Капітан «Ниви-В» Колінс Нгаха відкрив Академію для дошкільнят

Капітан «Ниви-В» Колінс Нгаха відкрив Академію для дошкільнят
Колінс Нгаха навчає малечу елементам дриблінгу

Вже кілька місяців в районі ринку «Урожай» діє футбольна Академія для дошкільнят 35-річного капітана вінницької «Ниви-В» Колінса Нгахи. Він є найвідомішим діючим гравцем нашого міста, адже раніше виступав за команди Прем’єр-ліги «Зоря» (Луганськ) і першої ліги «Сталь» (Алчевськ).  

В приміщенні Академії облаштували футбольний майданчик розміром 7 на 15 метрів. Підлога покрита штучною травою. Ворота дитячі, переносні. Стіни прикрасили атрибутикою і футболками відомих гравців. Приміром бразильської зірки Кака. Чи Борячука – тільки не захисника «Ниви-В» Олександра, а його рідного брата Андрія з донецького «Шахтаря».

Грають віч-на-віч

В Академії проводить заняття сам капітан «Ниви-В». Нещодавно Колінс Нгаха отримав тренерську ліцензію УЄФА (Європейського союзу футбольних федерацій) категорії «В». Це дає можливість працювати по всьому світу і приміром, стати головним тренером команди другої ліги чемпіонату України та помічником керманича клубу першої ліги.

Відео дня

Колінсу допомагають молоді гравці «Ниви-В» Євгеній Паньковецький і Максим Яськов – студенти Вінницького педуніверситету. Для них це гарна практика.

Кореспондент RІА завітав на тренування наймолодшої групи. Діткам запропонували цікаву розминку. Наприклад, вправу «ліс». Під час неї  малюки рухалися між конусами, які нагадують дерева. Спочатку без м’яча, а потім з ним. Також діти за сигналом ставили ігрові снаряди у кільця, яке розташовані за периметром залу.

Основна частина складалась з опанування базових елементів футболу. Веденню м’яча за допомогою фішок приділяли значну увагу. Наприкінці уроку дітки грають у футбол – переважно віч-на-віч. Буває, що борються «два на два», але це дуже рідко.

– Ми навчаємо малечу обігрувати суперників, адже саме це є родзинкою футболу, – сказав Колінс Нгаха.

Синів тренує з дошкільного віку

Колінс, хоча й камерунець за походженням, але нині має українське громадянство і давно став своїм у нашому місті. Він не ображається, коли вболівальники щиро називають його «Колею».  

У Вінниці Колінс Нгаха мешкає (з перервами) з 2003 року, коли вступив на навчання до нашого «політеху». Там він і познайомився з майбутньою дружиною Юлією. «Друга половинка» взяла активну участь у створенні Академії, опікується цим проектом і досі.

Ця робота – перший серйозний досвід групових занять Колінса Нгахи. Раніше йому доводилося лише підміняти якогось тренера. Хоча у Колінса є практика роботи з власними дітьми. Старшому Івану – дев’ять   років. Він тренується в спортшколі Блохіна-Беланова. Іван багато разів був переможцем і призером різних турнірів, неодноразово отримував призи кращого бомбардира та гравця. Він – нападник і багато забиває.

– З Іваном я чимало займався індивідуально, коли наша родина мешкала в Луганську. Тоді у мене було вдосталь вільного часу. І я присвячував його сину-дошколярику, – згадує Колінс. – Другому сину Крістіану – 3,5 роки. Він зараз тренується в моїй Академії.

Планується розширення

Коли потеплішає, вихованці Академії  тренуватимуться просто неба. В найближчих планах – проведення контрольного поєдинку з командою іншої футбольної школи.

Колінс Нгаха з часом збирається розширювати Академію. В планах – відкриття груп молодшого шкільного віку. Це дасть можливість зберігати групи, а не передавати дітей до інших шкіл.  

– Я, можливо, вже не молодий. Але маю багато енергії і бажання працювати. У вільний час вивчаю тренерський досвід інших фахівців і переймаю краще у них, – каже Колінс. 

Буває, після тренування з «Нивою-В» у капітана є лише 45 хвилин, щоб встигнути до Академії.

– Але я «лечу» до своїх маленьких вихованців, бо вони мене поважають і люблять. Мені цікаво і приємно з ними працювати, – наголошує професійний футболіст.

Почав ходити і захопився футболом

Батьки і юні гравці задоволені навчанням в Академії. Сашку Гіренку – чотири роки. Він любить футбол за те, що «часто виграє».

– Я вже вмію виконувати різні фізичні вправи, забивати голи, обводити фішки та інших футболістів, – каже хлопчик.

– Дитина захоплюється футболом з того моменту, як навчилася ходити. З року Сашко почав бити м'яча. Він із задоволенням дивиться футбольні матчі, – каже мама Марина Гіренко. – Подобається, як син поводить себе в групі. Приємно, що він проявляє свої лідерські якості, хоче бути першим.

Артему Федчишину – п’ять років.

– Мій старший  син займався футболом, але йому не дуже сподобалося. А молодшого зацікавила гра № 1 після того, як я з ним сходив кілька разів на матчі «Ниви-В», – каже батько Артема Олександр. – Тренери Академії знаходять підхід до малюків, що непросто. У дворі у футбол грають старші діти, вони не ходять приймати до себе малечу. Тому син у вільний час тренується зі мною або мамою.

П’ятирічна Соломія Грабик визнає, що хлопці грають сильніше за неї, але на це не зважає. Бо їй подобається бігати, грати, бити м’яча.

– Віддали дочку до Академії, так як наш батько – футболіст. Подобається тренер. На заняттях Соломія вчиться слухати старших, працювати в команді, покращує фізичну форму. Водночас ми б не хотіли, щоб Соломія професійно займалася футболом, – каже мама Олена Грабик. 

 Де займатися?

Дошколярики у Вінниці опановують футбол на базі Академії Колінса Нгахи (вул. Скалецького, 15, тел. 073-209-73-74, 098-936-38-93) та школи «Junior»  (вул. Г. Успенського, 14, тел. 093-230-06-20, 068-845-73-71.

 

 

 

  

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Дима

    Молодец чувак,хорошее дело делает. А наши домочадцы-футболеры и на такое не гаразды(
  • Задунайский Торонтуй

    Негритос.   Это  только начало.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? play_circle_filled photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up