Замість 27 районів — тільки три: як можуть поділити Вінницьку область

Замість 27 районів — тільки три: як можуть поділити Вінницьку область
  • Нардеп Віталій Безгін сказав, що Вінницька ОДА пропонує створити три мегарайони. Центрами районів стануть Вінниця, Могилів-Подільський та Ладижин.
  • Розказуємо, чому потрібно зробити новий поділ області, коли це станеться і що від того отримають вінничани

З появою об’єднаних територіальних громад (далі — ОТГ) районна влада втрачає повноваження. Освітою, культурою, спортом, наданням адмінпослуг та соцзахистом займаються самі громади, фінансування лікарень вторинного рівня — Нацслужба здоров’я, а питання по розбудові інфраструктури вирішуються на рівні ОДА. Тож в діючих межах районна влада не ефективна. 

Водночас, в Україні є такі райони, площа яких на 50-100% покрита ОТГ. При цьому райдержадміністрації продовжують отримувати гроші на утримання — у 2019 році на чиновників держава витратила понад 6 мільярдів гривень, вказано на сайті «Децентралізація». Однак, повністю ліквідувати райони не вийде — районний поділ України зазначений в Конституції України. 

Тому, щоб зменшити чисельність РДА, планують створити укрупнені райони. І скільки їх може бути у Вінницькій області? Питання досі не вирішено. 

Відео дня

Хоча під час прес-конференції «Місцеве самоврядування та територіальна організація влади» нардеп Віталій Безгін заявив, що Вінниччину планують поділити на три мегарайони:

— У останній редакції подання Вінницької ОДА передбачається три райони, а не п'ять. Хоча пропозиція про п'ять районів так само обговорювалася, — говорив голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою.

За методикою, яку ухвалили в уряді, в межах районів має жити не менше 150 тисяч людей; нові районні центри — це міста, де не менше 50 тисяч жителів. А зона доступності до них — має бути не більше 60 кілометрів по автомобільних дорогах.

Тому в оновленій версії Вінниччину поділять на три мегарайони з центрами у Вінниці, Могилів-Подільському та Ладижині.

Очікується, що нові райони отримають повноваження перевіряти законність рішень, ухвалених на місцях; координацію терпідрозділів центральної виконавчої влади; будуть опікуватися місцевою екологічною політикою і розробкою інфраструктурних проектів районного рівня. 

Але вичерпного переліку з правами і обов’язками РДА і райрад — досі немає.

— Попереду в нас готуються проекти відповідних рішень, що стосується субрегіонального (районного) рівня. Очевидно, багато політиків місцевого та національного рівня будуть на цій темі спекулювати — «Коли в нас буде великий район, то куди ж старенька бабуся буде їхати за довідкою?», — говорив заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав  Негода — Я ще раз хотів би підкреслити, що наша концепція полягає в тому, що всі послуги мають надаватися в громадах. У районах має залишитися система виконавчої влади, для прикладу, це податкова, і також система місцевих адміністрацій.

Формування нових районів та всіх ОТГ має завершитися цього року, щоб місцеві вибори, які призначені на 25 жовтня, відбулися вже у повністю реформованій Україні.

«Немає функцій — немає нових районів»

Андрій Кавунець, голова ресурсно-інформаційного центру «Громади Вінниччини»

— Як на мене, на сьогодні обговорювати кількість та межі майбутніх нових районів — недоцільно та беззмістовно. Перш за все — треба чітко розподілити функції кожного рівня територіальної організації влади, причому з забезпеченням того, що ці функції не дублюються і не підпорядковуються одна одній. 

Тільки тоді, коли ми чітко зрозуміємо, які ж функції матиме майбутній новий район, ми зможемо зрозуміти, а якими ж мають бути зони доступності цих послуг, а звідси – а скільки ж ОТГ має увійти в цей новий район для того, щоб мешканці мали легкий доступ до отримання цих послуг районного рівня. Причому забезпечення надання цих районних послуг і управління ними однозначно має бути покладене на відповідний орган місцевого самоврядування — районну раду.

Якщо ж бачимо, що функцій району замало для утворення районної ради, то варто перейти від трирівневої системи (громада / район / область) до дворівневої (громада / область). Для мене все має бути цілком логічним: є достатня кількість функцій для субрегіонального рівня — створюємо нові районі з відповідними районними радами. Немає функцій — немає нових районів (Повністю думка експерта за цим посиланням).

До Вінниці, нагадаємо, приєднають ще шість селищ.

 

Читайте також:

Перша «ластівка» децентралізації. Як живе Калинівка після об’єднання? (ВІДЕО)

Користь від об’єднання з Вінницею: у Десні ремонтують головну дорогу

Оптимізація освіти в селах. Чим корисні опорні школи для учнів на Вінниччині?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (25)
  • Ярослав Шумивода

    Виконують поставлений план, не перші роки!
  • Сергій Сазонський

    Оце то президент, оце то реформи.
  • AK

    Подібна реформа потрібна, але не за правління некомпетентної Зе-влади. На весь кабмін знайшовся один нормальний міністр, і того прибрали.
  • Olichka Lashkul

    Люди , не займайтесь дурницями. Є маса інших проблем, а не райони ділити
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:42 Поліцейських розстріляли військові — батько та син. Відео з боді-камер play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up