«Хотів як краще, а вийшло як завжди»: про скандал навколо вина «Небесна сотня»

«Хотів як краще, а вийшло як завжди»: про скандал навколо вина «Небесна сотня»
Скріншот з відео Романа Ковальського
  • Не перший день у соціальних мережах та ЗМІ шириться інформація про скандальну назву вина, яку вигадали до присвяченого цьому напою фестивалю.
  • Поговорили з Олександром Шеметом – виноробом, який це вигадав. Мамою загиблого майданівця Максима Шимка – саме він збирав яблука до цього вина. І зібрали реакції користувачів соціальних мереж.  

Цієї суботи, 8 грудня, у Вінниці пройде перший фестиваль вина. Він називається «БОЖЕ ЛЛЄ» і має на меті популяризацію цього напою. Захід локальний, тому на ньому будуть представлені позиції тільки вінницьких виробників. Усього близько 15 виноробів.

Днями, 30 листопада, пройшла присвячена фестивалю прес-конференція. Де організатори, зокрема винороб Олександр Шемет, детально розповіли про захід. За словами Шемета, більшість учасників є «гаражниками», але будуть й сертифіковані виробники.

Вино на фестивалі можна буде скуштувати безкоштовно. Щоправда перед цим доведеться придбати фірмовий бокал. Орієнтовна ціна 50 грн. Саме з нього і будуть дегустувати червоне, рожеве, біле, квіткове…

І все було б добре, якби не скандал, що спалахнув у мережі після прес-конференції. Справа в тім, що назва однієї з винних позицій, яка буде представлена на фестивалі – «Небесна сотня».

Деяких користувачів мережі це сильно обурило. Мовляв, «взяв і розлив те вино по пляшкам і назвав його "Небесна сотня"... Півасік "Іловайськ", горілка "Голодомор"... Кощунство».

Дати таку назву вину Шемет вирішив самостійно. На сторінці свого фейсбуку винороб розповів про походження напою і чому в нього саме така назва.

(Далі авторський стиль збережено)

«...У Максима Шимка теж є свій фестиваль. Він проходить у жовтні на базі громадського простору "Блокпост Підкова", в якому я координую певні соціальні програми. На останньому фестивалі переможці в колективному поєдинку бугурті мали в якості призу отримати як символ там тих часів діжечку вина. Але діжечки не знайшли і придумали якийсь інший приз. Вино подарували мені, бо знали, що я в тому кохаюсь.

Спробувавши трунок був приємно здивований його якістю. Тому мене дуже зацікавило, хто ж той майстер, який знає секрет такого напою. Виявилося, що вино на свято принесла мама Максима Зоя Семенівна та його брат Павло.

Поцікавився у них скільки років тому вину. Вони сказали, що років так шість. О, то може це вино робив сам Максим? Ні, кажуть, він тільки яблука на нього збирав... Саме тоді у мене виникла ідея нагадати землякам, що герої це такі ж як і вони звичайні люди, і що вони теж можуть бути героями, якщо зроблять для себе такий вибір...

Коли люди покидають цей світ вони після себе залишають не лише легенди, а і дерева в саду та вино в льосі. Тому взяв і розлив те вино по пляшкам і назвав його "Небесна сотня", щоб пригостити ним земляків вінничан на першому фестивалі вина у місті Вінниця».
 

Олександр Шемет

Ми зв’язалися з Олександром Шеметом та попросили прокоментувати подію. Він пояснив, що якби вино і справді не було смачним, він би ним не зацікавився. Тому спекуляції щодо особи Максима Шимка тут недоречні. Також він сказав, що продавати напій не збирався.

– На прес-конференції я представив кілька позицій вин, які будуть на фестивалі. В одну з пляшок налив вино Шимків (або це навіть сидр), зробив етикетку і назвав «Небесна сотня». Таким чином я присвятив вино цим людям (Небесній сотні - авт.) – пояснив під час телефонної розмови Олександр Шемет. – Для мене вино – сакральна річ. А саме цього напою всього п’ять пляшок. І ніхто не збирався його продавати. Це робиться для того, щоб вінничани прийшли і змогли його скуштувати.

– Кожна людина, щось після себе залишає. Це вино – це те, до чого приклав руку Максим, – продовжує Шемет. – Це елементарна пам’ять про цю людину. Це пам’ять про вінничанина, якого вже немає в живих.
 

Зоя Семенівна

Під час іншої телефонної розмови, мама Максима Шимка, Зоя Семенівна, розповіла нам, що зміст допису Шемета повністю правдивий. Говорить, що вино справді подарували, але все, що з ним зробили далі, то бажання самого винороба.

– Нас вже так змучили з тим вином, що сил немає, – говорить Зоя Семенівна. – У пана Шемета є власна думка з цього приводу, а ми (родина Шимків - авт.) від неї абстрагувалися. Він пояснив нам, що хотів, щоб на фестиваль прийшли друзі Максима і таким чином згадали про нього. А нас вже звинувачують у торгівлі з Шеметом і всьому на світі.

Жінка розповідає, що в інтернеті їм закидають про власну винокурню. Говорить, що через це на родину виливають багато бруду: «Ми подарували вино лицарям. Вони подарували його Шемету. А він вже вирішує, що з тим подарунком робити далі. Ми до цього не причетні. Залиште нас у спокої».

На фестиваль мама загиблого Максима не збирається. У неї проблеми зі здоров’ям. У інший час, за її словами, ходить тільки на заходи присвячені пам’яті Небесної сотні, фестиваль на честь її сина і заходи патріотичного виховання.

– Він хотів зробити як краще, а вийшло як завжди, – додає жінка.

Також ми зібрали кілька коментарів людей, які схвально поставилися до такої назви вина:

 

Опитування

Як ви ставитеся до вина з назвою «Небесна сотня»?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Дмитро

    Вочевидь невдала назва! Хоча московіти назвали свою горілку "путінка" і радіють з того, але на те й вони московити, як каже народна мудрість "москалі - не люди, а юди"
  • Ols Kat

    Яблочное вино это сидр?
  • Next

    Для того щоб "було як краще" - потрібно думати!
  • З.А.Глядач

    Останнім часом "мама героя" почала дуже просувати синів імідж. Перших кілька років про неї не було чутно,а тепер-дивись,активізувалася. Не буду дивуватися,якщо вона ще й у передвиборчій кампанії візьме участь.

    Вася reply З.А.Глядач

    Крутяться люди. Хтось  у Юропу безвізу.. Хтось сином торгує...

    А що робити? Що робити?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up