Італійська моцарела, авторське вино й королівська креветка. ТОП-3 делікатеси з Вінницької області

- На Вінниччині функціонує велика кількість підприємств, ферм і виноробень, які спокійно можуть конкурувати з більш відомими всеукраїнськими чи навіть світовими.
- Вони виготовляють якісну й смачну продукцію — цим варто не тільки насолоджуватись, але й пишатись.
- Редакція 20minut.ua продовжує розповідати про смачні «локації» нашого краю.
Нещодавно ми писали про делікатеси, які виготовляють невеликі домашні ферми й підприємства на Вінниччині й продають далеко за межами нашого міста й області. Прочитати про це радимо у матеріалі:
А тепер представляємо продовження — нову порцію «смачної» добірки.
Сироварня «Аверса»

- Адреса: місто Вінниця, вулиця С. Зулінського, 34а
- Контакти: 38(0432) 62 37 28
- Сайт: aversa.com.ua
Смачний сир за справжньою італійською технологією виготовляють у Вінниці ще з 2004 року. На сироварні «Аверса» працює технолог-сировар Мауріціо Перкуоко з Італії, і саме він відповідає за випуск якісної продукції.
Отож у нашому місті вже багато років виробляють такі всесвітньо відомі сири, як «Моцарела», «Качокавалло», «Качотта»,«Рікотта» та чимало інших.
«У виробництві використовують екологічно чисту, якісну сировину та інгредієнти. Контроль якості здійснюється власною акредитованою лабораторією та лабораторіями контролюючих служб. Для виробництва високоякісної продукції, яку виробляє підприємство, проводять ретельний відбір сировини та запроваджують технології переробки, які дозволяють максимально зберегти корисні якості натурального продукту, — читаємо на сайті сироварні. — Продукція підприємства завойовує визнання українських споживачів та нові ринки збуту».

Так, крім власне нашого міста, сири від «Аверси» можна придбати у фірмових магазинах Житомира, Львову, Хмельницького, Києва, Дніпра й Харкова. А ще скуштувати їх у піцеріях і ресторанах по всій Україні.
Виноробня Георгія Самсонюка
- Адреса: Калинівський район
- Контакти: Георгій Самсонюк
Винороб Георгій Самсонюк заснував свою виноробню у 2013 році, а вже за два роки, у 2015-му, він виробив там дебютне вино.
Перші виноградники чоловік заклав у Калинівському районі поблизу батьківського дому. Загальна площа цих виноградників складає близько 30 соток. А решту ж винограду для своїх авторських вин Георгій Самсонюк купує у Бессарабії.
«Об’єм виробництва складає понад дві тисячі літрів, — читаємо на спеціалізованому сайті. — Станом на 2020 рік, завершилась відбудова виноробні з повним циклом виробництва. Також у найближчих планах винороба отримання ліцензії, та розвиток екотуризму для проведення дегустацій на виноробні, з частуванням гостей локальними видами сирів».

Додамо, що Георгій Самсонюк є одним з організаторів Союзу виноградарів і виноробів Вінниччини й часто бере участь у всеукраїнських food- та wine fest'ax.
Вінничанин працює з різними сортами винограду. Це — Шардоне, Ркацителі, Рислінг, Аліготе, Піко Грі, Піно Нуар, Каберне й Мерло.
Shrimp Farm

- Адреса: місто Жмеринка, вулиця Магістральна, 67
- Контакти: 067 555 4505
- Сайт: Shrimp Farm Креветкова Ферма
У Жмеринці на місці колишнього хутряного заводу працює перше в Україні підприємство з вирощування королівських креветок.
Будівля підприємства має три поверхи, там встановили спеціальне обладнання — великі резервуари, заповнені водою. Крім того, робота на фермі повністю автоматизована.
До Жмеринки креветки потрапляють літаком із Малайзії. Спочатку тут вони проходять акліматизації, а вже тоді потрапляють у вище згадані резервуари.

Перш ніж потрапити до рук клієнтів (а це частіше за все вінницькі ресторани), королівська креветка має дорости до п’яти-шести місяців. Саме тоді вона виглядає і смакує найкраще.
Додамо, що на Shrimp Farm за делікатесом дуже уважно доглядають. Серед іншого обов’язково слідкують за температурою води, температурою приміщення підприємства та якістю корму.
Детальніше про ферму можна прочитати у нашому матеріалі:
Зазначимо, що це лише частинка гастрономічного потенціалу Вінниччини. Тому незабаром очікуйте на продовження делікатесного ТОП’у на сайті 20minut.ua.
Читайте також:
«Мрії збуваються»: соціальний ресторан «Коцюбинський 220» отримав приміщення
«Я просто виконую свою роботу». Як працює перша інклюзивна кав’ярня міста?
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.