Італійська моцарела, авторське вино й королівська креветка. ТОП-3 делікатеси з Вінницької області

Італійська моцарела, авторське вино й королівська креветка. ТОП-3 делікатеси з Вінницької області
Ілюстративне зображення
  • На Вінниччині функціонує велика кількість підприємств, ферм і виноробень, які спокійно можуть конкурувати з більш відомими всеукраїнськими чи навіть світовими.
  • Вони виготовляють якісну й смачну продукцію — цим варто не тільки насолоджуватись, але й пишатись.
  • Редакція 20minut.ua продовжує розповідати про смачні «локації» нашого краю.

Нещодавно ми писали про делікатеси, які виготовляють невеликі домашні ферми й підприємства на Вінниччині й продають далеко за межами нашого міста й області. Прочитати про це радимо у матеріалі:

А тепер представляємо продовження — нову порцію «смачної» добірки.

Сироварня «Аверса» 

Фото: aversa.com.ua
  • Адреса: місто Вінниця, вулиця С. Зулінського, 34а 
  • Контакти: 38(0432) 62 37 28
  • Сайт: aversa.com.ua

Смачний сир за справжньою італійською технологією виготовляють у Вінниці ще з 2004 року. На сироварні «Аверса» працює технолог-сировар Мауріціо Перкуоко з Італії, і саме він відповідає за випуск якісної продукції.

Відео дня

Отож у нашому місті вже багато років виробляють такі всесвітньо відомі сири, як «Моцарела», «Качокавалло», «Качотта»,«Рікотта» та чимало інших. 

«У виробництві використовують екологіч­но чисту, якісну сировину та інгредієнти. Контроль якості здійснюється власною акредитованою лабораторією та лаборато­ріями контролюючих служб. Для виробни­цтва високоякісної продукції, яку виробляє підприємство, проводять ретельний відбір сировини та запроваджують техноло­гії переробки, які дозволяють максимально зберегти корисні якості натурального про­дукту, — читаємо на сайті сироварні. — Продукція підприємства завойовує визнання українських споживачів та нові ринки збуту».

Фото: aversa.com.ua

Так, крім власне нашого міста, сири від «Аверси» можна придбати у фірмових магазинах Житомира, Львову, Хмельницького, Києва, Дніпра й Харкова. А ще скуштувати їх у піцеріях і ресторанах по всій Україні.

Виноробня Георгія Самсонюка

Винороб Георгій Самсонюк заснував свою виноробню у 2013 році, а вже за два роки, у 2015-му, він виробив там дебютне вино.

Перші виноградники чоловік заклав у Калинівському районі поблизу батьківського дому. Загальна площа цих виноградників складає близько 30 соток. А решту ж винограду для своїх авторських вин Георгій Самсонюк купує у Бессарабії. 

«Об’єм виробництва складає понад дві тисячі літрів, — читаємо на спеціалізованому сайті. — Станом на 2020 рік, завершилась відбудова виноробні з повним циклом виробництва. Також у найближчих планах винороба отримання ліцензії, та розвиток екотуризму для проведення дегустацій на виноробні, з частуванням гостей локальними видами сирів».

Фото: uabestwine.com

Додамо, що Георгій Самсонюк є одним з організаторів Союзу виноградарів і виноробів Вінниччини й часто бере участь у всеукраїнських food- та wine fest'ax.

Вінничанин працює з різними сортами винограду. Це — Шардоне, Ркацителі, Рислінг, Аліготе, Піко Грі, Піно Нуар, Каберне й Мерло. 

Shrimp Farm 

Фото: shotam.info

У Жмеринці на місці колишнього хутряного заводу працює перше в Україні підприємство з вирощування королівських креветок.

Будівля підприємства має три поверхи, там встановили спеціальне обладнання — великі резервуари, заповнені водою. Крім того, робота на фермі повністю автоматизована.

До Жмеринки креветки потрапляють літаком із Малайзії.  Спочатку тут вони проходять акліматизації, а вже тоді потрапляють у вище згадані резервуари. 

Фото: shotam.info

Перш ніж потрапити до рук клієнтів (а це частіше за все вінницькі ресторани), королівська креветка має дорости до п’яти-шести місяців. Саме тоді вона виглядає і смакує найкраще. 

Додамо, що на Shrimp Farm за делікатесом дуже уважно доглядають. Серед іншого обов’язково слідкують за температурою води, температурою приміщення підприємства та якістю корму.  

Детальніше про ферму можна прочитати у нашому матеріалі:

Зазначимо, що це лише частинка гастрономічного потенціалу Вінниччини. Тому незабаром очікуйте на продовження делікатесного ТОП’у на сайті 20minut.ua. 


 

Читайте також:

«Мрії збуваються»: соціальний ресторан «Коцюбинський 220» отримав приміщення

«Я просто виконую свою роботу». Як працює перша інклюзивна кав’ярня міста?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up