Вінницькі «моржі» розповіли про свій стиль життя і дали поради, як почати загартовуватися

Вінницькі «моржі» розповіли про свій стиль життя і дали поради, як почати загартовуватися
Президент клубу «Нептун» Раїса Макієвська. Заряджає киплячою енергією оточуючих
  • У Вінниці є організовані «моржі», які купаються в ополонці не тільки на Водохреще.
  • Для підтримки форми вони займаються танцями, бігом, катаються на роликах та велосипедах.
  • Далі поради вінничанам, як і коли почати загартовуватися, щоб через рік занурюватися в крижану воду не з побоюванням, а з задоволенням

 

Клуб «Нептун» організував традиційний заплив до Жіночого дня. Вирубали невеличку ополонку. Незважаючи на потепління повітря, температура Вишенського озера через покриття кригою залишалася майже такою ж, як і взимку – не більше п’яти-шести градусів.

Найкращий подарунок  

Спочатку вручили грамоти і подарунки з нагоди свята представницям прекрасної статі, а також найактивнішим моржам-чоловікам. «Нептунівці» організували своєрідний перфоманс для глядачів, адже входили у воду з віночками на голові, а в руках тримали повітряні кульки. Лунали жарти на кшталт: «Нехай чоловіки зайдуть першими – воду зігріють!».

Відео дня

47-річна Ірина Гавронська має за плечима 20-річний стаж моржування. Каже, що відчуття після святкового купання – неймовірні.

– Я сказала чоловіку, що занурення в ополонку за чудової сонячної погоди – найкращий подарунок до Восьмого березня. Тепер хочеться ще раз покупатися і позагоряти! Весняне моржування відрізняється від зимового гарним настроєм, адже все навкруги розквітає, – Ірина Гавронська. 

Пані Гавронська каже, що після дебюту у моржуванні для людини практично немає проблем опанувати будь-що і підкорити будь-яку вершину. Моржують й члени її родини. Ірина також любить бувати у походах, разом з чоловіком займається бальними танцями і фігурним катанням.

Продовження життя

У запливі взяв участь найстарший морж Вінниці – 81-річний Віктор Фірсов. Він дружить з крижаною водою близько 35 років. Уникає її лише у 20-градусні морози.

Віктор Фірсов починав загартовуватися з бігу у морозну погоду (в одних трусах!), згодом перейшов на зимове плавання. Нині велику увагу приділяє фізкультурі, плаванню, бігу, роботі на тренажерах. Все це допомагає ветерану витримувати навантаження крижаною водою. Простуд у дідуся взагалі не буває, інфекційних хвороб – також практично ні.

Віктор Фірсов вважає, що моржування продовжує людям життя (офіційна медицина не розділяє поки що цієї думки). Адже це заняття тренує капіляри і судини, робить їх більш еластичними.

Вилікувала запалення легенів

Моржі згадують радикальні випадки лікування і оздоровлення. Приміром, близько десяти років тому 17-річна Ілона, дочка Ірини Гавронської, хворіла на двостороннє запалення легенів. Їй кололи антибіотики.

На Водохреща дівчина вирішила спробувати вперше в життві зануритися в ополонку (разом з мамою). Мовляв, якщо в цей день у святій хрещенській воді не захворієш, то можна тоді й вилікуватися?!

– Так і вийшло. Організм Ілони включив додаткові ресурси. І через три дні запалення легенів без жодних ліків немов рукою зняло, – згадує Ірина Гавронська.

Різнопланова підготовка

Раїса Макієвська наголошує, що для моржування необхідна спортивна підготовка. Бажано при цьому займатися різними видами.

– Я в юнацтві захоплювалася гімнастикою. Зараз активно бігаю – нещодавно стала першою на всеукраїнських змаганнях серед ветеранів у Луцьку. Полюбляю кататися на велосипеді і роликах, – каже пані Макіївська.

Президент «Нептуна» щодня протягом години-півтори виконує зарядку і фізичні вправи. Влітку плаває по півгодини. А ось взимку, за словами Раїси Макієвської, багато часу перебувати у воді не потрібно – це може зашкодити .

Людмила Золотова катається на велосипеді, влітку щодня пропливає по десять кілометрів. Цілорічно купається вечорами, бо не встигає перед роботою.

– На Вишенському озері останнім часом моржує багато людей, в тому числі студентів. Нерідко доводиться чекати черги, щоб зануритися в ополонку, – каже Людмила Золотова.

Пані Золотова захопилася моржуванням випадково. У радянські часи вона веслувала на байдарці. В акваторії «Спартаку» взимку впала з човна. Благополучно допливла до берега і вирішила приєднатися до моржів,  які гуртувалися як раз на цьому пляжі.

Куди звертатися

Міський спортивно-оздоровчий клуб «Нептун» базується у турклубі «Меркурій» (тел. 32-47-78). За довідками також можна звертатися до його президента Раїси Макієвської (тел. 43-88-17).

Вже 350 вінничан отримали посвідчення в клубі «Нептун», неофіційно моржів вдвічі більше. Вони переважно займаються на Вишенському і Тяжилівському озерах, пляжах «Хімік» і «Спартак». Щоб увійти до клубу, необхідно купатися цілий рік під опікою наставників. Приміром, на Вишенське озеро моржі приходять з п’ятої ранку.  

Як почати

Починати моржувати радять влітку у прохолодні дні, коли майже ніхто не купається. У першу чергу можна лише занурювати в холодну воду ноги.

– Організм людини – дуже розумний. Він підкаже, яку саме систему закалювання обрати. Серед іншого, для підготовки можна використовувати обливання холодною водою. Це особливо підходить вінничанам, які мешкають далеко від водоймищ, – каже Людмила Золотова.

Previous Next

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія воїна з батальйону НПУ «Захід» 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up