ВІН І ВОНА. Забити на себе, або Чи варто йти на компроміс з партнером

ВІН І ВОНА. Забити на себе, або Чи варто йти на компроміс з партнером
  • Гарні стосунки в парі іноді вимагають певних поступок, але це не означає, що заради них потрібно повністю забути про власні цінності та інтереси. У деяких ситуаціях йти на компроміс з партнером ні в якому випадку не можна.

Раніше вважалося, що компроміс — це найкраще вирішення для двох, що знаходяться в тривалому союзі. Однак сьогодні психологи більш обачно рекомендують людям йти на компроміси. Адже часто погоджуючись на те, що вам не дуже подобається, або в принципі не підходить, ви встаєте на досить тонкий лід.

Під компромісом найчастіше розуміється обмеження своїх інтересів на потребу інтересам іншого, а цього допускати не можна. Партнер звикає до того, що йому постійно йдуть назустріч і безсоромно користується цією ситуацією. А людина, яка йде на поступки, забуває про свої бажання і мрії, і дуже швидко перестає відрізняти свої бажання від бажань партнера, що, в свою чергу, неправильно.

 Адже у стосунках рішення повинні приймати двоє, кожен з яких чує свого обранця і хоче з ним домовитися. В іншому випадку ми маємо справу з токсичними взаєминами, де одній людині добре за рахунок іншої.

Відео дня

Що таке здорові стосунки

Простий приклад: є пара, де вона не задоволена тим, що він постійно грає в ігри, і каже про це приблизно наступне: «Мені це не подобається. Або ти зменшуєш кількість часу, який проводиш за компом, або ми прощаємося». Він не хоче її втратити і приймає рішення на користь їхніх стосунків.

Або він каже їй: «Ти занадто багато приділяєш часу своєму колишньому, мені це не подобається». Вона поважає почуття свого партнера і вносить суттєві корективи в свої дружні стосунки з колишнім хлопцем. Це не компроміси — це кроки назустріч партнеру, коли ви розумієте, що його вимоги цілком розумні, і ви можете змінити свою поведінку, не змінюючи себе.

Партнера потрібно приймати таким, який він є — не переробляти його, не примушувати, тому що це шлях в нікуди. Якщо вам в ньому щось не подобається, і ви чесно готові собі зізнатися в тому, що прийняти цього ніколи не зможете, краще відразу розлучитися, а не пред'являти ультиматуми і шукати компроміси. 

В житті ситуація має такий вигляд: ви розумієте, що у вашого партнера є істотні переваги (наприклад, він дуже відповідальна, турботлива, щедра і розумна людина), заради яких ви готові закрити очі на деякі його вподобання і недоліки (наприклад, він розкидає речі і любить риболовлю). 

Ви приймаєте його таким, яким він є, і не пиляйте його за розкидані речі. Він знає, що ви прекрасна господиня, турботлива дружина і мати, і прощає вам, що ви марнотратна і любителька серіалів. І тут не потрібно шукати ніяких компромісів, тому що люди вступили у стосунки з відкритими очима, не ідеалізуючи партнерів, не вимагаючи, щоб один терміново привчився до порядку, а друга перестала стежити за модою.

Ситуації, в яких йти проти себе не варто

Коли партнер намагається знизити вашу самооцінку. Тобто знецінити ваші досягнення, життєві цілі і завдання, а також те, чим ви займаєтеся. Якщо ваш обранець намагається регулярно зачепити вас, принизити, натякнути вам, що ви не такі хороші, як йому б хотілося — це тривожний дзвінок. Людина намагається підняти свою самооцінку за рахунок вашої, принизивши вас. Порада: коли ви чуєте такі висловлювання вперше, дати «обратку»: показати, що такі розмови неприпустимі, і ви не дозволите себе ображати. Якщо партнер вас не почує і продовжить відгукуватися про вас так само, подумайте про доцільність спілкування з такою людиною. 

Коли ваші плани на життя і плани вашого партнера діаметрально протилежні. Припустимо, ви хочете заміж і двох дітей. А партнер ні до серйозних стосунків, ні до шлюбу, ні до появи дітей не готовий, і вам на це всіляко натякає. А ви вважаєте, що переконаєте його — треба просто трохи почекати. Ви готові терпіти все що завгодно заради своєї мети, при цьому не чуєте те, що транслює вам обранець. У підсумку, ви підлаштовуєтеся під партнера і витрачаєте час, який могли б використати на реалізацію своїх планів і на те, щоб бути щасливою.

Коли партнер втручається у ваші стосунки з близькими. Наприклад, забороняє вам зустрічатися з рідними чи друзями без нього. Хоче брати активну участь у вашому житті, контролювати процес, у нього бувають спалахи ревнощів з приводу і без приводу. Йти назустріч партнеру, який втручається в особистий простір, погоджуватися з його вимогами небезпечно. Завжди потрібно пояснювати, що вам не подобається, щоб людина це розуміла. Ви маєте право на особистий простір так само, як і він. Якщо він цього не приймає і продовжує ще більше вас контролювати, йдіть. Тому що краще в цих стосунках, де на початковому етапі вже немає довіри і поваги, не стане.

Коли ваші погляди на ведення фінансів не знаходять відгуку у партнера. Сім'я — це повноцінний осередок суспільства з власним бюджетом, таке невелике економічне підприємство, успішність якого залежить від вмілого розпорядження фінансами і узгодженості дій обох сторін. Якщо узгодженості не спостерігається, на економічне підприємство чекає крах. Тому необхідно приділити увагу тому, як ваш партнер розпоряджається коштами, наскільки він легковажний у витратах, тому що фінансові проблеми (кредити, борги) одного можуть лягти тягарем на іншого. Загальні погляди на фінанси, довіру, наявність домовленостей, відповідальне ставлення до витрат — це основа стабільності союзу.

«Відчувати себе вільно»

Наталія Тернова, психолог:

— Пари, які ефективно з'ясовують стосунки, в десять разів щасливіші за тих, які вважають за краще замовчувати свої проблеми. Наприклад, щоб не роздмухувати конфлікт — ви робите вигляд, що погоджуєтеся з партнером, хоча внутрішньо хочеться сказати «ні», або пропонуєте відкласти вирішення питання до більш відповідного моменту. Але в дійсності день за днем між вами зростає дистанція, яка одного разу перетвориться в глуху стіну нерозуміння.

Помахайте рукою партнерам, які змушують вас постійно сумніватися у своїх уміннях чи зовнішності — любляча людина так не зробить. Хороший партнер хоче, щоб ви були щасливі та не сумнівалися в собі. З правильною людиною ви повинні відчувати себе вільно і проявляти всі сторони своєї особистості. 

 

Читайте також:

ВІН І ВОНА. «69» — найкраща поза для приголомшливого сексу

ВІН І ВОНА. Королева в ліжку: як розкріпостити свою жінку перед сексом

ВІН І ВОНА. Перчинка до традиційної страви, або Чим приваблює секс утрьох?

ВІН І ВОНА. Оральний секс — відверте задоволення і пов'язані з ним упередження

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up