«Вино, як жінка, кожен день різне». Вінничанин про своє домашнє виноробство

«Вино, як жінка, кожен день різне». Вінничанин про своє домашнє виноробство
  • Вінничанин Олександр Шемет у своєму погребі тримає десятки різновидів вин. Серед них можна знайти вино з кульбаби, кизилу, помідорів та троянд.
  • Поговорили з Олександром про його захоплення виноробством, яке він вважає мистецтвом.

«Я дилетант, у якого серце лежить до виноробства», — говорить Олександр Шемет. Олександр — організатор багатьох фестивалів у місті, ведучий різних шоу, керівник клубу КВНщиків, журналіст і винороб. Він знана персона у нашому місті. Зараз вінничанин працює над написанням двох книг та має ще безліч інших планів пов’язаних з культурним, і не лише, розвитком міста. Паралельно чоловік займається виноробством про яке ми з ним й поговорили. 

«Виноробство, як мистецтво»

Чоловік зустрічає нас при вході у будинок разом з собакою Анфісою. Лозини винограду оплели навіс перед входом у дім, Олександр говорить, що з цього винограду все й почалось. 

Відео дня

— У мене батьки за освітою агрономи. Їх свого часу відіслали на Закарпаття і там я народився. Коли ж ми переїхали у Вінницю і побудували цей будинок, в якому зараз живу, то я завжди мріяв, щоб тут навіс був, — розповідає Олександр. — А якось брат подарував мені пагони винограду і я їх посадив без жодної підготовки грунту, хоч вона має бути серйозною. 

Мій батько говорив, що вони не проростуть, але вже через три роки у мене з’явився виноград. Далі він розростався, врожаї були хороші і шкода, щоб вони пропадали.

За словами вінничанина, його сусід теж займається виноробством, якось останній дав спробувати вина Олександру і коротко розповів технологію його приготування. Як виявилось, за словами чоловіка, вино робити не так складно, як здається. 

— У мене ще й дружина дуже любить вино, раніше купувала його, тож я своїм виноробством ще й перекрив витік грошей з сімейного бюджету, — жартує Олександр. — Зараз дружина вино п’є рідко, а я його все рівно роблю. Олександр каже, що ставиться до вина як до сакральної речі і робить його не, як продукт харчування, а вважає виноробство цілим мистецтвом. 

— Я навіть друзям-художникам давав своє вино з бузини і вони ним кілька портретів намалювали. Це ціле направлення у мистецтві, яке я назвав еноарт, — говорить винороб. 

«Робив вино з усього, що потрапило на очі» 

Після вдалих перших справ Олександр почав експериментувати. Чоловік спробував зробити вино з кизилу і воно вийшло, за його словами, дуже смачне. Він його називає «Терорист». 

— Я подарував своїй свасі пляшку вина з кизилу, вона випила пів пляшки і поставила, те, що залишилось, у сервант. А це вино вибухнуло з пляшки і побило весь кришталь. Так і з’явилась назва «Терорист», — розповідає винороб. — Я взагалі люблю експериментувати з винами. Отак на ринок піду, побачу там якусь нову ягоду і давай пробувати робити з неї вино. Коли почав читати більше про виноробство, то виявилось, що цей напій можна робити практично з усього. А якщо можна, то чому б ні? 

У льосі вінничанина можна знайти вина з томатів, моркви, буряку, бузини, липи. Каже, кожне вино має свою особистість і аби вино виходило вдалим, то треба враховувати багато нюансів. 

— Цікаво, що томатне вино має білий, а не червоний колір, — каже Олександр. — А вино з буряка, наприклад, має чудовий насичений вишневий колір. 

Важливим у виноробстві також є те, що до всіх цих екзотичних вин зазвичай домішують лимонний сік чи кислоту. Вона допомагає процесу бродіння. А для більшої смакової палітри я додаю чорнослив чи м'яту.

Ягідні та фруктові вина, наприклад, довго не зберігаються, бо через рік-два втрачають індивідуальну ароматику. З черешні вино, наприклад, потрібно випивати за місяць-два після бродіння. Також чоловік мріє зробити вино з терену, але, на жаль, у Вінниці він не росте. Каже, коли буде їхати на Південь і якщо ці рослини зустріне по дорозі, то обов’язково зірве і зробить вино. 

«Сам не уявляв, як можна зробити вино з кульбаб»

Олександр розповідає, що приготувати вино з кульбаби вирішив після прочитання книги Рея Бредбері «Кульбабове вино». На полицях вінничанин помічаємо чимало книг, зокрема фантастику, і в тому числі Бредбері. 

— Ця книжка Бредбері не давала мені спокою і ніяк не уявляв, як можна зробити вино з кульбаб. Але ж, як я вже розповідав, вино можна зробити майже з будь-чого. Бо, по-суті вино — це лише вода, цукор, бактерії та масла, — продовжує Олександр. — Рецепт виявився простим. Потрібно ретельно перебрати цвіт, залити його гарячою водою, додати цукор, лимонний сік та жменю родзинок. Потім залишити настоюватися.

За словами Олександра, готова суміш має пройти етап бродіння, що триває 60 днів. Потім напій необхідно перелити у пляшку та вистояти у погрібнику ще кілька місяців. На смак кульбабове вино має приємний смак літнього меду.

Нашу розмову перебивають внуки Олександра, які прийшли у гості. Їх у нього четверо. Чоловік з усмішкою розповідає, що нещодавно у нього народилась внучка, яка ще поки його лякається. А хлопцями-внуками, каже, пишається.

«Вино — вигідна річ, якщо не влазити у промислове виробництво»

Чоловік зараз сам рідко п’є вино, каже, здоров’я вже не те. Але говорить, робити вино йому в задоволення, і виходить це не дорого. 

— У кращі роки у мене півтонни різного вина виходило. Виготовлення вин залежить від врожайності тієї чи іншої ягоди, — продовжує чоловік. — Своє вино я виставляю на родинні свята, дарую друзям, щось продаю на різних фестивалях та дегустаціях. Витрати на виноматеріал та цукор покриваються. Взагалі, вино — вигідна річ, якщо не влазити у промислове виробництво. Там багато вимог та правил. 

Кожному різновиду свого вина чоловік дає назву. Наприклад, у його колекції є вино «Корея», бо виноград з якого воно зроблене росте в мікрорайоні Корея. Є, наприклад, вино, яке називається, «Бродяга», бо це з винограду сусіда, який випадково розрісся на подвір'я Олександра. 

— Два однакових домашніх вина зробити нереально, — каже Олександр. — Буває, тримаєш у льосі вино, спробуєш і воно тобі зовсім не подобається. А мине місяць і напій вже матиме зовсім інший смак. Вино, як жінка, кожен день різна.

Читайте також: 

«З дитинства я страшенно боюся голок»: історії вінничан, які стали почесними донорами

«Кому ви такі, крім одне одного, потрібні». Життя закоханої пари, що пересувається на візках
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Олександр Шемет

    а куди дівся мій улюбленний коментар про "старого шизанутого алконавта"??))))
  • Валентина Богданюк

    вино из одуванчиков не даёт мне покоя с первого прочтения книги))
  • Торон Туй

    Это уже не смешно.
  • Maksas Podvolskis

    БиБиСи сюжет о Шемете показал, теперь может и 20 хвилин.
    Молодцы ребята, работаете как молния.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:20 Де купити жіночу, чоловічу та дитячу вишиванку у Вінниці (партнерський проєкт) 10:01 Сьогодні — Великий вівторок. Суть другого дня Страсного тижня і головні правила play_circle_filled 09:07 Чуєте вибухи — зберігайте спокій! У Писарівці почали підривати кар'єр play_circle_filled 08:11 Сьогодні вітаємо Якова та Максима. Історія та прикмети 30 квітня Від читача 16:40 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" 21:01 Для вінничан на травень приготували 11 екскурсій і турів. РОЗКЛАД 20:02 У Вінниці на благодійному ярмарку зібрали 39 тисяч гривень на потреби ЗСУ 19:39 Шляхом Наталі Добринської. Вінничани борються за путівки на чемпіонат світу з багатоборства 19:00 Втік з частини? Нові деталі мобілізації 21-річного хлопця з Тульчина 18:24 Вінничан попереджають про планове відключення газу на кількох вулицях міста 17:15 Чоловіки за кордоном: як новий закон про мобілізацію в Україні вплине на них? 15:49 Безпека на Великдень: які заходи посилять в регіоні на свято та проводи 15:00 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 14:59 «Невже не пустять на цвинтар?» - Що треба знати про обмеження в’їзду у прикордоння 14:23 Спомини про воїна, який отримав смертельні поранення, прикриваючи тил побратимам 13:21 Пожежа на Замостянській: загинула 71-річна жінка, трьох дітей госпіталізували photo_camera 12:50 Скільки заробляють вінницькі нардепи? Друга частина огляду декларацій за 2023 рік 12:15 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 12:12 Легковик зіткнувся з потягом: загинув начальник Хмільницького центру зайнятості Юрій Шевченко photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up