Забиті зали, «Фантомас» і квиток за 25 копійок. Яким був «Коцюба» за часів СРСР?

Забиті зали, «Фантомас» і квиток за 25 копійок. Яким був «Коцюба» за часів СРСР?
  • Вінничанин Ігор Житанський опублікував спогади про кінотеатр Коцюбинського.
  • Чоловік розказав про історію «Коцюби» і вплив кінозалу на життя вінничан.
  • А також згадав про популярні в ті часи фільми та ціни на квитки

У спільноті «Старые фото Винницы» містянин Ігор Житанський написав свої спогади про кінотеатр імені Коцюбинського, якому цьогоріч виповнилося 107 років. Далі його текст про «Коцюбу», роботу кіно під час окупації та СРСР й про пошук «туніядців».

«Згадуючи Вінницю мого дитинства і юності, не можу не відзначити масову любов вінничан до кінематографа. Чарівний промінь кіно в нелегкі повоєнні десятиліття відволікав від сірих буднів, дарував надію, захоплював в дивовижні пригоди і далекі країни.

Відео дня

Кінозал до початку Другої світової війни

Центром тяжіння кінолюбителів різного віку був найбільший в місті 50-60 років кінотеатр Коцюбинського. Або як ми його називали — «Коцюба». Побудований в 1912 році. Функціонував під час окупації, і не під ім'ям «Арс», як це було показано у фільмі «Подвиг розвідника». У перекладі з німецького він звався — «Палац гри світла». Вочевидь, німці, просуваючи свою мову, намагалися уникати іноземних слів типу «сінема» тощо.

Вигляд кінотеатру за часів німецько-фашистської окупації

У кінці 50-х років в кінотеатрі діяли два зали «Великий» і «Малий». Після реконструкції в 1960 році частково добудували другий поверх, зали перейменували в «Блакитний» і «Червоний» і ввели в експлуатацію «Зал кінохроніки».

Реконструкція кінозалу в 60-х

Ціни на квитки були такими: на ранкові і денні сеанси 10 копійок – дитячий і 25 копійок – дорослий квиток. На вечірні з 19:00 квитки продавалися по 35, 40 і 50 копійок в залежності від місць. Останній сеанс був продовженим, за додаткових 10 копійок крутили «документальне кіно», яке в ту пору особливого попиту не мало.

Для мене, коли був хлопаком, особливо запам'яталися фільми, які я дивився по багато-багато разів: «Людина - амфібія» (СРСР, 1962), «Сьома подорож Синбада» (США, 1963), Ділові люди (СРСР, 1963). У старшому віці обожнював фільми «Лимонадний Джо», «Містер Піткін», «Фантомас», «Анжеліка», «Паризькі таємниці», «Три мушкетери».

На фото: фрагмент афіші кінотеатру в післявоєнні роки.

Зали були забиті. Кіно в ті часи було головним центром відпочинку вінничан. Сюди прагнули прийти закохані, бо тоді з дівчиною нікуди було йти, особливо взимку. Кінотеатр вабив прогульників школи, нероб та інших нероб.

За часів Андропова (Юрій, генсек СРСР у 1982-84 роках - авт.) влаштовувалися облави на відвідувачів, щоб дізнатися, чи мають право відвідувачі кінотеатру перебувати в залі або повинні бути на роботі, в школі, в інституті».

Пишіть у коментарях свої спогади про кінотеатр Коцюбинського та інші кінозали, які були у Вінниці в минулому сторіччі.

Вас можуть зацікавити матеріали:

Фото: fb.com/groups/altfotovinnica

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (29)
  • Nik Fisher

    Ви подивіться що зробили з кінотеатром Росія,можна знімати фільм про чорнобильську зону,і ніхто не здогадаєтся що це у Вінниці- всі подумають що це Припьять

    Nik Fisher reply Nik Fisher

    Ол Са тупоголова ти зовсім нічого не збудувала,піди хоч прополи траву на східцях а то складається враження що до цеї споруди 27 років ніхто не підходив

    Ольга Валериевна Ломович reply Nik Fisher

    А що з ним зробили? Щось інші будівлі стоять, навіть без особливого ремонту. Може просто ваш чарівний совок будував з гівна і палок руками з жопи?
  • Viktor Hryhoruk

    Ой заоаз полиється ріка фекалоїдних коментів-Ах,как же тогда было то хорошо!Колбаса пл руб 20,пися работала нормально,волосы росли на голове,а не на жопе и в ушах,как же хорошо было в срср...А от huj!Не було тоді краще ніж зараз.
  • Іра Ставнічук

    мы школу прогуливали в коцюбе  билеты дневные были дешевле по 10 копеек
  • Ода Ткач

    Дуже добре пам'ятаю,який був чудовий час.

    Ода Ткач reply Ода Ткач

    Сергій Сентемон дуже дякую тобі,що ти помниш,де був мій офіс. Так був гарний час)))

    Сергій Сентемон reply Ода Ткач

    Ода Ткач,чого б тобі не пам'ятати,коли на цьому фото твій офіс!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up