Олександр Джига з юних років займається фермерством. Для нього — це сімейна справа. Його прадід був фермером, дід лісником, батько фермер, і він фермер. Має господарство площею 20 гектарів у селі Васильківка, що в Тиврівському районі.
У минулому році Олександр Джига на 1,5 гектара землі зробив трюфельну ферму, яка дасть перший урожай через чотири роки.
Олександр Джига, засновник ферми Sunberry Ukraine
Журналіст поспілкувався з фермером та дізнався, звідки з’явилися ідея вирощувати трюфелі, чому цей делікатес під забороною та чи вигідно взагалі мати трюфельну ферму в нашій країні?
Як вирішили створити трюфельну ферму?
— Трюфелем зайнявся спонтанно. Мій товариш, Володя Білко, розповідав про трюфелі. Він казав, що це найдорожчий гриб у світі, вирощується в Італії, Франції, Америці. Показав фотографії, а я впізнаю гриб «волове серце», яке з дитинства збирав у дубовому гаю, що недалеко від нас. Побилися об заклад, що «волове серце» і є трюфелем. Знайшли у нас це «волове серце», порівняли з фотографіями, зробили навіть аналіз у розрізі. Дійсно, це трюфель. І в мене виникло бажання їх вирощувати в себе, на фермі.
Ви казали, що цей гриб росте у Франції, Італії. Як же він з'явився в Україні?
— З’явився у нашому регіоні понад 220 років тому. Російський полководець Суворов після військових походів у Європу, дізнався про культуру споживання трюфеля. І військові начальники захотіли вирощувати це і в своїх краях: взяли дерева, що були інфіковані спорами гриба та на Вінниччині висадили дубовий гай. А щоб лісничим не говорити, що це таке та скільки гриб коштує, сказали, що «волове серце», їстівний гриб. Виявляється, я з дитинства трюфелі відрами їв. А ми його ще смажили, у вареники як начинку додавали.
Отже, ви вирішили виростити трюфель на своїй фермі. Які труднощі?
— Не знав, як же вирощувати цей гриб. Італійська технологія культивації трюфелів коштує тисячі доларів. А чи дасть вона свій результат на українському грунті? Тому пішов іншим шляхом: взяв грунт у тому дубовому гаю, що висадив Суворов, та ще в кількох місцях. Порівняв з властивостями землі на своїй фермі та додав тих макро- та мікроелементів і хімічних сполук, яких не вистачало. А способи, як правильно вирощувати дерева з трюфелем знайшов у дореволюційній книзі, 1812 року. Виявляється, Російська імперія експортувала тони трюфелів у Францію. А делікатеси висадили два сторіччя тому в Піщанському, Ямпільському, Крижопільському районах Вінницької області та на території Бессарабії.
І тепер ви знаєте технологію та вже «засіяли» землю грибами?
— У минулому році ми заклали на 1,5 гектара ферми. Це приблизно 150 дерев, у коріннях яких буде рости гриб. Через чотири роки отримаємо перший урожай. Велика проблема — це його продаж. Оскільки трюфель занесений у Червону книгу, то в Україні функціонує лише чорний ринок. Не хочу працювати нелегально, тому домовився з італійцями, щоб вони продали нам свої дерева з трюфелями. Це дорого, але вся продукція буде сертифікована та матиме ліцензію для продажу як в Україні, так і за кордон.
Тобто, буде промислове виробництво трюфелів в Україні. А який очікуєте врожай?
— У цьому році будемо дивитися, чи прижився трюфель на фермі. А плоди будуть на п’ятий рік, тобто через чотири роки. Скільки буде урожаю? Перший урожай може бути до п'яти кілограмів. Так, ціна трюфеля велика — до 3 000 євро за кілограм. Але ресторатор не візьме малі плоди. Продається тільки крупний, стиглий, ароматний, не пошкоджений трюфель.
Так виглядає трюфельна ферма в Хорватії. Фото: travel.rambler.ru
Урожай через чотири роки, і то невеликий. Звучить не вигідно, щоб робити на цьому бізнес
— Варто цим займатися чи ні? Так, сумніви є. Але я себе страхую тим, що знаю, де взяти «дикі» трюфелі, які збираємо на продаж. Схоже працюють і в Болгарії: трюфельних ферм там одиниці, але за об'ємами врожаю вони збирають більше, ніж у Франції. Жодних вкладань, стабільний прибуток. Але я не хочу так: бажаю створити бізнес, на якому можна легально заробляти та потім залишити дітям.
Забігати наперед не хочеться, але які у вас плани в трюфельному бізнесі?
— Треба зробити цей бізнес легальним. Спочатку треба культивувати трюфель та показати реальні результати. Щоб науковці, які пишуть Червону книгу, дізналися наочно, що гриб можна вирощувати руками людини. Планую збільшити виробництво: передав технологію вирощування трюфелів одеським фермерам, кооператив Т-Ферма, щоб ті на осінь заклали 90 гектарів.
Передали технологію і створили конкурента. Чи не так?
— Ми не конкуренти, а партнери. У мене є такий девіз: «Якщо хочеш перемогти свого ворога, то зроби його своїм другом». А конкуренція, це стимул розвиватися, покращувати технологію. А покупці будуть у всіх. Якщо кілька років тому в Європі на рік було 200 тонн трюфеля, то зараз 20 тонн. Там зацікавлені у купівлі трюфеля великими партіями. Для споживача тільки краще, якщо буде кілька виробників трюфеля: більше вибору та різниця в ціні.
І знову ж таки. Трюфель у Червоній книзі Україні. Як ви будете продавати?
— Зробити його легальним не буде такою проблемою, оскільки Червону книгу пишуть науковці, яких не важко переконати. Покупець на український трюфель буде. Ресторатори зацікавлені купувати їх свіжими. Спілкувався з ресторатором Дмитром Борисовим, який влаштовує в Україні «Трюфельні дні», то він готовий купувати делікатеси в нас. Ще домовився з відомим в СНД мікологом Михайлом Вишневським, який переробляє трюфелі на сіль, ковбасу, спеції та навіть алкоголь. Та в майбутньому сподіваюся поставляти наш трюфель на європейський ринок. Але на часі — треба його ще зростити.
Як зростити трюфель самому?
Фермер Олександр Джига не проти поділитися технологією створення трюфельної плантації.
П'ємонтський трюфель. Фото з відкритих джерел
— Найдорожчий - П'ємонтський трюфель. Його мінімальна ціна — 2000 євро. Це означає, що за 20 років він дасть прибуток власнику плантації в розмірі 350 900 євро. Тобто виходить 17 545 євро на рік з одного гектара! При цьому враховуйте ще урожай горіха, в кореневій системі якого ростуть трюфелі, — підраховує фермер Олександр Джига.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер