоб про них не розповідати?

keyboard_arrow_up