«Ковток сонця»: про вино з кульбабок Олександра Шемета написали в ВВС

«Ковток сонця»: про вино з кульбабок Олександра Шемета написали в ВВС
Фото kushka.maksym
  • Унікальне вино з кульбабок готує відомий вінничанин Олександр Шемет. Винороб запозичив рецепт у Google.
  • Крім кульбабового вина, вінничанин пригощає друзів напоями із томатів, моркви, буряку, бузини та традиційним виноградним вином.
  • Про вінничанина Олександра Шемета та його унікальні вина написали в ВВС Україна.

У погрібнику вінничанина Олександра Шемета зберігається саморобне вино з кульбаби — «ковток сонця», як його називає сам чоловік. І це — лише один із десятка інших видів вина, які він виготовляє самостійно.

Про це йдеться у публікації «Я роблю вино з кульбабок. У нього смак літнього меду» на сайті ВВС Україна.


«Смак меду»

Чоловік зізнається, поекспериментувати із таким напоєм вирішив, коли прочитав книгу Рея Бредбері «Вино з кульбаби».

Відео дня

Визнає — унікальне вино вийшло не з першого разу, а рецепт запозичив у Google.

  вино

—  Потрібно ретельно перебрати цвіт, аби зелень не потрапила в сусло, адже тоді вино буде гірчити, — ділиться своїми секретами винороб х журналісткою ВВС. — Перебивши блендером цвіт, я заливаю його гарячою водою. Даю 3-4 дні на відстоювання, щоранку помішуючи. Потім це все проціджую та утилізую квіткові жмихи. До сусла додаю 2-3 кг цукру, 3-4 ложки лимонного соку та велику жменю родзинок.

Готова суміш має пройти етап бродіння, що триває 60 днів. Коли осад випадає, напій необхідно перелити у пляшку та вистояти у погрібнику ще кілька місяців. Зливаю акуратно з осаду і смакую. На смак кульбабове вино має легкий, ненав'язливий смак літнього меду.

З чого все почалося?
 вино

Крім кульбабового вина, вінничанин пригощає друзів напоями із томатів, моркви, буряку, бузини та традиційним виноградним вином. Саме з нього все і розпочалося, пригадує винороб.

— Я посадив на своїй прибудинковій території без всякої підготовки ґрунту три вусаті пагони звичайного у нашому краю винограду. Пізніше виявилось, що це французько-американський гібридний сорт Baco noir («Бако нуар»). Рослина через три роки буйно розрослася, і тепер я маю не лише тінь влітку, але і декілька відер ягід, — розповідає чоловік.

Перші спроби виноробства чоловік робив разом із дружиною.

На той час Олександр уже мав невеличкий досвід утилізації врожаїв вишні та кизилу, на практиці все виявилось складніше. Адже усі ягоди мають різні умови зберігання та вистоювання, каже винороб. І це суттєво впливає на смак готового продукту.

Аби вино вийшло вдалим, треба враховувати кілька нюансів.

— Наприклад, щоб відібрати сусло з кизилу, потрібно його обшпарити і дати постояти якийсь час, а вишню не можна залишати у суслі з кісточками навіть на один день, — ділиться досвідом чоловік. — Робити на чистому соку вино з малини чи чорної смородини я не раджу. Адже якщо розбавити сік кип'яченою водою, ягода не втратить корисні властивості. Інша справа - квіткові вина. У них вода є не допоміжним, а головним інгредієнтом напою.

Економія

вино

Дорогі спеціальні винні дріжджі винороб не використовує. Каже, що досягти умов бродіння можна і в домашніх умовах. Для цього потрібно не змивати з ягід їхній природний грибок. Коли цього не вдосталь, чоловік купує на ринку родзинки і засипає жменьку до бутля.

 А переваги домашнього виноробства для нього очевидні:

— Наш домашній бюджет викреслив витрати на магазинне вино.

Виготовлення вин залежить від врожайності тієї чи іншої ягоди, додає чоловік.

Деякі вина досить специфічні. Наприклад, каже він, вино з бузини підходить не для кожної системи травлення. Чи хмільні напої із томатів, моркви, буряка: всім цікаво таке спробувати, але вживати постійно ніхто не буде.

Цікаво, що томатне вино має білий, а не червоний колір, ділиться своїми спостереженнями чоловік.

Важливим також є те, що до сусла всіх цих екзотичних вин зазвичай домішують лимонний сік чи кислоту. Вона допомагає процесу бродіння. Також для більшої смакової палітри винороби додають чорнослив, сік апельсина чи м'яту.

Крім того, смачні вина виходять із черемухи, каже він. І зізнається — поки не почав займатись виноробством навіть не здогадувався, що рослина має ягоди.

«Домашні вина — це окрема філософія. Для мене домашнє вино як жінка, воно постійно змінюється. В цьому є своя родзинка», — розмірковує чоловік.

Що ж він робить зі своєю колекцією?

— Вино іноді сам п'ю, виставляю на родинні свята, дарую друзям, щось продаю на різних шоу-проєктах та дегустаціях. Затрати на виноматеріал та цукор покриваються без надзусиль. Оцінюю 1,5 л приблизно в сто гривень, — каже він.

«Не бійтесь експериментувати»
вино

Зараз же почався сезон збирання пелюсток для трояндового вина. Чоловік настоює їх у воді. Аби трунок вийшов смачним, збирати пелюстки радить до обіду у сонячний день. Каже, дощі змивають аромат квітів.

І розповідає про одне важливе правило:

«Потрібно пам'ятати, що лише виноградні вина можуть стати кращими з часом. Всі ягідні, плодові та квіткові вина потрібно випивати за рік, два-три. Їхній смак нестійкий».

Олександр каже, що ставиться до вина як до сакральної речі.

— Якби у мене було кілька життів, то одне з них я б присвятив промисловому виробництву винних продуктів, — додає він.

А виноробам-початківцям дає таку пораду:

— Не бійтесь експериментувати. Навіть найкращий спеціаліст не знає, яка буде погода на вашому винограднику цього року і скільки сонця отримала ваша ягода.

 

Читайте також:

«Хотів як краще, а вийшло як завжди»: про скандал навколо вина «Небесна сотня»

Мед їли, вино пили: у Вінниці проходить другий день глінтвейн-фесту

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Елена

    на Корее подпольный винный цех завелся! В антисанитарных условиях, без лицензии, с добавлением контрафактного тернопольского спирта небось?  Уже выехала бригада!
  • Торон Туй

    Не, расскажи такое где в мире, только пальцем покрутят возле виска. Вино делается из винограда а не из х з чего. Глупее этого только кормить салом "захысныкив". Бородатенький ты наш смешной. "Цикавой Виннице" привет. Мне такая не цикава.

    Максим reply Торон Туй

    Про него написали в ВВС ! А про тебя даже на рулоне туалетной бумаги никто писать не будет !

    Binderovets reply Максим

    А про торонтуя сам торонтуй пише щодня на туалетній бумазі. Куди там бібліотеці конгресу сша до цих "фоліантів".

    Торон Туй reply Максим

    А вот теперь подумай до какого состояния дошла Украина, если для ВВС даже это - событие.

    Binderovets reply Торон Туй

    Бджола бачить мед, муха гівно.

    Вася reply Торон Туй

    В каждой стране свои нравы.

    Так в Венгрии вино делают из чёрной смородины - Токайское, во Франции - из яблок - шампанское, в  Европе сидр из различных фруктов

    Торон Туй reply Вася

    Сидр, молодой человек. Наливки, ликеры. А вино это виноград.

    Вася reply Торон Туй

    Возможно, я плохо разбираюсь в алкоголе, но есть порошковые вина,
  • Инна Петер

    Я медок из одуванов делала.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up