Перша «ластівка» децентралізації. Як живе Калинівка після об’єднання? (ВІДЕО)

Перша «ластівка» децентралізації. Як живе Калинівка після об’єднання? (ВІДЕО)
  • У 2015 році Калинівка стала центром об’єднаної громади, де проживає понад 20 тисяч людей
  • За час реформи у місті покращилися дороги, з’явилася нова лікарня, відремонтували школи
  • Калинівчани розповіли “20хвилин” як змінилося місто та чи стало краще


Калинівська об’єднана територіальна громада стала першою «ластівкою» у Вінницькій області. До її складу увійшли п'ять населених пунктів із загальною чисельністю понад 20 тисяч людей. Незважаючи на те, що старт реформи децентралізації був 1 квітня 2014 року, тут об’єдналися в жовтні 2015 року.
 

Що ж таке децентралізація? Якщо коротко, то однією з цілей реформи є фінансово незалежні громади, які зможуть самостійно утримувати дитячі садки і школи, амбулаторії, будинки культури і клуби, дороги, інфраструктуру. Простіше кажучи, децентралізація – це реальний шлях до підвищення якості повсякденного життя мешканців кожного села, селища чи міста.


За даними вінницького регіонального відділення «Асоціації міст України», на капітальний ремонт доріг було виділено майже 11 мільйонів гривень. На первинну медицину та центральну районну лікарню громада отримала 12,4 мільйона гривень медичної субвенції. А з власної «кишені» Калинівська ОТГ дала понад два мільйона гривень.На шість шкіл розподілили 21 мільйон гривень фінансування. Ці всі кошти надішли в бюджет громади на 2017 рік.

Але чи відчули ці зміни жителі громади? Щоб побачити наочно і розповісти про процес децентралізації в Калинівці, журналісти «20хвилин» там побували.

Відео дня

Головна вулиця — траса

Прибувши в Калинівку, було складно сказати, що ми в місті. Швидше це нагадувало селище, через яке тягнеться нескінченний потік автомобілів з Вінниці до Бердичева і назад.

Під'їжджаючи до міста, ми звернули увагу на стан доріг. Здебільшого, нам вони здалися добрими, а на окремій ділянці автомагістралі проводили ремонт.
 


Та все ж, ми вирішили поцікавитися, що з цього приводу думають місцеві. Підходимо до жінки за кермом таксі. Вона регулярно їздить по всьому місту та знає, як змінилися дороги.

— Я зовсім не помітила, що дороги стали кращими. Трохи поляпали — на цьому все, — розповідає водійка таксі Ольга. — Не вірю в об'єднані громади, адже кожен набиває свої кишені як може.

Ще кілька людей, до яких ми підходили та запитували про стан доріг, відповідали схожими словами — «дороги не дуже добрі, це не ремонт». Але підкреслювали, що благоустрій міста змінився.

На питання, що саме стало краще, вони вказували на невелику алею з лавочками, ліхтарями та вимощеними каменем доріжками. До речі, місцеві жителі цією алеєю дуже пишаються. Хоча для жителів крупних міст вона буде здаватися звичайним сквером.

Діставшись центру Калинівки, з'явилася метушня маленького містечка: закусочні з кількома відвідувачами, жінки з великими валізами.

— Я з села, але тут буваю кожен день, тому можу сказати, що по благоустрою Калинівка молодець. З'явилося багато додаткових лавок, тротуарів, стало набагато чистіше, — розповідає Марина Сафронова —  А ось лікарня — спірне питання. Після ремонту в ній стало все красиво, але ставлення до людей не змінилося. У мене була ситуація, коли дитина захворіла. Амбулаторія в селі була закрита, ми приїхали в Калинівку з температурою під сорок, але нас відмовлялися приймати без направлення лікаря. Краса, яку вони наробили не допоможе здоров'ю людей.
 


Лікарня — питання спірне

Центр сімейної медицини при Калинівській районній лікарні отримав понад 12 мільйонів гривень на цей рік. За ці гроші було проведено капітальний ремонт приміщення та придбано медобладнання. Пацієнти отримують послуги сімейного лікаря безкоштовно.

— Ми провели капремонт, замінили системи водопостачання, переобладнали декілька приміщень та лікувально-діагностичних кабінетів, —  розповідає головний лікар Центру сімейної медицини Олександр Македонський. — Це вдалося зробити завдяки об'єднаній громаді, яка дала великий фінансовий поштовх. З держбюджету ми отримали 5,6 мільйона гривень, а Калинівська міськрада додала ще 3,5 мільйона гривень.

На 20-ти тисячне населення громади 13 сімейних лікарів та 26 медсестри.

— Медсестри додатково отримують приблизно по 700 гривень, лікарі 1000-1500 гривень на місяць премії. За цим стимулюванням стоять показники, від яких залежить здоров’я людей, — каже головний лікар.

За словами Македонського, на базі Центру є кабінети чоловічої та жіночої медицини. Тільки після цього пацієнт потрапляють до лікаря, який, або діагностує хворобу, або дає направлення на іншого спеціаліста.

Наскільки змінилася якість роботи в лікарні, ми дізналися у пацієнтів, які на той момент в ньому знаходилися.
 

— Стало краще. Більше немає відчуття, що потрапляєш в громадське місце. Немає антисанітарії, — розповідає Володимир —  А в плані лікування — раніше не так часто зверталися до лікарні.

 

— Не дуже часто буваю в лікарні, але те, що зробили ремонт помітно, - говорить Світлана — Ми закріплені за одним лікарем і то, як він надає послуги — нам подобається.



У планах, як казав Македонський, побудувати власний опалювальний пункт, для забезпечення теплом пацієнтів і медперсонал. Для цього необхідно приблизно 800 тисяч гривень, які лікарня отримає з бюджету об'єднаної громади. Крім цього, в Центрі є необхідність у придбанні санітарного автомобіля, на що отримають кошти з програми розвитку охорони здоров'я об'єднаної громади.
 


«Столичні» школи у Калинівці

На утриманні громади п'ять міських та одна сільська школа. Ми відвідали загальноосвітню школу №1, що знаходиться майже в центрі міста.

Оглядаючи приміщення, склалося враження, що деякі вінницькі школи і поряд не стоять із Калинівською ЗОШ №1. У кабінетах закладу є плазмові телевізори та інтернет, зроблений ремонт, встановлені нові меблі, а кілька класів облаштовані поекторами.

— За цей час ми вже відчули зміни, - розповідає заступник директора школи №1 Марина Лук'янчук. - Наше подвір’я було зроблено саме за сприяння міської ради та її фінансування. Зараз ремонтується дах в початковій школі і зроблений ремонт сходових маршів.
 


За словами адміністрації закладу, у школі взагалі немає батьківського фонду, куди б збирали кошти на ремонти.

— Харчування учнів 1-4-х класів фінансується з бюджету країни, а харчування 5-11-х класів відбувається за кошти, які виділяє міська рада. Також ремонт, придбання підручників та інші потреби фінансуються з коштів міста. Також нещодавно був придбаний шкільний автобус, який привозить та забирає дітей із Калинівки та прилеглих сел. Для учнів школи він безкоштовний, — розповіла заступник директора Лук’янчук.
 


Потрібно більше розповідати про об’єднання громад

Людмила Грабова, голова Майданської сільради

—  Людей переконують об’єднатися не більші цифри в бюджеті, а заасфальтовані вулиці, освітлення, відремонтовані школи. Це мешканці нашого села побачили в Якущинцях і таке саме захотіли в себе. Але для того щоб об’єднатися, нам не вистачає інформаційного супроводу. Ми отримуємо інформацію про особливості об’єднання громад від громадських активістів. Але ж реформа державна. Нам потрібна допомога в розрахунку бюджету, стратегічному плануванні. На жаль, від держави ми таких консультацій не отримуємо.

 

Після об’єднання громад має бути адміністративна реформа

Андрій Кавунець, експерт з вінницького відділення «Асоціацїі міст України»

— Реформа децентралізації влади та об’єднання громад продовжується вже досить довго. В законі від 1 квітня 2014 року було вказано, що всі громади в Україні мають об’єднатися до кінця 2014 року. Але зараз закінчується квітень 2017 року, тому на ці строки можна дивитися тільки з посмішкою. Вважаю, що рано чи піздно усі громади об’єднаються по Україні. І що буде далі? Потрібна адміністративна-територіальна реформа, оскільки в деяких областях територія об’єднаних громад повністю дублює територію існуючих районів. І на цій території виконують однакові функції райвлада, міськвлада та влада в ОТГ. Реформування об’єднаних громад має завершитися адміністративно-територіальною реформою повсюдно, по всій Україні.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • тетяна

    З приводу об"єднання громад. Запитайте в мешканців, які прописані в селах Калинівського району, що не об"єднанні в громаду і не працюють офіційно в місті , як на них вплинула так звана децентралізація. Вони або винаймають житло в Калинівці ( без будь- яких субсидій) або добираютья з сіл на роботу, дитячий садок, в школу. Так тепер діткам з таких сіл з міського бюджету не доплочують за садочок і автобус, який возив діток безкоштовно в села з першого вересня теж буде платним для батьків які не працюють офіційно в місті або не мають Калинівської прописки
  • Denys Kuznetsov

    Дві територіальні громади Сумщини отримали технічну допомогу від проекту DESPRO

    http://despro.org.ua/news/news/?ELEMENT_ID=1811&clear_cache=Y

  • Hurash Eric

    Едине що можу сказати авторам: пи*дите  х*йню, ростете дибілами.

    1. в Калинівці не створено нової лікарні, а просто на кусочки порізана стара, де тепер просто виросла кількість начальстава,  і прочого  нелікарняного народу, які просто обслуговують самі себе

    2. якби автори знали, то в калинівці є об’їздна, кудою і йде потік за "Бердичева" на Вінницю, хоча це в реальності потік з Махнівки, колишнього Комсомольського(перехрестя доріг Кременця, житомира і козятина) на Вінницю

    3. Не розбираєшся в темі не пиши, а краще йди сади бульбу. А то  читаючи це починаєш думати, що слово "журналіст" пішло від слова "жалюгідний"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up