Житлове питання переселенців — «подарунків» від держави не буде

Житлове питання переселенців —  «подарунків» від держави не буде
Фото з мітингу переселенців, який відбувся під стінами мерії в травні / Джерело: архів «20хвилин»
  • Переселенці разом з представниками влади шукали можливості забезпечення житлом. Люди з Донбасу та Криму нарікали, що влада їм не сприяє.
  • А посадовці заявляли, що можливості бюджету обмежені, шукайте гроші у міжнародних донорів.
  • Які ж прозвучали варіанти вирішення житлового питання?

У приміщенні Вінницької торгово-промислової палати, 27 липня, пройшов круглий стіл між вимушеними переселенцями, які живуть на Вінниччині та посадовцями Вінниці, представниками центральних органів влади, інвестиційних фондів.

Говорили про можливості забезпечення житлом переселенців, яких в нашій області живе щонайменше 12 тисяч людей.

Немає дієвого механізму

На початку зустрічі голова козятинської ГО переселенців «Спільна справа» Венера Михасько розповіла, що вони перевіряли діяльність влади щодо сприяння переселенцям.

Відео дня

І за її словами, висновки їхнього дослідження були невтішними — влада Вінниччини робить багато, але не вирішує житлове питанння для ВПО. Бо немає дієвого механізму.

Виконавчий директор Українського фонду соціальних інвестицій Андрій Лактіонов розповів, що наразі їх фонд займається ремонтом будівель під житло переселенцям.

— У нас є 17 будинків в Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій областях, де ми робимо соціальне житло. Але є погана новина для вінницьких переселенців - міжнародні донори акцентують увагу лише на Сході України та саме на ці об’єкти виділяють гроші, — казав Лактіонов.

— Щоб привернути увагу донорів - треба шукати відмінності Вінниччини від інших областей України. Адже, чесно кажучи, переселенців тут небагато. Тому пропоную вам акцентувати увагу на Донецькому національному університеті — єдиний величезний виш, який був евакуйований з Донецьку та повністю відновив свою роботу в іншому регіоні. Тому якщо щось робити — то саме навколо ДонНУ (імені Василя Стуса - авт.).

Також він додав, що в разі успіху проекту розбудови житла для переселенців донецького вишу, можна розраховувати на квоту житла для інших вимушених переселенців. І ще Лактіонов запропонував сконтактувати з ГО «Кримська діаспора».

— Це кримчани, які успішно отримують землю під будівництво в Київській області. Наскільки я знаю, вони вже взяли безкоштовно до 500 ділянок, — сказав керівник Українського фонду соціальних інвестицій Андрій Лактіонов.

«Бюджет не гумовий»

Надалі говорила вже очільниця «Держмолодьжитла» Ельвіра Левченко. Жінка розповіла, що можливості фонду на купівлю квартир дуже обмежені. І цього року програма «Доступне житло» знову почала діяти, але дали тільки 30 мільйонів гривень, що вистачило на кілька десятків квартир… при реальній потребі кілька тисяч.

— У бюджеті вже запланували 100 мільйонів гривень на програму «Доступне житло». За ці кошти ми зможемо надати ключі від квартир 229 родинам. На всю Україну, — казала Левченко. — При цьому, наскільки я знаю, тільки на Вінниччині живе біля 12 тисяч переселенців. Тому ми просимо з бюджету виділити на програму хоча б 1 мільярд гривень. Для цього маємо підтримку депутатських фракцій у Верховній Раді. Але навіть такої величезної суми не вистачить на всіх, бо бюджет не гумовий.

Про обмежені можливості бюджету говорила й заступниця міського голови Вінниці Галина Якубович. Вона розповіла, що місто зараз орієнтується на вирішення інфраструктурних питань (ремонт доріг, комунікацій тощо - авт.), а будівництво дешевого житла є проблемою. І не тільки для переселенців, а й для всіх вінничан, яких зрівняла між собою Якубович.

— Ми їх не називаємо переселенцями, адже ці люди теж стали вінничанами. Вони активно беруть участь в суспільному житті Вінниці. Програма житла є проблематичною програмою для реалізації міськрадою. І для однієї категорії городян її не можна робити. Тому можу запропонувати людям брати участь в програмі «Муніципальне житло», де нерухомість на третину дешевша, ніж на комерційному ринку, — казала заступниця мера.

Вона додала, що міська влада подавала проект будівництва будинку для переселенців до міжнародних донорів, але не змогла отримати грант. І сказала, що влада готова надавати будівлі, які в комунальній власності для переобладнання під житло.

— Зараз вирішуємо питання по земельній ділянці під будівництво будинку на ГПЗ. Але, хочу зазначити, що в місті немає вільних ділянок, які ми можемо без проблем надавати під будівництво. У нас сьогодні черга з 3000 учасників АТО, які мають першочергове право на земельну ділянку, — сказала Якубович.

Усі мають бути рівні

Представник банку «Аркада» Олександр Зайчук запевнив, що кредитна установа готова підтримати переселенців та пропонуємо користуватися місцевими програми співфінансування для купівлі житла. Та ще раз продублював твердження, що «можливості держави обмежені».

Це обурило учасника обговорень — голову «Інституту соціальних досліджень» Володимира Кіпеня:

— За чотири роки держава зуміла забезпечити кількасот переселенців житлом. При потребі як мінімум 500-600 тисяч. Абсолютна недієвість органів влади. Посадовці кажуть - грошей нема. Представники місцевої влади - теж. Віз і нині там! — казав Кіпень. — Нам не дають землі, а без цього ми не зможемо отримати фінансування. За великим рахунком враження таке, що це намагання зіткнути лобами переселенців та вінничанами.

На його зауваження емоційно відповіла заступниця мера Галина Якубович. Вона запевнила, що для переселенців вінницька міська рада не буде робити виключень.

— У мене як мінімум 10-15 людей на прийомі щосереди. Це й АТОвці, і малозабезпечені тощо. І більшість з них по житловому питанню. Потрібно, аби всі були рівні. Адже якщо когось поставимо вище — буде обурення в суспільстві! — відповіла Якубович.

На кінець обговорення голова ГО «Спільна справа» Юрій Зиков анонсував, що переселенці зможуть брати квартири в програмі «Муніципальне житло» без сплати процентної ставки по кредиту.

— Є проект, який на розгляді в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій. Його розглядає заступник міністра Георгій Тука та він є у Вінницької міськради. За ним процентну ставку по кредитах може бути погашена коштом міжнародних донорів, — казав Зиков. — До того ж ми будемо звертатися на посольства держав, які реалізують програми відновлення житла на Донбасі, аби вони зробили проект і у Вінницькій області.

Спроби отримати житло у Вінниці

Журналісту відомо щонайменше чотири спроби, як переселенці у Вінниці намагалися отримати житло.

1. Переселенцям пропонували аварійний будинок на вулиці Зулінського. Його відновлення люди не змогли би потягнути за власний кошт, тому відмовилися.

2. Довгобуд на 600-річчя

Десятиповерхівку поряд з ТЦ «Мегамол» хотіли відремонтувати переселенці. Але у мерії їм відмовили, бо довгобуд є у власності Міністерства юстиції. Подібні недобудови на Київський, як казали Зикову в мерії, є в приватній власності.

3. Дім у Пироговому

Багатоповерхівка-довгобуд на вулиці на Пирогова, 161а у колишньому селі Пирогова мала прийняти ще 12 сімей переселенців. За кошти інвесторів тут бажали створити цілу прибудову, разом з поліцією, поштою та лікарнею. Але на громадських слуханнях жителі будинку сказали «Ні», бо мерія раніше приймала рішення щодо розміщення лікарні в будинку.

4. Дім на ВПЗ

Цілий житловий квартал планували звести на території мікрорайону Підшипникового заводу, що знаходиться на вулиці Зулінського. Як казав головний архітектор Вінниці Олександр Рекута там планували звести будинки для військових, поліцейських та один будинок для переселенців. Але питання щодо нового кварталу на ВПЗ досі не вирішено, тож переселенці не можуть отримати земельну ділянку під будівництво дому.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Задунайский Торонтуй

    Украинцам второго сорта не положено. Винница не резиновая).
  • Знание - сила

    Порядок в Украине будет только тогда, когда со Львова останутся одни кирпичи. Со времён присоединения западных областей к Украине Сталиным, в Украине покоя нет.

    Женя Иванов reply Знание - сила

    в дыныры едь

    Задунайский Торонтуй reply Знание - сила

    Сталин оккупировал Западную Украину (так он назвал оккупированные части Польши, Венгрии и Румынии).

    Пора восстановить историческую справедливость и вернуть украденное.

    Andrey Shaforostov reply Знание - сила

    А может после присоединения к эсэсэру никому покоя нет?
  • Юрий Бондарук

    Почему "бляхари" и "переселенцы" ведут себя так, как будто бы им кто то что то должен? Мне тяжело это понять, ведь СССР давно распался и мы живем уже при капитализме. Бесплатного жилья уже не будет и бесплатной "амнистии" на евробляхи тоже...МИТИНГУЙ НЕ МИТИНГУЙ - ВСЁ РАВНО ПОЛУЧИШЬ ..Й!

    Andrey Shaforostov reply Юрий Бондарук

    Может потому что переселенцы как и все граждане Украины платят налоги? И как другие оказавшиеся в трудном положении граждане вправе рассчитывать на поддержку государства. Не? Тогда для чего нам государство? Как кормушка для дорвавшихся?

    Юрий Бондарук reply Andrey Shaforostov

    выходит, что так(((
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up