Вино з кульбабок і «молочка» від «щедрих» корів: ТОП смаколиків з Вінниччини

Вино з кульбабок і «молочка» від «щедрих» корів: ТОП смаколиків з Вінниччини
  • На Вінниччині працює чимало підприємств, ферм і виноробень, які можуть конкурувати з більш відомими всеукраїнськими. Вони виготовляють якісну, смачну, а іноді й унікальну продукцію.
  • Редакція 20minut.ua продовжує подорож смачними «локаціями» нашого краю.

Нещодавно ми писали про делікатеси, які виготовляють на Вінниччині й продають далеко за межами нашого міста й області. Прочитати про це радимо у матеріалах:

А тепер презентуємо нову порцію смачної добірки від редакції 20minut.ua.

Сімейна ферма «Азорель»

  • Адреса: село Мухівці Немирівський район, вулиця Соборна 1а
  • Контакти: 38(044) 383 64 93
  • Сайт: azorel.ua

Більше як 10 років на Вінниччині працює ферма сімейного формату та європейського зразка. З 2009 року там виробляють молоко, а з 2011 — молочну продукцію. 

«На підприємстві впроваджений повністю завершений цикл виробництва молочної продукції: власні орні площі для вирощування кормів, спеціалізована техніка для заготівлі кормової бази, сучасні приміщення для утримання корів, доїльний зал, що обладнаний доїльним комплексом, обладнання для зберігання й охолодження молока, сучасне обладнання для переробки молока, — читаємо на сайті ферми. — Все обладнання для ферми та молочного заводу було закуплено в Німеччині та Ізраїлі, генетичний матеріал для розведення дійних корів завезений з Франції. Корови на фермі утримуються безприв’язно, з вільним доступом до корму, води та виходом «на вулицю». Висота приміщень ферми досягає семи метрів, що забезпечує постійну циркуляцію свіжого повітря, що є важливим для здоров’я тварин».

Так, на підприємстві  «Азорель» є 75 корів, за якими доглядає команда професіоналів Вони ж відповідають і за виготовлення продукції: питних і термостатних йогуртів, кефіру, твердих і кисломолочних сирів, пастеризованого молока та йогуртних десертів. 

Знайти натуральні молочні продукти крім Вінниці можна у Немирові, Хмельницькому, Києві та Одесі.  

Вино на будь-який смак

Олександр Шемет — знана постать у Вінниці. Він організатор багатьох міських  фестивалів, ведучий різноманітних шоу, керівник клубу КВНщиків і винороб.  

Виготовляє чоловік понад 40 сортів вина. Крім власне виноградного вина, виробляє його з ягід і фруктів, вирощених на своєму господарстві. Від так у льосі вінничанина можна знайти вино з томатів, моркви, буряку, бузини, липи. А ще одне із  «найкнижковіших вин» — кульбабове.

— Ця книжка Бредбері не давала мені спокою і ніяк не уявляв, як можна зробити вино з кульбаб. Але ж, як я вже розповідав, вино можна зробити майже з будь-чого. Бо, по-суті вино — це лише вода, цукор, бактерії та масла, — розповідав нам раніше Олександр. — Рецепт виявився простим. Потрібно ретельно перебрати цвіт, залити його гарячою водою, додати цукор, лимонний сік та жменю родзинок. Потім залишити настоюватися.

За його словами, готова суміш має пройти етап бродіння, що триває 60 днів. Потім напій необхідно перелити у пляшку та вистояти у погрібнику ще кілька місяців. На смак кульбабове вино має приємний смак літнього меду.

Детальніше про це (і не тільки) радимо прочитати у матеріалах:

Додамо також, що Олександр Шемет популяризує вінницьку виноробну традицію, організовуючи для цього різноманітні заходи. До прикладу, кілька років тому він вперше провів фестиваль вина «Боже ллє». 

Сімейний виноградник

  • Адреса: село Гальжбіївка Ямпільський район 
  • Контакти: 097 593 09 38
  • Сайт: vinogradyampil.ucoz.ua

Понад 40 років родина Шиндерів займається власним виноградником. За цей час вони змогли вивести більше як 200 різноманітних сортів цього плоду: деякі з них є просто смачними ягодами, деякі  — «сировиною» для вин.

Крім доставляння саджанців винограду, родина ще й займається консультуванням своїх клієнтів. На своєму YouTube-каналі та офіційному сайті вони розповідають про щорічний врожай і, до прикладу, догляд за лозою. А також про хвороби, шкідники та загалом про посадку винограду.

У родини Шиндерів можна придбати серед інших такі сорти: Августин, Аладін, Аліберне, Аметист Новочеркаський, Аркадія, Бастра, Лівія, Монарх, Рошфор, Шаміль та інші. 

Додамо, що купити виноград з одного з найбільших на Вінниччині виноградників можна не тільки на сайті, але й на ринках різних міст Вінницького області. 

Щобільше, займаються підприємці з Ямпільщини й фундуком. Сортів його також вистачає: Долинський, Вебба цінний, Сирена, Каталонський, Косфорд і так далі.

Зазначимо, що це лише частинка гастрономічного потенціалу Вінниччини. Тому незабаром очікуйте на продовження делікатесного ТОП’у на сайті 20minut.ua.

 

 

Читайте також:

Футболісти чи гумористи? Як завершився нестандартний футбольний матч

Яблуневий сад і громадський простір: який вигляд тепер може мати музей Коцюбинського

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up