«Експериментальні» сири з козиного молока та «король» грибів. Де знайти делікатеси Вінниччини (КАРТА)

«Експериментальні» сири з козиного молока та «король» грибів. Де знайти делікатеси Вінниччини (КАРТА)
Ілюстративне зображення: independent.ie
  • На території Вінницької області працює багато виноробень, підприємств, ферм, які цілком можуть конкурувати з більш відомими всеукраїнськими. Вони виготовляють якісну, смачну, а іноді й унікальну продукцію.
  • Редакція 20minut.ua продовжує подорож «смачними локаціями» нашого краю.

Нещодавно ми почали знайомити вінничан із локальними домашніми фермами й невеликими підприємствами, які виготовляють смачну продукцію і часто продають її далеко за межі Вінницької області.  

 Прочитати й пригадати це можна у матеріалах:

А тепер представляємо вашій увазі нову порцію «смачної» добірки від редакції 20minut.ua.

Відео дня

Сімейна ферма «KozzziMoni»

Фото: fb.com/KozziMoni
  • Адреса: смт Літин, Жмеринський район, Вінницька область
  • Контакти: 068 675 2714
  • Соціальні мережі: KozzziMoni

Сімейна ферма «KozzziMoni» спеціалізується на виробництві сирів та кисломолочних продуктів зі стовідсоткового козячого молока. 

Родина Устиненків, яка з 2016 року живе на Вінниччині, вже кілька років розводить кіз й овець, на їхній фермі живе близько двохсот тварин і саме там, власне, розгорнулась сироварня. 

«Технологію виробництва сирів Устиненки взяли з інтернету, — писали про ферму на ресурсі kurkul.com. — За місяць на сироварні KozzziMoni виготовляють, наприклад, близько 300 кілограмів лише адигейського сиру. Купити сири з козиного молока можна на ринках Вінниці або замовити за телефоном прямо у господарстві».

Фото: fb.com/KozziMoni

Зауважимо, що виробляють вони крім згаданого адигейського сиру ще рикоту, фету, бринзу, робіолу, сулугуні. Щобільше, фермери чимало експериментують і можуть  додавати, до прикладу, до сирів різноманітні пряні трави (прованські, італійські, кримськотатарські, коломийські й інші), а також оливи, імбир, чіа, льон... 

«Але Дмитро Устиненко (голова фермерської родини — прим. авт.) попереджає, що тривалість зберігання м’яких розсільних сирів є дуже короткою, тому це дещо обмежує можливості реалізації продукції родинної сироварні, — додають на kurkul.com. — Зараз же свою продукцію сировари можуть вміщати у вакуумну упаковку».

Трюфельна плантація

Фото: fb.com/ukrainer.net
  • Адреса: село Василівка, Тиврівський район, Вінницька область
  • Контакти: Олександр Джига

Фермер Олександр Джига відомий далеко за межами Вінниччини. Одна зі справ, якою він прославився, — вирощування трюфелів. Спеціальну ферму для цих цілей він створив ще у 2016 році на 1,5 га землі.

«Трюфелем зайнявся спонтанно. Мій товариш, Володя Білко, розповідав про трюфелі. Він казав, що це найдорожчий гриб у світі, вирощується в Італії, Франції, Америці. Показав фотографії, а я впізнаю гриб «волове серце», яке з дитинства збирав у дубовому гаю, що недалеко від нас. Побилися об заклад, що «волове серце» і є трюфелем. Знайшли у нас це «волове серце», порівняли з фотографіями, зробили навіть аналіз у розрізі. Дійсно, це трюфель. І в мене виникло бажання їх вирощувати в себе, на фермі», — розповідав він раніше нашим журналістам.

Зауважимо, що вирощування таких грибів — справа довготривала. 

«Перший урожай може бути до п'яти кілограмів, — зазначав фермер. — Так, ціна трюфеля велика — до 3 000 євро за кілограм. Але ресторатор не візьме малі плоди. Продається тільки крупний, стиглий, ароматний, не пошкоджений трюфель».

Фото: fb.com/ukrainer.net

Наразі Олександр Джига співпрацює з ресторанами у великих містах України, куди й доставляє зібрані трюфелі.

Детальніше про це можна почитати у наших попередніх матеріалах:

«Смачна» мапа Вінниччини

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up