Він і Вона. Оціни свою можливість на кохання

Він і Вона. Оціни свою можливість на кохання
  • Без кохання жити неможливо — так кажуть всі романтики світу і всі поети.
  • А от психологи переконують, що кохання вторинне, головне — любити себе.
  • Пояснюють це тим, що не можна побудувати здорові стосунки, будучи душевно «хворими».
  • Маючи на увазі самооцінку, звичайно.

Про самооцінку, як оцінку самого себе, неможливо говорити, наче про сферичного коня у вакуумі. Вона має такий вигляд: ми знаємо щось про себе, люди навколо якось сприймають нас, синтез цієї інформації формує наші думки і вчинки. Взагалі, то самооцінка людини формується з найперших днів життя дитини. Дитина все бачить і чує. Дитина довіряє думці батьків, пізніше вчителів, однолітків, оточуючих. Наївно думати, що дитина не розуміє ставлення до себе. (До речі, кому цікаво за адекватне сприйняття ставлення до себе відповідає окрема частина мозку, і її обдурити не можливо, це вбудована функція, але з віком нам це вдається).

Люди з адекватною самооцінкою досить просто йдуть по життю. У них все ок з вибором партнера, в коханні вони, як правило, знаходять собі рівного за інтелектом, інтересами та колом спілкування. Люди, що мають здорову самооцінку, в коханні почуваються впевнено і спокійно, дають можливість партнеру змінюватись і змінювати. Якщо їх щось не влаштовує  шукають вихід зі становища, в крайньому випадку, просто розходяться, розуміючи, що цей крок необхідний.

Зовсім інша історія життя тих, в кого самооцінка не сформувалася, вона низька або взагалі відсутня (так теж буває). Кохання таких людей то страждання, їх тема алкоголіки, наркомани, психопати, збоченці... (адже, як правило, підбирають все, що погано лежить). І нескінченна віра в те, що все зміниться, він/вона обіцяв/ла, я в це вірю.

Відео дня

Бита, травмована, переназвана усіма існуючими матюками людина, незважаючи ні на що волочить на собі «стосунки» і тупо вірить, що це і є любов.

Ще один капець (і таке буває), коли самооцінка в людини зашкалює, вона настільки неадекватно роздута, що її можна побачити тільки з літака. Це про: мені все винні, я спілкуюся тільки з обраними, я гідний/а тільки найкращого.

Навіяна (хтозна звідки і ким) думка про те, що принц на білому коні вже виїхав і залишилося тільки чекати, або ж нам під стать лише одні принцеси, а весь «непотріб» прошу не турбуватись, одного прекрасного дня лопає як мильна бульбашка. У результаті  в один чарівний день народження за столом ні принца, ані принцеси, ані друзів, нікого. І добре, якщо такий день настане на святкуванні не 70-річного ювілею, а трохи раніше.

Тож, яку самооцінку у себе сформувати (а вона формується) вирішуємо самі?

Ти мене кохаєш? 

Таке питання ставлять як жінки, так і чоловіки, особливо в моменти, коли явно бачать, що відповідь на нього «ні». Але бажання заспокоїтись, затулити очі, закрити вуха  понад усе, і для цього підійде будь-яка бутафорія. Хоча варто б у такі хвилини запитати себе: «А ти себе любиш?» 

Якщо ти хочеш, щоб тебе полюбили інші  полюби спочатку себе сам. Знайома фраза? І знакова. І порада хороша, і порадників в інтернеті та глянці безліч. Ось тільки покажіть людину, яка завдяки цим самим радам полюбила себе або самооцінку вірівняла до адекватної, що, по суті, одне і те ж. Усе це, за великим рахунком, нагадує бородатий анекдот:

Коли мишам набридло ховатися від ненажерливих котів, вони вирішили шукати варіанти. І прийшли до мудрої Сови за порадою, як не бути з'їденим нахабним котом. Сова відповіла  станьте їжачками. «Ура!»  подумали миші і пішли геть. Потім повернулися і запитують: 

 А як?

 Моя справа  стратегія,  каже Сова.  А далі вже самі...

Коли ми любимо

Що таке любов? Слово, яке включає в себе купу понять, почуттів, емоцій, дій... Давати визначення любові  це як ловити хмари руками. Але дати визначення своїм почуттям можна. Коли ми любимо, ми що? Ми хочемо зробити об'єкту любові приємне. Проявляємо турботу. Доглядаємо. Даруємо подарунки. Балуємо.

Коли інша людина проявляє до нас інтерес і доставляє всі перераховані вище приємності, ми ж і її починаємо любити. Чи не так? Звичайно, якщо говорити про любов двох, повинна бути ще хімія тіл  простіше кажучи, фізичний потяг. Але все ж, чи не здається вам, що відповідь на питання, як полюбити себе (в розумних межах, звичайно) і відповідно привести до ладу самооцінку, досить проста. Це  доглядати за собою, не чекаючи цього від інших, підтримувати себе, не сподіваючись на сторонню підтримку, доглядати себе і робити собі приємно, не спираючись на інших. Але цих самих інших при цьому всьому не знецінювати, не зневажати, не ображатись на них. До речі, така підтримка і догляд за собою стосується як душі, так і тіла.

Але все ж прорада

Коли життя здається суцільною багнюкою, сподіватись на себе немає, не те що сил, про це і думати не варто, надірветесь. Просто йдіть до психолога, тому що самостійно підняти самооцінку і в кінцевому рахунку адекватно і люблячи ставитися до себе  не вийде. Ще Мілтон Еріксон, основоположник знаменитого Еріксонівського гіпнозу, своїм пацієнтам, які хотіли виправити самооцінку і нарешті полюбити себе, говорив: «На першому етапі я буду для вас інвалідним кріслом, потім милицями, потім тростиною. І тільки пройшовши зі мною ці всі сходинки, ви вже самі зможете піти...»

А поки ви роздумуєте  йти не йти, треба мені це чи ні, спробуйте кілька вправ. Їх радять психологи  раптом допоможе.

1. Заведіть щоденник

І кожен день записуйте туди все, що з вами сталося. Дрібниці  від, наприклад, яку ароматну і смачну каву сьогодні ви пили в кафе, до, яку чудову ідею ви сьогодні придумали на роботі, потрібно обов'язково втілити її в життя. І хваліть себе. За те, що знайшли час на спілкування з однокласником, якого втратили у вирі життя. За те, що хамоватим пасажирам трамвая чи маршрутки не відповіли іншим хамством, а посміхнулися. За те, що сходили, нарешті, в тренажерний зал, і ще раз обов'язково сходите, адже ви так хочете нарешті привести своє тіло до ладу. Саме з таких ось дрібних і нічого не значущих моментів нашого дня формується наш настрій і самопочуття.

2. Перестаньте кричати на себе

Потрібно просто прийняти той факт, що всі погані слова і думки, які виникають у нас в голові по відношенню до себе самого, насправді не наші. Це слова, визначення та характеристики, якими нас нагородили наші оточуючі. Тоді, коли ми були дітьми і, в принципі, не могли підпадати під категорії «поганий», «ледар», «тупий», «виродок», ..., ми були просто дітьми, а навколо люди з якихось своїх суб'єктивних причин злилися, ображалися і зливали негатив у найбільш безпечному напрямку. Туди, звідки відповідної реакції не могло бути за визначенням. При черговій своїй невдачі, коли автоматично вмикається в голові критика і самобичування, крикніть собі «стоп», я це вже колись чув? Від кого? Добре, якщо згадаєте, якщо ні, не страшно, просто скажіть собі: «Це не мої думки і слова». Поставте собі фільтр на «чужорідний» негатив.

3. Шукайте опору в собі

Цей пункт найпростіший і найскладніший. Потрібно знайти в собі внутрішню підтримку. Не спиратися у своєму житті на ту маленьку дитину, яку несправедливо (або справедливо), але критикували. Опора дорослої і «здорової» людини, це її розуміння і прийняття себе як особистості - сильної, красивої, розумної, цілеспрямованої. Здавалося б, що в тому складного - стій перед дзеркалом і переконуй себе. Але не все так просто, тут важливо знайти підтвердження словам. Як? В особистому досвіді. Згадати ситуацію, коли було просто нестерпно важко, а вийшло вибратися. Коли здавалося, що, наприклад, іспит завалиш стопроцентово, а отримував відмінно. Коли сторонні люди робили компліменти зовнішності, і ви зрозуміли, що ви цей комплімент заробили в тренажерному залі чи на спортмайданчику. 

Коментар психолога: «Віра в себе  чудодійна сила»

 Факторів, які так чи інакше впливають на самооцінку, дуже багато,  говорить Вікторія Андросова.  Якщо виділити основні, то на першому місці буде статус. Тобто місце людини в ієрархії оточуючих людей, їхнє ставлення і оцінки. У принца (якщо він народився в королівській сім'ї) самооцінка зазвичай вища, ніж у хлопця який не потрапив до вищого навчального закладу, і вимушений клеїти оголошення, щоб прогодувати себе. На самооцінку впливають навіювання оточення. Про це існує прислів'я: «Якщо людині раз по раз говорити, що вона свиня, вона рано чи пізно захрюкає». На самооцінку також впливає успішність по життю або в конкретній ситуації. Якщо, наприклад, протягом місяця людина успішно здала важкі іспити, зустріла кохану людину, яка відповідає взаємністю, а ще й виграла в лотерею мільйон  найімовірніше її самооцінка підвищиться, ще й як. Також самооцінку формують стереотипи та звички. Якщо людина звикла думати про себе як про невдаху, вона може так само себе сприймати навіть на тлі успіху. 

Тому дуже важливе ставлення людини до самої себе. Віра у власну ефективність, переконаність в успіху, віра в себе і свої сили  чудодійна сила для побудови високої самооцінки і просто життєвого та особистого успіху. Самооцінка за визначенням, це оцінка себе, своїх якостей і достоїнств, яку робить сама людина. З іншого боку, якщо у людини своєї голови на плечах немає, а це досить часта ситуація, то фактично її самооцінка складається з того, що про неї кажуть інші люди. Якщо людина голову на плечах має, і вольовим рішенням хоче змінити свою самооцінку, вона цілком, хоч і не одразу, може це зробити.


Читайте також:

Він і Вона. ТОП-10 справ, які варто зробити в 2020-му році

Він і Вона. Скільки кроків не вистачає до ідеальних стосунків?

Він і Вона: Як позбутися партнера раз і назавжди або 10 «порад» майбутній одиначці

Аптека інтимних товарів: 7 питань працівнику секс-шопу, за які не соромно

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Джек

    Авторизуйтесь, щоб читати повну статтю
    Посилання на джерело: https://vn.20minut.ua/Vin-i-Vona/vin-i-vona-otsini-svoyu-mozhlivist-na-kohannya-10986185.html

  • Джек

    Без кохання жити неможливо — так кажуть всі романтики світу і всі поети. А от психологи переконують, що кохання вторинне, головне — любити себе. Пояснюють це тим, що не можна побудувати здорові стосунки, будучи душевно «хворими». Маючи на увазі самооцінку, звичайно. Про самооцінку, як оцінку самого себе, неможливо говорити, наче про сферичного коня у вакуумі. Вона має такий вигляд: ми знаємо щось про себе, люди навколо якось сприймають нас, синтез цієї інформації формує наші думки і вчинки. Взагалі, то самооцінка людини формується з найперших днів життя дитини. Дитина все бачить і чує. Дитина довіряє думці батьків, пізніше вчителів, однолітків, оточуючих. Наївно думати, що дитина не розуміє ставлення до себе. (До речі, кому цікаво за адекватне сприйняття ставлення до себе відповідає окрема частина мозку, і її обдурити не можливо, це вбудована функція, але з віком нам це вдається). Люди з адекватною самооцінкою досить просто йдуть по життю. У них все ок з вибором партнера, в коханні вони, як правило, знаходять собі рівного за інтелектом, інтересами та колом спілкування. Люди, що мають здорову самооцінку, в коханні почуваються впевнено і спокійно, дають можливість партнеру змінюватись і змінювати. Якщо їх щось не влаштовує — шукають вихід зі становища, в крайньому випадку, просто розходяться, розуміючи, що цей крок необхідний. Авторизуйтесь, щоб читати повну статтю
    Посилання на джерело: https://vn.20minut.ua/Vin-i-Vona/vin-i-vona-otsini-svoyu-mozhlivist-na-kohannya-10986185.html

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up