Зміни для вінничан у жовтні — нова «мінімалка», іпотека під 3% та зростання пенсій

Зміни для вінничан у жовтні — нова «мінімалка», іпотека під 3% та зростання пенсій
Фото ілюстративне, з архіву «20хвилин»
  • Другий місяць осені багатий на зміни. Підвищили розмір мінімальної зарплати, зросли пенсії.
  • Незабаром стартує опалювальний сезон, і вінницькі тепловики отримали акт готовності господарства до зими.
  • А ще в Україні запустили «Доступну іпотеку 3%», на яку можуть податися захисники, освітяни, медики й науковці.

Нова мінімальна зарплата тепер складає 6 тисяч 700 гривень. Відтак, автоматично зросла мінімальна пенсія за віком, яка складає 40% від мінімальної зарплати. 

Крім того, вінницькі пенсіонери, яким за 70 років, отримуватимуть щомісяця доплати до пенсії. Тепер розлого про всі зміни, які вінничани відчують в жовтні.

Зростання «мінімалки»

Мінімальна зарплата зросла на 200 гривень і тепер складає 6700 грн на місяць. Через це збільшився розмір Єдиного соціального внеску (ЄСВ): він становить 1474 грн (22% від 6700 грн). Нині це стосується переважно роботодавців, які нараховують ЄСВ на зарплати найманих працівників.

Відео дня
Ілюстрація: «Слово і Діло»

ФОП, які також зобов'язані платити ЄСВ, були звільнені від цієї вимоги з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців. Втім, вони можуть робити це добровільно для зарахування страхового стажу.

Разом з цим збільшені розміри штрафів за порушення трудового законодавства. Зокрема, за неоформлених працівників та зарплату у «конвертах» покарання складатиме 67 тисяч гривень за кожного працівника.

Підвищення пенсій

Через підвищення мінімальної зарплати у жовтні зріс розмір мінімальної пенсії за віком. Непрацюючі пенсіонери, яким виповнилося 65 років і які мають повний страховий стаж, можуть отримувати 2 тисячі 680 гривень (або ж 40% від мінімальної зарплати).

Відтак у жовтні, 85 тисяч 65-річних непрацюючих пенсіонерів, що живуть на Вінниччині, отримають доплату в розмірі до 80 грн.

«Крім того, в жовтні передбачено встановлення щомісячної компенсаційної виплати до 300 грн пенсіонерам віком від 70 до 75 років. А для громадян 70+, які мають не менше 30/35 років страхового стажу, з 1 жовтня розмір пенсії не може бути нижчим як 3000 грн», — зауважили в головному управлінні Пенсійного фонду в Вінницькій області.

Перераховані суми пенсії виплачуватимуться з 4 по 25 число жовтня.

А от прожитковий мінімум, який впливає на розмір переважної більшості соціальних виплат, поки що залишається незмінним — 2508 грн на місяць. Він має змінитися з 1 грудня.

Про запуск опалення

Традиційно, у жовтні, має розпочатися опалювальний сезон. Найбільший теплопостачальник міста, «Вінницяміськтеплоенерго» (ВМТЕ), отримав акт готовності до зими. 

Тепловики відремонтували та налагодили роботу в 48 котельнях, 63 центральних теплопунктах та 418 індивідуальних теплопунктах. Провели гідравлічні випробування тепломереж, загальною протяжністю 175 кілометрів у двотрубному виконанні. Здійснили реконструкцію тепломереж на 16 ділянках. 

А на випадок відсутності газу в місті діє чотири котельні, які працюють на трісці, повідомляють на порталі «ВМТЕ».

Натомість вінничан просять розплатитись за спожите. Адже, за даними тепловиків, мешканці Вінниці заборгували 164 мільйони гривень.

«Для вінничан, які не мають змоги розрахуватися зі своїм боргом одразу, підприємство пропонує укласти договір реструктуризації. В цьому випадку спочатку сплачується 50% заборгованості, а решта - частинами впродовж визначеного часу», — повідомляють тепловики.

Опалення у квартирах, нагадаємо, почнуть підключати через три дні після того, як середньодобова температура опуститься нижче за 8 градусів тепла. Рішення про старт та завершення опалювального сезону в нашому місті приймає вінницька мерія.

А тарифи на комунальні послуги — не мають зростати поки в Україні діє воєнний стан.

Можна отримати допомогу на сплату комуналки

У Вінницькій громаді деякі категорії громадян мають право на грошову допомогу для оплати послуг ЖКГ в опалювальний період. Йдеться про родини загиблих учасників бойових дій в Афганістані, сім’ї загиблих Захисників і Захисниць України, та сім’ї осіб, яким посмертно присвоєно звання Героїв України.

У жовтні та квітні грошова допомога складає 500 гривень на місяць одному домогосподарству. Впродовж листопада-березня – по 1 000 грн/міс. Для отримання грошової допомоги необхідно звернутись до:

Запустили пільгову іпотеку під 3%

З 1 жовтня можна подавати заявки на участь в програмі пільгової іпотеки — під 3% річних, з початковим внеском 20% і терміном іпотечного кредиту до 20 років.

В Кабміні зауважили, що на першому етапі нею зможуть скористатися чотири категорії українців: захисники України (військові, поліцейські, рятувальники, прокурори тощо), освітяни, медики та науковці державних та комунальних закладів. З наступного року доступною іпотекою зможуть скористатися всі українці, але з іншим відсотком — під 7% річних.

На веб-порталі «Дія» вже можна подати заявку. Програма отримала назву «єОселя». Подробиці — ось тут

Раніше, нагадаємо, ми розповіли, як будуть діяти субсидії під час воєнної зими.

 

Читайте також:

«Покрівля була як решето». Як у Вінниці ремонтують пошкоджені росіянами будинки

«У нас є все, щоб обігріти людей». Як в ОСББ готуються до воєнної зими

«Щоб жили в комфорті». За гроші німців оновили гуртожиток, де мешкають переселенці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Николай Фефелов

    Звати обіщати а реально добавить і не говорит
  • Tatyana Konarska

    Щодо іпотеки. З кожного утюга кричать про те, як зараз необхідна психологічна допомога усім громадянам. А от психологів в переліку і немає 😬

    Lina Melnyk reply Tatyana Konarska

    Tetiana Konarska ти абсолютно права!
  • Аліна Вінниця

    по чім там борщовий набір?
  • Аліна Вінниця

    і цін..

keyboard_arrow_up