Трюфелі, «емоційний» застосунок та оцифрування землі. Який бізнес знайшов Дантес у Вінниці

Трюфелі, «емоційний» застосунок  та оцифрування землі. Який бізнес знайшов Дантес у Вінниці
Зображення у матеріалі: скриншоти відео з YouTube-каналу DANTES
  • Володимир Дантес є відомою медіаперсоною в Україні. 
  • Серед його проєктів — YouTube-шоу «Мам, я роблю бізнес!» про цікавих українських стартаперів та їхні бізнес-ідеї.
  • У рамках проєкту Володимир Дантес побував і у Вінниці. З ким тут познайомився і який стартап припав до душі?

Шоумен Володимир Дантес минулого року запустив власний YouTube-проєкт, покликаний познайомити українців із непересічними стартапами, креативними ідеями й цікавими бізнесами наших земляків.

Шоу отримало назву «Мам, я роблю бізнес!», і на сьогодні нараховує 14 випусків. Побувавши серед іншого в Києві, Харкові, Львові, Запоріжжі та на Донбасі, Дантес завітав і до Вінниці. У нашому місті він намагався порівняти агро сферу з IT. Що з цього вийшло?

Відео дня

Застосунок для зчитування емоцій 

Першою місцевою героїнею випуску стала Ярослава Марущак, яка разом із другом вигадала застосунок, що розпізнає людські емоції. 

— Ми брали участь у міжнародному хакатоні, — розповідає Ярослава. — Ідея хакатону була в тому, щоб запропонувати якийсь варіант для покращення рівня обслуговування у місті. Ми вирішили зробити так, щоб можна було залишати відгуки на різні типи послуг. І ми почали працювати над технологією, яка дозволяє переводити емоції в оцінку. 

Вона пояснює, що технологія розпізнає справжню усмішку від награної та натягнутої. 

— За допомогою камери на обличчі розставляються спеціальні маркери, які й зчитують твій вираз обличчя. А потім порівнюють із великою базою даних, — додає Ярослава Марущак. — Тобто застосунок аналізує чи підняти кутики губ, чи відкриті широко очі чи навпаки насуплені брови...

Молода розробниця говорить, що їхню ідею ще можна покращувати й допрацьовувати, а потім якісно застосовувати у різних сферах обслуговування. 

Про «королів лісу» — трюфелі

Далі мова піде про підприємця Олександра Джигу, який займається відродження виробництва трюфелів в Україні.

— Від моменту посадки до першого збору гриба проходить п'ять років, — каже Олександр Джига після розповіді про те, як саме потрібно трюфелі вирощувати. — Люди у нас звикли до бізнесу, який має циклів 10-12 за рік. Цей же бізнес себе окупить через вісім-дев'ять років... А також цей бізнес дуже технологічний.

За словами агронома, важливо мати достатньо знань, щоб правильно виростити трюфель і не втратити при цьому купу грошей і часу.

— Кожен вид трюфелю має свій термін збору, — додає він. — За один раз я, наприклад, можу зібрати від пів кілограма до восьми кілограмів. Це за один раз. 

 Щодо збуту грибів, то Олександр Джига ділиться, що вже певний час співпрацює із київськими, харківськими, одеськими та львівськими ресторанами. Крім того, знайти трюфелі можна й крафтових винних магазинах. 

Ідея оцифрування всієї української землі

Третім гостем шоу став Артем Бєлєнков, директор компанії «SmartFarming», який вирішив підрахувати й оцифрувати землі України.

— Якщо ти аграрій і працюєш із пайовиками, у тебе, умовно, є 10 тисяч гектар і відповідно п'ять тисяч власників землі, у яких ти цю землю орендуєш. І зрозуміло, в тебе в голові каша: як все врахувати, які документи й договори підписати... Ти весь час живеш із проблемою управління земельним банком, — говорить Артем Бєлєнков, пояснюючи, що таке оцифрування землі. — Наша задача якраз у тому, щоб всю цю інформацію зводити, якісно її перевіряти й давати зручний інтерфейс.

Так, говорить він далі, аграрії можуть слідкувати за землею, за конкурентами, бачити, хто що купує і прораховувати свої ризики.

— Поки це не біржа, — додає він. — На першому етапі наше завдання — залучити кожного з учасників ринку, щоб вони всі були в середині однієї системи. 

Кульбабове вино

Наостанок Володимир Датнес познайомився із відомим у Вінниці Олександром Шеметом, який робить різноманітні вина. Серед яких — вино із кульбабок.

— Я робив дуже багато різних вин, — пригадує Олександр Шемет. — Я взагалі експериментатор сам по собі, й у мене було десь 40 вин. Це фокусне вино, я не бачу насправді людей, які б його (вино з кульбабок — прим. авт.) пили постійно.

Чоловік розповідає далі, що перші експерименти з вином почались ще у році 2010-му, тоді він зробив перше своє вино з вишні.

— На чотири літри потрібно десь 100 кульбабок, саме жовтих, — ділиться секретом Олександр Шемет. — Потім заливається водою. Хтось тримає день, я тримаю більше, щоб настоялось. Зцідив, додав цукру...

Подивитись повний випуск «Мам, я роблю бізнес!» з Вінниці й дізнатись більше про ідеї вінницьких стартаперів, бізнесменів і просто мрійників можна на YouTube-каналі Володимира Дантеса.

 

Читайте також:

Десять тисяч годин роботи та тисяча сторінок: вінничанин написав книгу про життя Ісуса до 33 років

Від чотирьох тисяч до 68 тисяч гривень! ТОП-5 пропозицій роботи для водіїв

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Елена Савченко

    Также можете изучить тему стартапов более подробно на сайте https://battle.startup.network/ua/events/364547/

keyboard_arrow_up