Чиновницький резерв: хто в армії служив – той областю керує?

Чиновницький резерв: хто в армії служив – той областю керує?

Чому єдиний воїн АТО в облраді сидить «в розвідці» і часом хоче кричати? У Василя Сколотяного знову зібрані речі. Чекає другого дзвінка. Після подій у Керчинській затоці депутату вже подзвонили...

Якось була присутня при розмові одного кандидата у мери Вінниці та його піар-технолога. Другий першого намагався навчити як правильно виходити із непростих ситуаціях на зустрічах із електоратом. А кандидат характер має різкий, але спокійно запитав:

– А ти в армії служив?

– Ні.

Відео дня

– Так це я тебе буду вчити як виходити із складних ситуацій…

Тему одразу закрили. Кандидат тоді мером не став, але сьогодні працює в команді нинішнього мера Вінниці… Все це підводка не стільки до воєнного стану, а до людей, які керують областю: чи знають вони, що таке армія?

Усі четверо депутатів сиділи на своїх місцях у президії під час засідання останньої сесії Вінницької облради 4 грудня. Голова облдержадміністрації – Валерій Коровій, голова облради – Анатолій Олійник та його заступники – Ігор Хміль і Михайло Кременюк.

– Так, я служив, - коротко і ясно відповів Валерій Коровій.

– Під мобілізацію підпадаєте?

– Є певний резерв для посадовців. Але сьогодні я - голова ради оборони Вінницької області.

Анатолій Олійник здивований запитанням: «Чи служили?», відповів питанням:

– А що не видно?

Татуїровку з ініціалами на руці у нього видно, але вона із сьомого класу, «коли вчився не відчувати біль».

– Служив-служив – війська радіоелектронної боротьби (РЕБ).

– Під мобілізацію не підпадаєте?

– Мені 60 років! Яка вже армія…

– А вам де краще – в армії чи в обласній раді?

– Я промовчу (сміється).

Заступники «воюють» за мільйони з бюджету

Ігор Хміль в армії не служив, але пройшов військову кафедру в інституту.

– Коли розпочалася війна, я особисто прийшов в Тростянецький військкомат, дав номер свого телефону. Думав, що у них немає: прописаний в Тростянці, а проживаю в Києві. Залишив всі свої координати.

– Не дзвонили?

– Ще не дзвонили.

– А якщо раптом подзвонять?

– Піду. Повірте, я з самого початку війни у 2014 році був в АТО 38 разів як волонтер. Всі мої друзі пішли. Пішли із задоволенням – не скажеш. Але якщо треба – піду.

– На посаді заступника голови облради більше допомагаєте український армії?

– Волонтерською роботою займаюсь менше. У мене є два проекти рішень. Перший -  через «Обласний Фонд сприяння інвестиціям та будівництву» АТОвцям надати п’ять мільйонів гривень для пільгового кредитування. Другий - для 59-ї Гайсинської бригади, яка воює з перших днів війни, у рамках оборонної програми виділили близько чотирьох мільйонів виділили. Це із моєї допомоги, як депутата.

– Воєнний стан якось змінив ваше життя?

– Ні. Він має бути або воєнний, або не воєнний. А цей якійсь воєнний наполовину – лайт версія.

Михайло Кременюк має військовий квиток і готовий піти воювати, коли буде загальна мобілізація:

– Я піду, і всі підуть… А в армії я не служив:  в 13 років мені зробили серйозну операцію на нирках, була група інвалідності...

Один в раді воїн

Саме під час останньої сесії в секретаріат до президії від «Батьківщини» вибрали Василя Сколотяного. Це один депутат-АТОвець. Людмила Щербаківська не втомлюється нагадувати усім, що саме у їхній фракції єдиний воїн в облраді. Час від часу говорить, що саме він має бути заступником голови облради. Проте Василь Андрійович своїх владних амбіцій публічно не проявляв. Військове звання – сержант, а за декларацією – мільйонер. За 2017 рік дохід від підприємницької діяльності Василя Сколотяного – дев’ять мільйонів плюс зарплата у військовій частині 72 тис. грн. І землі в їхній родині - 83 гектари.

Василю Андрійовичу, ви насправді мільйонер, чи то нуль зайвий дописали?

Буде сміятися, але я попросив допомогти заповнити декларацію. Потім мені почали дзвонити і казати, що я – мільйонер. Коли схаменувся, то минули ті десять днів, коли можна виправити декларацію. Тричі писав листи з проханням дозволити виправити помилку, але пізно. Є відповіді НАЗК, поки що прокуратура не питала за мої «мільйони».

А гектарів справді 83. У нас сади, вирощуємо яблука -  ПП «Сколотяний» - це моє.          

Ви єдиний депутат облради, який пройшов АТО. Якби АТОвців було більше, обласна рада працювала б по-іншому?

– Думаю, що так. Було б по-іншому, якби одну сесію провести десь там, приблизно на передовій, зовсім інакше думали б. Або пожили тиждень, навіть не воювали. Сьогодні навіть питання АТО відійшло як другорядне.

Я хочу змін - я за це борюсь. Але в обласній раді чітко зрозумів, що один тут нічого не зробиш. Потрібна команда. Водночас – з чогось (і з когось) слід починати...

Ті, хто працював для війни, то той втратив. Хтось гроші, хтось здоров’я, хтось друзів, рідних… Відверто, то в душі мені неприємно. Мене тут більше «накрило», ніж на війні. Тут маніпулюють тобою… Бігають до мікрофону, замість того, щоб зібратися і вирішити всі питання, а ще питання з чиїмсь інтересами…

До речі, коли постійні депутатські комісії лише формували, то в бюджетну, комунальну стільки бажаючих було, а в нашу – з питань АТО, Революції гідності та волонтерства ледь троє знайшлося…

Все це посміховисько. От коли реально залетять до нас гради, тоді лише зрозуміють. А в нас ніби війна в Сирії, тут вона нікого не стосується.       

А воєнний стан…

- Ні, це не воєнний стан. Чесно, не можу сказати, що там вище робиться, але дивлячись тут, внизу, що відбувається, то це неправильний воєнний стан. Це моя думка.

Чи прислухаються до вашої думки, і чи, взагалі, вважаєте за потрібне щось говорити тим, хто не був на війні?

- Є ті, хто чують... Є багато людей, які своїми діями роблять все, а ті, хто не хоче чути, то ти йому говори чи не  говори, вважають, що це війна політиків…. Ми вже так думали – втратили Крим, дві області… Яким чином повернемо? Не знаю.

Сьогодні не настільки страшна силова війна, як гуманітарна – нас, українців, століттями знищували… Суспільство не дозріло. Ми стали раніше на шлях незалежності. На рівні ДНК ці процеси пішли – Майдан зробили. Та втратили момент – не ту еліту пустили до влади. Був гоп-стоп, а тепер…

А люди ще такі… Чекають, що депутат приїде і дасть. Особливо, коли це народний депутат. Кіло гречки дасть і потім п’ять років вони його хаять, бо він вже не дає… Треба самим будувати державу, сильну, з якою рахуються…

Я став депутатом облради заочно – півроку ще був в АТО. А коли вже будучи депутатом, повернувся в АТО, то мене там не зрозуміли: навіщо тобі це? Військової кар’єри я не роблю – ворога намагався зупинити,  боюсь втратити Україну. І там я став чужий, бо депутат, і тут – не свій…

Приходиш сюди, а з тебе сміються. Ще почув на свою адресу: «Я тебе туди не посилав!». Але ж це не Афганістан – це наша Україна!      

Ви підпадаєте сьогодні під мобілізацію?

- Я в оперативному резерві першої черги  третього окремого полку спеціального призначення. У мене речі зібрані - подзвонили на другий день після того, що відбулося у Керченській затоці. Я готовий завжди.

Скільки загалом пробули в АТО?

Ой, я ще з анексії Криму. Спочатку як волонтер, потім добровольцем пішов, згодом був призваний… Приблизно до двох років. Півтора роки чистих плюс їздили на навчання, збори… Весна, осінь – постійні збори й після того,  як звільнився.   

Ваші прогнози, що буде далі - воєнний стан скоро відмінять?

– Воєнний стан… Може я когось ображу, але воєнний стан треба було ввести, коли був «Іловайський котел», Дебальцеве… У першу чергу – Крим. Спочатку ми ще думали, що це якісь незрозумілі речі, а коли побачили загиблих – дуже багато наших бійців, оттоді треба було вводити. Могли виграти час, щоб трішки озброїтись, привести армію у належний стан. А виходить вже п’ятий рік війна, а армія навпаки –  застигла на рівні 2016 року. Поранена армія…   
Тут вже стомилися від війни, а там воювати ще важче. Так, людям не треба всього знати. Але хтось воює, а хтось має підносити снаряди. Хоч іноді треба показувати, що там насправді відбувається, бо не так там все спокійно, як думають тут.  

Вас Людмила Щербаківська запросила до «Батьківщини»?

Ні, це були волонтери. Я очолюю «Народну самооборону» у Теплицькому районі, місцевий осередок Українського об’єднання учасників бойових дій і волонтерів…

Мені реально важкувато. Морально непросто. Можливо, хтось грається в політику на гроші, повірте, якщо ми розслабимось, сусід піде далі по нашій землі… Знаєте, у мене таке зараз бачення: горить хата, а ми продаємо корову. Вибачте, може не зовсім вдалий вислів, але приблизно так виглядає. Якщо навколо хати ходить ведмідь, то ви його не нагодуєте і не проженете… А в нас салюти, все добре… Коли повернувся після першої ротації, ще якось питали, руку подавали, а після другої  прийшов, то ніби «аватарився», чогось отак…

Що значить «аватарився»? Знаю, що «аватарами» називали учасників АТО, хто спився - «сині» стали…

Так. Чогось ми всі під одну гребінку пішли. У нас в підрозділі були в основному багаті люди, спортсмені… Тому такі стереотипи дуже нехороші.

–​​​​​​​ А у вас в голові змінилось щось, період «аватарства» був?

Ні. Це створили суспільну думку, що в АТО йдуть люди без грошей, ті, кого забрали, не можуть відкупитися… Звісно, не всі можуть із собою справитися – є таке. Це війна, ніхто не знає як він себе поведе. Реально важко…

–​​​​​​​ А в облраді?

Часом кричати хочеться… Я так стараюсь себе стримувати, щоб не підвищити голос, чесно кажу...

–​​​​​​​ У вас тут ще й командир – жінка… Вважаєте Людмилу Щербаківську своїм командиром, наскільки самостійні в облраді у прийняті рішень?

– Я завжди озвучую свою думку, навіть якщо це проти думки фракції, і пояснюю – чому так, а не так. Ніхто мені нічого не вказує.

–​​​​​​​ Бояться?

Не знаю. Може поважають. На сесіях видно, де є чиїсь інтереси і коли є байдужість до питань.

– Або ж некомпетентність, не всі завжди розуміють за що голосують.

Якщо комусь щось треба протягнути, то воно  йде в загальному списку.

Чому ви не підходите до мікрофонів у залі засідань?

Бо зрозумів, що чим більше ти будеш виступати, тим більше знатимуть як з тобою боротися. Поки що я «в розвідці»...

Василь Андрійович зробив паузу для голосування натиснув кнопку. І наостанок додав:

– Треба в дітей вкладати. Вони ростуть вже іншими. Дорослі ще бояться. А в дітей вроджений патріотизм… Дітки малюнки воїнам передають, сітки в школах плетуть… У мене самого є листи, які без сліз читати не можу…

P. S. За народними повір’ями, якщо частіше народжуються хлопчики, то це до війни. У 2018 - вперше за 27 років незалежності України - у Вінниці зафіксований негативний природній приріст населення. За інформацією Департаменту охорони здоров’я міської ради, якщо у 2010-му році коефіцієнт природнього приросту населення у Вінниці складав +1,8, у 2013 +0,8, у 2015 – +0,4, у 2017 – +0.2. Цього року коефіцієнт став негативним і становив -0,33. На 23 особи померло більше, а народилося – на 223 менше дітей… Така цивільна статистика під час війни...

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби 15:10 Можливі зміни: дати останніх дзвоників та екзаменів у 2024 році 14:30 «Найголовніше, за що ми молимося — за нашу Перемогу». У храмах Вінниці відзначають Великдень play_circle_filled photo_camera Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 14:25 Українські майстри розписали 800 писанок і встановили рекорд photo_camera 13:13 Нові сектори з пенсійних питань для МВС у трьох областях: де їх знайти 12:34 Суд виніс вирок драгдилеру, який постачав наркотики до колонії 12:05 Вінниця чудотворна: розповідаємо про місця сили, де трапляються дива 11:17 Скасування ‎статусу обмежено придатний. Що потрібно знати призовникам 10:25 «Пироговський пікнік» у Вінниці буде з благодійністю, майстер-класами, фудкортом (ПРОГРАМА) photo_camera 10:11 Вигідно відкласти пенсію. Як українське законодавство стимулює працювати довше? 09:48 рф завдала 5 ракетних, 69 авіаударів і 74 обстріли з систем залпового вогню. Є жертви серед цивільних 09:34 Першокласники 15-го вінницького ліцею завітали до рятувальників photo_camera 09:07 Діти-переселенці отримали тисячу ортопедичних рюкзаків з канцтоварами 08:03 Сьогодні — Великдень. Історія, традиції та прикмети 5 травня 21:01 На Вінниччині випустили марку на честь 32-річчя прикордонного загону photo_camera 20:05 Вічна пам'ять Героям: 13 захисників з Вінниччини відзначили посмертно photo_camera 19:23 БК «Вінниця» виграв Першу лігу, а Юрія Шкондю визнали найкращим гравцем чемпіонату photo_camera 19:17 Великдень онлайн: де дивитися богослужіння ПЦУ та УГКЦ play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up