«Ми — вінничани, ми теж Україна». Чого досягли переселенці на мітингу під мерією

«Ми — вінничани, ми теж Україна». Чого досягли переселенці на мітингу під мерією
  • Житлове питання змусило переселенців вийти на мітинг, 3 травня. Люди вимагали від чиновників земельну ділянку, бо готові за власний кошт звести багатоповерхівку.
  • Тоді як в мерії розповіли, що питання землі вже вирішується. Але не так швидко, як того хочуть українці з окупованого Донбасу та Криму

«Бажаю жити в Україні», «Невизначеність нас вбиває», «ВПО - владою покинуті особи» та інші плакати тримали вдень перед стінами міськради учасники мітингу. Близько 11-ої години під міською радою зібралися близько 200 переселенців. Про проведення мирної акції, 3 травня, ще було відомо в анонсі від ГО переселенців «Спільна справа». У ньому йшлося, що люди вимагають від влади вирішення житлового питання.

Стоїмо за житло

Поговорили з кількома учасниками, щоб дізнатися про головну мотивацію переселенців. І ось що розповіли жінки поважного віку, які переїхали з окупованого Донбасу.

Відео дня

— Будемо вимагати від влади житло. За чотири роки, як ми тут живемо, це питання ніяк не вирішилося. А ми усією сім'єю переїхали з Луганську, бо не хочемо жити під окупантами. Винаймаємо квартиру на проспекті Космонавтів за 5,5 тисяч гривень на місяць, — розказала пані Лідія, яка переїхала з Луганська.

— Є звернення до влади про виділення землі на ВПЗ. Ми зробили житлово-будівельний кооператив, але не можемо почати будуватися, бо немає землі! Ось що просимо чи то вимагаємо від влади, — додала ще одна жінка з Луганська, яку звати Ольгою.

У сім’ї з Донецька — Ольги та її сина Валерія — житлове питання є дуже гострим. Бо, як вони розказали, їхня рідна домівка — зруйнована бойовиками.

— Чотири роки живемо у Вінниці, а перспектив ніяких не маємо. Той дім, що в нас був у Донецьку зараз зруйнований — жили раніше у Донецьку, поблизу аеропорту. І шляху назад у нас немає, — сказав Валерій.

— Окей, якщо немає землі, то нехай зробили б пільгове кредитування на купівлю житла. Про «Муніципальне житло» знаємо, але в мене зарплата 5000 гривень. Звідки я візьму тих 30% внеску за житло, щоб отримати бажані метри? — Ольга.

Збудуємо дім, дайте землю

Під час мітингу люди підтягнули гучномовець, динаміки та закликали представників влади спустися до них. Переселенці вимагали від чиновників пояснень та пошуку рішень їх проблеми.

А ще запевнили, що вони є також вінничанами, хоча без прописки.

— Ми сплачуємо податки в місцевий бюджет, ми працюємо на благо міста. Наша громадська організація проводить численні заходи не тільки для переселенців, а й для мешканців Вінниці. Урешті-решт, ми теж Україна! — заявляли люди з імпровізованої трибуни.

А одна з жінок сказала, що переселенці досі не мають право голосу на виборах всіх рівнів.

— А якщо ми не маємо права голосувати, то владі ми й не цікаві. Бо ми ж не електорат! Тому прошу людей підписати петицію до Президента України, щоб нам нарешті надали право голосувати на наступних виборах.

Щоб отримати пояснення по суті акції журналіст поговорив з головою громадської організації «Спільна справа» Юрієм Зиковим, що є одним з ініціаторів зібрання під стінами міськради.

— Пільгові програми купівлі житла для переселенців є. Існує «Муніципальне житло», «Доступне житло»

— Пільги є тільки в тому, що переселенці можуть отримати житло поза чергою. І все. У свій час пропонували прибрати серед вимог 30% внесок на будівництво. Люди не мають такого ресурсу, щоб вступити в цю програму. Як варіант, зробити таку систему оплати, як вони сплачують гроші за оренду житла — щомісяця, рівними, невеликими частинами.

— Ви заявляли, що у планах є будівництво будинку на ГПЗ, де переселенці були б інвесторами. Звідки тоді візьмете гроші, якщо немає коштів на квартиру в муніципальному будинку?

— Влада пообіцяла заплатити третину від вартості будівництва. Порахували, що виходить ціна квадратного метра — 7000 гривень. Ці квартири стали б «соціальним житлом», а не комерційним проектом. Було анкетування, яке проводили громадською організацією «Спільна справа», де люди погодилися взяти участь в будівництві на таких умовах.

— І що не склалося?

— Нам не виділяють земельну ділянку, яку раніше обіцяли в районі Підшипникового заводу. Без цього не можемо знайти ані забудовника, ані міжнародних донорів. Ось наша мета зібрання.

У всіх рівні права

Близько 12-ої години до переселенців так ніхто й не вийшов з міськради. Чоловік, що є членом ГО «АвтоЄвроСила» дістав гучномовець та закликав:

— Мер виходи! Гройсман би вже вийшов!



Втративши терпіння люди зайшли в хол мерії та влаштували пікет там.

— Ми бажаємо побачити мера. Якщо його не буде, то будемо жити тут — казали люди, розкладаючи каремати.

Пізніше переселенцям пояснили у приймальній, що з ними зустрінуться заступники міського голови, бо Сергій Моргунов у відрядженні.
Зібравши ініціативну групу, вони піднялися на третій поверх у приймальню. Там їх очікували заступники мера Сергій Тимощук, Галина Якубович та керівниця департаменту соцполітики Лариса Попова.

Якщо коротко, то переселенці вимагали від чиновників надати землю під будівництво житла. Посадовці, в свою чергу, вимагали гарантій, що люди зможуть за власні кошти побудувати дім на ГПЗ. І як казали міські чиновники схожа розмова вже була у Галини Якубович та Юрія Зикова на минулому тижні.

— Житлове питання не просте для всіх. Компетенція надавати житло — не у місцевих органів влади, а центральних органів. У нас сьогодні 2500 АТОвців у черзі на землю, а ще є чорнобильці, багатодітні, інваліди війни та інші пільговики, — пояснювала Якубович. — У земельній ділянці під будівництво ніхто не відмовляв. Але ми маємо діяти в рамках закону: зробити зонування території, пройти громадські слухання, затвердити — це довготривалий процес.

— Коли буде надана земля? Вже рік існує наш будівельний кооператив, але я не можу збирати з людей кошти, звертатися до міжнародних донорів про фінансову підтримку, адже вони не знають, чи буде місце під будівництво дому. Ми теж є вінничанами і як всі сплачуємо податки, — запитував Зиков.

— Ми допоможемо із земельною ділянкою та виготовленням проектно-кошторисної документації. Але є певні ризики до вашого будівельного кооперативу. Міська рада має отримати гарантії, що ви зможете оплатити будівництво будинку. Бо існує така практика, що в людей закінчуються гроші, і вони вимагають завершити будівництво їхнього дому за кошти бюджету міста, — сказала Якубович.

— Ми платоспроможні. Пройшло анкетування, люди погодилися на умови, — відповів на це голова ГО «Спільна Справа» Юрій Зиков.

— Якщо ви платоспроможні, то ми готові надати півбудинку, будинок в рамках програми «Муніципальне житло». Давайте працювати конструктивно, а не мовою ультиматумів, — наостанок сказала заступниця міського голови.

Після 20 хвилин емоційної розмови, яка іноді переходила на крик, міські чиновники погодилися підписати гарантійний лист, що земельна ділянка під будинок на ВПЗ буде для переселенців. Як потім пояснила заступниця мера Галина Якубович, це вже не перший такий лист з гарантіями від міськради.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Юрий Бондарук

    а чого шукати землю? Вона є! Ділянка під кінотеатром "Росія"!
  • Жора

    Сейчас переселенцы вспомнили как уже все деньги разворовали. Вообще правительство и спонсоры из США сразу после того как люди начали выезжать из Крыма выделили несколько МЛН баксов. Но они эти деньги для Винницы передали через волонтеров Гайду и Малиновскую... Не путать Малиновскую с Малиновским(Малиной) это однофамильцы. Гайда вообще поначалу вела активную деятельность по Крыму, вроде для понта как беспокоилась. Сейчас в Европе лохов на бабки кидает, все просит деньги. А Малиновская построила в районном центре Теплык хороший двух-этажный дом на деньги для переселенцев(В свое время было видео и один журналист показывал этот дом). Вообщем нужно всем этим людям которые митингуют узнать куда ушли деньги которые выделило правительство США для переселенцев из Крыма. Вообще этим делом должны были заняться журналисты,но Малиновская типа сама журналист, там все повязано, от журналистов города Винницы правды не узнаешь)))) ))))))))))) Вообщем поздно пить БОРЖОМИ, коррупция не только ведь среди людей у власти, волонтеры и журналисты тоже за деньги вранье пишут)))))
  • З.А.Глядач

    А в село поїхати-СЛАБО? Там житла вистачає...

    Лариса Кобелева reply З.А.Глядач

    До чого тут село? І де це там стільки житла,а особливо РОБОТИ ! Де людям працювати! Я сама вінничанка  ,до переселенців не маю ніякого відношення,але я  підтримую їх (прохання) вимоги. Треба знайти землю і дати їм збудувати житло! Чому для всіляких бариг земля знаходиться,а для переселенців ні?!

    З.А.Глядач reply Лариса Кобелева

    До речі,вимагати вони можуть лише у разі,коли щось корисне зроблять для міста. А зараз-лише просити.

    З.А.Глядач reply Лариса Кобелева

    Де там стільки житла? А побудуватися ТАМ їм у носі свербить? Що стосується роботи-то невже вони в місті працюють? Щось не дуже схоже. А в селі робота ЗАВЖДИ є.
  • Alexey Shytov

    Мерзко видеть мужчин на таком митинге. Тупо мерзко

    Виктор Гаврилюк reply Alexey Shytov

    100%
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим 09:51 Вночі збили дев'ять «шахедів», а на фронті за добу відбулося 104 бойових зіткнення 08:49 Сьогодні з іменинами вітаємо Ірину та Галину. Історія, заборони та прикмети 16 квітня 08:10 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up