Гриби від 300 євро за кіло. Під Вінницею фермер вирощує трюфелі

Гриби від 300 євро за кіло. Під Вінницею фермер вирощує трюфелі
На фото зліва — Михайло Нагорняк, а зправа — Олександр Джига. Чоловік тримає в руці вінницькій трюфель
  • Вінничанин Олександр Джига у дитинстві їв вареники з трюфелями
  • Він не дитина президента, а фермер, що знайшов плантації заморських делікатесів у нас, на Вінниччині.
  • Тепер 30-річний чоловік хоче зробити на цьому бізнес. Через кілька років планує зібрати перший урожай грибів, які коштують від 300 євро (8,5 тисячі гривень) за кілограм

Олександр Джига з юних років займається фермерством. Для нього — це сімейна справа. Його прадід був фермером, дід лісником, батько фермер, і він фермер. Має господарство площею 20 гектарів у селі Васильківка, що в Тиврівському районі.

У минулому році Олександр Джига на 1,5 гектара землі зробив трюфельну ферму, яка дасть перший урожай через чотири роки.

Відео дня

Олександр Джига, засновник ферми Sunberry Ukraine

Журналіст поспілкувався з фермером та дізнався, звідки з’явилися ідея вирощувати трюфелі, чому цей делікатес під забороною та чи вигідно взагалі мати трюфельну ферму в нашій країні?

Як вирішили створити трюфельну ферму?

— Трюфелем зайнявся спонтанно. Мій товариш, Володя Білко, розповідав про трюфелі. Він казав, що це найдорожчий гриб у світі, вирощується в Італії, Франції, Америці. Показав фотографії, а я впізнаю гриб «волове серце», яке з дитинства збирав у дубовому гаю, що недалеко від нас. Побилися об заклад, що «волове серце» і є трюфелем. Знайшли у нас це «волове серце», порівняли з фотографіями, зробили навіть аналіз у розрізі. Дійсно, це трюфель. І в мене виникло бажання їх вирощувати в себе, на фермі.

Ви казали, що цей гриб росте у Франції, Італії. Як же він з'явився в Україні?

— З’явився у нашому регіоні понад 220 років тому. Російський полководець Суворов після військових походів у Європу, дізнався про культуру споживання трюфеля. І військові начальники захотіли вирощувати це і в своїх краях: взяли дерева, що були інфіковані спорами гриба та на Вінниччині висадили дубовий гай. А щоб лісничим не говорити, що це таке та скільки гриб коштує, сказали, що «волове серце», їстівний гриб. Виявляється, я з дитинства трюфелі відрами їв. А ми його ще смажили, у вареники як начинку додавали.

Профайл. Олександр Джига
Учився у Вінницькому аграрному університеті. Після навчання працював у британській агрокомпанії Haygrove, де пройшов стажування. Повернувся у Вінницю, знову почав працювати на батьківській фермі. Деякий час був регіональним менеджером по продажах насіння овочів у компанії «Владам-Юг». Згодом створив власний бізнес — Sunberry Ukraine — вінницьку компанію, що допомагає фермерам консультаціями та органічними добривами. Свою продукцію вони продають невеликим господарствам.

Отже, ви вирішили виростити трюфель на своїй фермі. Які труднощі?

— Не знав, як же вирощувати цей гриб. Італійська технологія культивації трюфелів коштує тисячі доларів. А чи дасть вона свій результат на українському грунті? Тому пішов іншим шляхом: взяв грунт у тому дубовому гаю, що висадив Суворов, та ще в кількох місцях. Порівняв з властивостями землі на своїй фермі та додав тих макро- та мікроелементів і хімічних сполук, яких не вистачало. А способи, як правильно вирощувати дерева з трюфелем знайшов у дореволюційній книзі, 1812 року. Виявляється, Російська імперія експортувала тони трюфелів у Францію. А делікатеси висадили два сторіччя тому в Піщанському, Ямпільському, Крижопільському районах Вінницької області та на території Бессарабії.

І тепер ви знаєте технологію та вже «засіяли» землю грибами?

— У минулому році ми заклали на 1,5 гектара ферми. Це приблизно 150 дерев, у коріннях яких буде рости гриб. Через чотири роки отримаємо перший урожай. Велика проблема — це його продаж. Оскільки трюфель занесений у Червону книгу, то в Україні функціонує лише чорний ринок. Не хочу працювати нелегально, тому домовився з італійцями, щоб вони продали нам свої дерева з трюфелями. Це дорого, але вся продукція буде сертифікована та матиме ліцензію для продажу як в Україні, так і за кордон.

Тобто, буде промислове виробництво трюфелів в Україні. А який очікуєте врожай?

— У цьому році будемо дивитися, чи прижився трюфель на фермі. А плоди будуть на п’ятий рік, тобто через чотири роки. Скільки буде урожаю? Перший урожай може бути до п'яти кілограмів. Так, ціна трюфеля велика — до 3 000 євро за кілограм. Але ресторатор не візьме малі плоди. Продається тільки крупний, стиглий, ароматний, не пошкоджений трюфель.

Так виглядає трюфельна ферма в Хорватії. Фото: travel.rambler.ru

Урожай через чотири роки, і то невеликий. Звучить не вигідно, щоб робити на цьому бізнес

— Варто цим займатися чи ні? Так, сумніви є. Але я себе страхую тим, що знаю, де взяти «дикі» трюфелі, які збираємо на продаж. Схоже працюють і в Болгарії: трюфельних ферм там одиниці, але за об'ємами врожаю вони збирають більше, ніж у Франції. Жодних вкладань, стабільний прибуток. Але я не хочу так: бажаю створити бізнес, на якому можна легально заробляти та потім залишити дітям.

Забігати наперед не хочеться, але які у вас плани в трюфельному бізнесі?

— Треба зробити цей бізнес легальним. Спочатку треба культивувати трюфель та показати реальні результати. Щоб науковці, які пишуть Червону книгу, дізналися наочно, що гриб можна вирощувати руками людини. Планую збільшити виробництво: передав технологію вирощування трюфелів одеським фермерам, кооператив Т-Ферма, щоб ті на осінь заклали 90 гектарів.

Передали технологію і створили конкурента. Чи не так?

— Ми не конкуренти, а партнери. У мене є такий девіз: «Якщо хочеш перемогти свого ворога, то зроби його своїм другом». А конкуренція, це стимул розвиватися, покращувати технологію. А покупці будуть у всіх. Якщо кілька років тому в Європі на рік було 200 тонн трюфеля, то зараз 20 тонн. Там зацікавлені у купівлі трюфеля великими партіями. Для споживача тільки краще, якщо буде кілька виробників трюфеля: більше вибору та різниця в ціні.

І знову ж таки. Трюфель у Червоній книзі Україні. Як ви будете продавати?

— Зробити його легальним не буде такою проблемою, оскільки Червону книгу пишуть науковці, яких не важко переконати. Покупець на український трюфель буде. Ресторатори зацікавлені купувати їх свіжими. Спілкувався з ресторатором Дмитром Борисовим, який влаштовує в Україні «Трюфельні дні», то він готовий купувати делікатеси в нас. Ще домовився з відомим в СНД мікологом Михайлом Вишневським, який переробляє трюфелі на сіль, ковбасу, спеції та навіть алкоголь. Та в майбутньому сподіваюся поставляти наш трюфель на європейський ринок. Але на часі — треба його ще зростити.

Як зростити трюфель самому?

Фермер Олександр Джига не проти поділитися технологією створення трюфельної плантації.

  1. Перша технологія полягає у висадці інокульованих («заражених» спорами трюфеля — авт.) саджанців дерев в піщано-глинисті грунти, де багато таких елементів як сірка, залізо і кальцій, а також органічних залишків рослин, які добре прогріваються сонцем.
  2. Другий варіант полягає в тому, що «активовані» спори дорогоцінного гриба інокулюються (висаджуються) на вже існуючі плантації дерев, які стануть «домом» для трюфеля. При цьому їх попередньо стерилізують і збагачують спеціальними мікроелементами і стимуляторами для приживлення мікоризи (симбіоз, сполучення гриба з деревами — авт.).

П'ємонтський трюфель. Фото з відкритих джерел

— Найдорожчий - П'ємонтський трюфель. Його мінімальна ціна — 2000 євро. Це означає, що за 20 років він дасть прибуток власнику плантації в розмірі 350 900 євро. Тобто виходить 17 545 євро на рік з одного гектара! При цьому враховуйте ще урожай горіха, в кореневій системі якого ростуть трюфелі, — підраховує фермер Олександр Джига.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Анна Пальок

    Продам білий труфель вагою 180 гр.знайдений 27.06.2018 р.в Закарпатській обл. моб тел. 0968186410.ціна договірна.
  • Andriy Cherniy

    день добрій! маю можливість продавати трюфель в Франції, Італії, там проводяться аукціони, був свідком одного із них в Італії, ціна підскочила до 21000 евро за кг (білий). а за 1 великий 4300евро, я був вражений.  Живу в західній Україні, не далеко від границі, часто буваю у цих країнах, буду радий з вами співпрацювати на взаємовигідних умовах. якщо зацікавитесь вишліть свою пошту.

    Мицкан Леся reply Andriy Cherniy

    Добрий день,найшла в лісі 800 г білого трюфеля,підскажіть,де продати?Буду вдячна!

    Ігор Шваліковський reply Andriy Cherniy

  • Александр Золотарёв

    Удачи и успехов! Молодец!
  • Задунайский Торонтуй

    Планы Манилова. Если бы это было просто, выращивали бы уже все.

    Oleksandr Dhzyga reply Задунайский Торонтуй

    Вирощувати Трюфель дуже тяжко, крім того потрібні виликі вкладення фінансів, часу та інтелектуального капіталу, тому це продукт для вибраних та справа для тих хто має ресурси, не боїться труднощів, готовий отримувати високий прибуток.

    Задунайский Торонтуй reply Oleksandr Dhzyga

    Ну-ну, мечтатель.

    Liliya Zadoyanaya reply Задунайский Торонтуй

    Легше нічого не робити.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up