Степ-аеробіка допомагає позбутися зайвої ваги

Степ-аеробіка допомагає позбутися зайвої ваги
Ольга Бантюк демонструє вправи своїм вихованкам

Степ-аеробіка – це інтенсивна ритмічна гімнастика із використанням підставки (степ-платформи), яка імітує сходинку. Рухи, які використовуються в степ-аеробіці, цілком прості. Тому їх досить легко виконувати людям різного рівня підготовки і віку. Комплекс включає біг, стрибки, ходьбу і вправи на гнучкість. Існує приблизно двісті способів підйому і сходження зі степ-платформи. 

Вивчали базові рухи

У Вінниці степ-аеробіка останніми роками все більше завойовує популярність. Кореспондент RIA завітав на тренування на СК «Термінал», де займаються цим видом фізичної активності.

Заняття із жінками проводила кваліфікований тренер Ольга Бантюк, яка навчалася степ-аеробіці в Києві, в Академії фітнесу.

Відео дня

Воно почалося з розминки і повторення базових кроків: махів руками, захльостів, бейсік-степу тощо. На їхній основі спортсменки вивчали невеличку зв’язку, яку багаторазово повторювали, ускладнюючи новими елементами – приміром, обертами і стрибками. Наприкінці тренування виходила доволі гарна і складна програма.

На деяких тренуваннях, якщо лишається час, спортсменки додатково займаються силовими вправами: присіданнями, випадами, для підкачки пресу і рук, розтяжкою.     

– Запрошуємо дівчат від 15 років і жінок, яким дозволяє стан здоров’я. У нас тренувалися й спортсменки за 50 років. Але вони все життя займалися спортом і тому мали відповідну підготовку, – каже Ольга Бантюк.

Схудла на десять кіло

Учасниці тренування залюбки розповідали про себе. 29-річна бухгалтер Валентина Горобець займається степ-аеробікою три роки.

– За цей час я схудла на десять кг. Навчилася краще рухатися, відчувати ритм. У мене з’явилася гнучкість, – каже Валентина Горобець. – Наш вид фітнесу подобається тим, що тут є не лише силові вправи, а й танцювальні рухи. А ось звичайна аеробіка, на мій погляд, мало відрізняється від шкільних уроків фізкультури. 

32-річна бухгалтер Ольга Бойцун на степ ходить шість років (з перервами).

– Нещодавно повернулася на тренування. За півтора місяці схудла на два кіло. У мене покращилася фізична витривалість. Деякі вправи я спочатку не могла опанувати, а зараз виконую їх на задовільному рівні, – наголошує Ольга Бойцун. 

26-річна студентка Вінницького національного медичного університету Віра Акміуші (Нігерія) розповіла, що в Африці степ-аеробіка також культивується. Але вона почала опановувати її саме у Вінниці.

– Обрала цей вид спорту, бо заняття степом відбуваються під танцювальну музику, яку я дуже люблю. Взагалі подобається багато рухатися, – розповіла Віра Акміуші.

Інтенсивність вище, ніж у звичайної аеробіки 

Ольга Бантюк пояснила, що степ-аеробіка – це в першу чергу кардіонавантаження. Вона покращує роботу серцево-судинної системи, прискорює метаболічні процеси в організмі.

– У нашому виді фітнесу більша інтенсивність, ніж у звичайної аеробіки. Адже спортсменкам доводиться постійно рухатися вгору і вниз, спускаючись зі степу, – розповідає Ольга Бантюк.   

Заняття степ-аеробікою покращують фігуру. Зокрема, форми стегон, гомілок і сідниць. Можливе використання обтяжень (гантелей) дає хороше навантаження на плечовий пояс. Виконуючи під музику швидкі переходи, варіації з підйомом і спуском з платформи, велику кількість танцювальних рухів з частою зміною напрямку і ритму, можна отримати фізичне навантаження, рівносильне біговому.

Регулярні заняття степ-аеробікою дозволяють зміцнити дихальну, нервову і м’язову системи, сприяють стабілізації артеріального тиску і роботі вестибулярного апарату. Цей вид фітнесу комплексно впливає на тіло. При цьому виключається ймовірність «перекачати» окрему групу м’язів. Як, наприклад, на заняттях у тренажерному залі.

У комплексі з правильним харчуванням

Важливо, що заняття степом допомагають схуднути, покращити фігуру і загалом самопочуття. Але схуднути можна в комплексі з правильним і раціональним харчуванням! Інакше про результат годі й мріяти.

– Харчуватися нашим спортсменкам радимо п’ять разів на день, невеличкими порціями. Водночас потрібно в достатній кількості пити воду, – продовжує тренер. – Варто звертати увагу й на правильний розподіл продуктів протягом дня: в першій половині дня вживати вуглеводи, в другій – білки і клітковину.

За словами Ольга Бантюк, не потрібно ставити за мету скинути якомога більше за короткий проміжок часу. Оптимально – не більше кілограма за тиждень. В цьому випадку зайва вага не повертається, і людина почуває себе добре.   

Де займатися?

Тренування зі степ-аеробіки відбуваються на базі СК «Термінал» (вул. 600-річчя, 17, тел. 098-578-01-91 – тренер Ольга Бантюк), СК «СпортЛайф» (пр. Юності, 43-а, на території ТРЦ «Магігранд», тел. 50-42-22), СК «Planet Fitness » (вул. 600-річчя, 19, тел.
093-259-59-99), СК «Fit-Life» (вул. Академіка Ющенка, 10, тел.

093-993-45-73, 098-543-31-82), СК «Аквамарин» (вул. Острозького, 55, тел. 096-237-10-00, 61-73-89), СК «Нокаут» (вул. Батозька, 2, тел. 50-58-16, 097-263-80-82).

Довідка RIA

Степ – дерев’яна або пластмасова платформа. Найпростіша коштує 700 гривень, фірмова – 1,5 – 2 тисячі гривень. Для домашніх занять можна виготовити степ самотужки, збити з дощечок буквою «П». При цьому головним є навіть не зовнішній вигляд, а те, щоб було зручно заходити і спускатися. Та при цьому не травмуватися.

Чим більша висота степу – тим вище буде інтенсивність тренування.

Висота платформи для початківців повинна бути 15 – 20 сантиметрів, для підготовлених – 30. Ширина при цьому становить близько 50 сантиметрів.

Існують протипоказання

Через швидкий темп степ-аеробіка має певні протипоказання. Це викликано тим, що на степ-платформі виникає істотне навантаження на серцевий м’яз. Тому цей вид заборонений людям з артеріальною гіпертензією, аритмією, стенокардією та іншими серцево-судинними патологіями. Також не можна займатися степом при варикозному розширенні вен, захворюваннях поперекового відділу хребетного стовпа, хронічних хворобах нирок і печінки. Тому перед початком занять необхідно проконсультуватися з лікарем.

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня постраждали всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up