Гандболісти педуніверситету рвуться у вищу лігу

Гандболісти педуніверситету рвуться у вищу лігу

У 1995 році вінницький чоловічий гандбольний луб «Гіпаніс» грав у вищій лізі чемпіонату України. Близько 20 років Великого гандболу у нашому місті не було. Тому кращих випускників гандбольного відділення міської ДЮСШ № 3 забирали до професійних і аматорських клубів інших регіонів. 

У позаминулому році, після 20-річної перерви, команду майстрів ГК ВДПУ заявили до Закарпатської ліги чемпіонату країни. Але тоді гандболісти з обласного центру грали у Томашполі, що створювало незручності для вболівальників. Нині ГК ВДПУ успішно виступає у першій лізі чемпіонату України, посідає третю сходинку і прагне підвищитися в класі. Не менш важливо, що його гру тепер можна побачити у рідному місті. «Педагоги» приймають суперників у залі СК «Вінниця» (колишньому спорткомплексі армії).

Випускників більше за студентів

Кореспондент RIA поспілкувався з гравцями ГК ВДПУ, щоб дізнатися, якими є перспективи клубу.

Відео дня

Як повідомив капітан Богдан Гринчук, команду було засновано в 2010 році. Восени 2016 року «педагоги» стартували в чемпіонаті України (перша ліга). Там  виступають шість команд. Проти вінничан грають БВУФК (Бровари, Київська область), КСЛІ-ЦСКА (Київ), «Олімпік» (Томашпіль, Вінницька область), ГК «Тернопіль» і «Закарпаття» (Ужгород). Томашпільська команда, основу якої складають вихованці місцевої ДЮСШ, йде на останньому місці. «Олімпік» навіть встановив антирекорд за кількістю пропущених м’ячів. В то же час ГК ВДПУ посідає третю сходинку, на його рахунку чотири перемоги і три  поразки. Після тривалої зимової перерви чемпіонат країни поновиться третього березня.

Всі гравці КГ ВДПУ – аматори, які не отримують зарплатні. Хоча два з них мають досвід виступів на професійному рівні (гри у суперлізі) – це Віталій Мусієнко і Олександр Корчак.

– Сьогодні в команді більше працюючих випускників педуніверситету, ніж студентів. Коли я навчався у виші, це співвідношення складало 50 на 50, – сказав гравець ГК ВДПУ, випускник інституту фізвиховання і спорту Євгеній Бойко.

Залучають старшокласників

«Педагогам» непросто зібрати повний склад для виступів на виїзді. Адже дружини двох провідних гравців нещодавно народили, через що не хочуть надовго відпускати своїх «других половинок». Тому до команди залучаються старшокласники – зокрема, чотири кращі вихованці тренера МДЮСШ № 3 Юрія Чурбакова. Деякі з цих юнаків мають гарні перспективи в спорті.  

ГК ВДПУ бореться за путівку до вищої ліги чемпіонату України (існує ще гандбольна суперліга), яка надається переможцю першого дивізіону. Для цього наші гандболісти збираються потіснити своїх безпосередніх конкурентів. Зокрема, вони планують реваншуватися у команди Ужгорода і здолати колектив з Броварів.  

– Ми налаштовані боротися за підвищення в класі. Головне, щоб з фінансуванням клубу було все гаразд, – сказав один з лідерів команди Олександр Корчак. 

На «вишку» коштів бракує

Основну фінансову підтримку ГК ВДПУ надає почесний президент клубу Михайло Паньків, решта витрат – за рахунок гравців. Наші гандболісти отримують фінансування і від спортуправління ОДА. Але лише тоді, коли вони представляють на змаганнях Вінницьку область. Приміром, коли минулого літа стали бронзовими призерами чемпіонату України з пляжного гандболу.

Також клубу допомагає керівництво педуніверситету, яке надає спортзал для тренувань. Тренують ГУ ВДПУ два викладачі саме цього вишу – Андрій Драчук і Наталя Свищук.

Наразі основне завдання гандбольних функціонерів – збільшення фінансування команди

– Клуби суперліги, які виступають на євроарені, мають річний бюджет, який сягає понад десять мільйонів гривень. Це чотири команди Запоріжжя, клуби Львова, Києва тощо. У команд вищої ліги бюджет на порядок більше, ніж у нас. Тому, навіть якщо ми здобудемо путівку до цього дивізіону, без додаткових джерел фінансування не зможемо там виступати, – поділився Богдан Гринчук.     

– На розвиток гандболу Вінниччини з бюджету виділяється близько 25 тисяч гривень. Але лише для виступу ГК ВДПУ в першій лізі чемпіонату України необхідно 30 тисяч. Водночас наші гандболісти беруть участь і в інших, неофіційних турнірах. Тому без більш суттєвої допомоги ГК ВДПУ складно розраховувати на вихід до вищої ліги, – додав голова обласної федерації гандболу Олександр Павлюк.

Previous Next

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ющишен Богдан

    Вельми шановний автор, не знаю чи це чисто ваша точка зору, чи це хтось вас попросив написати, попрошу не закидати гк Олімпік брудом!

    По перше антирекорд є, але його поставили хлопці яким навіть немає по 16 років, це навіть не їхня провина, просто основа нашої команди не змогла зібратися у своєму складі, вони відборолися на морально-вольових якостях.

    По друге, якщо ви пишете що останній раз Вінницька команда виступала на такому рівні 20 років тому, то що говорити про селище з населенням до 6000 чоловік, в якому керівництво ДЮСШ навіть палець об палець не вдарить для прогресування гандболу в нашому районі, а зокрема в смт.Томашпіль.

    Ну і по третє, розпочався новий рік,у березні місяці буде наступний тур вищої ліги у м.Ужгород, де ми і пересічемся з гк ВДПУ,і я надіюсь хоча б там побачити так розхвалених 4 молодих і талановитих хлопців із ДЮСШ 3,ну або хоча б одного, а там уже площадка рівна а м'яч круглий!
  • Ивановъ Женя

    ВДПУ как всегда забыли как ДЮСШ Киева ничейку сделали за "ОЛМПИК"...за ветеранов забыли....

    ВДПУ...это уже пенсия...надо ДЮСШ поднимать и делать клуб, а не сказки о поломаных пенсионерах спорта
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up