За бібліотеку Франка вступиться Міністерство культури. Але заклад має змінитися

За бібліотеку Франка вступиться Міністерство культури. Але заклад має змінитися
  • Дитячу бібліотеку імені Франка «виселяють» з Соборної. Але нове приміщення ще не підшукали
  • Мерія передає приміщення закладу Музею української марки імені Якова Балабана
  • Проти цього бібліотекарі, громада міста та міністр культури Євген Нищук, що дав коментар по цій історії

З початку травня триває конфлікт щодо переселення бібліотеки імені Франка, що знаходиться на вулиці Соборній, 26. Після 31 липня заклад має віддати половину своїх приміщень. Ця площа є у власності міста. Заступник мера Сергій Матусяк розповів, що звільнені 300 квадратних метрів віддадуть на розширення музею української марки імені Якова Балабана, який є єдиним на всю Україну.

Читайте також:

Дитячу бібліотеку виселяють з Соборної. ЇЇ місце займе музей марки

Відео дня
blockquote>

Пошук приміщення триває

У середині травня зібрали депутатську комісію в облраді, щоб обговорити долю бібліотеки. Але нового приміщення для закладу ще не знайшли. Як сказала заступниця начальника обласного управління культури та мистецтв Валентина Троян, пошук нового «дому книги» досі триває.

— Зараз бібліотекарі працюють в штатному режимі. У обласному управлінні спільної комунальної власності підшукують оптимальне приміщення. І це тривалий процес, — сказала Троян.

Ірина Рудковська, заступниця директора бібліотеки

 

Все ж бібліотекарі сподіваються, що їх залишать на старому місці. На їх захист стали кілька нардепів, що направляли звернення до міськвиконкому.

— У відповіді, міськвиконком ще раз написав — там буде музей марки імені Балабана. Таку відповідь вони прислали не тільки нам, але й обласному управлінню культури та кільком нардепам, що зверталися, — сказала заступниця директора дитячої бібліотеки Ірина Рудковська. — А це народні депутати Верховної Ради Олександр Домбровський та Сергій Кудлаєнко. Жахає ще й те, що нам досі не кажуть — куди ж переїжджати. Як би «не засунули» кудись на околицю.

Питаємо, а чи реально перевезти половину фонду обласної бібліотеки?

— Термін оренди спливає 31 липня. Тобто залишилося менше двох місяців на переїзд. А щоб перевезти таку кількість книг нам треба 4-5 місяців. Та ще більше часу треба, щоб перевезти всю бібліотеку! — відповідає Рудковська.

Читайте також:

«Марку в міську раду». Вінничани проти виселення дитячої бібліотеки (ФОТО)

Культурні заклади мають змінитися

Під час проведення OPERAFEST TULCHYN журналісту вдалося поспілкуватися із міністром культури Євгеном Нищуком, який також був присутній на фестивалі. Держслужбовець дав свій коментар про цю історію — приміщення для бібліотеки в центрі міста будуть відстоювати і Міністерство культури.

Євген Нищук, міністр культури України

— Це міф, що бібліотека просто стоїть та нікому не потрібна. Мені трохи розповідали про цю ситуацію. Нажаль, такий випадок не є винятковим. Наприклад, схожа ситуація склалася з Білоцерківським театром, який хочуть передати «з рук в руки». Очевидно, ми маємо вплинути на цей та інші випадки, щоб повернути приміщення осередкам культури, — сказав міністр культури Нищук.

Читайте також:

Для бібліотеки Франка ще не знайшли нове місце. Що буде із закладом?

За словами міністра, зараз кілька профільних відділів готують зміни до закону про культуру. Якщо коротко, то завдяки цим змінам міська та обласна влада не зможе так просто розпоряджатися культурними закладами, які отримають захист від держави.

— Якщо подивитися на існуючий порядок, то зараз історичні пам'ятки, об'єкти культури знаходяться в комунальній власності на місцях. Це є наслідком децентралізації, і ми, як центральний орган, втратили можливість впливати на життя цих установ. Наприклад, коли зникає бібліотека і в області кажуть, що «це їх справа», бо вони витрачають на заклад гроші, — розказує Нищук. — Але питання по перенесенню чи ліквідації закладу — це питання не тільки керівника області чи міста. Це є порушення, зрештою, закону про культуру. Кожен почне ставити на місця закладів культури те, що подобається, бо не знають що робити з бібліотеками чи театрами — так не може бути, бо це буде руйнація культурного надбання. Вочевидь, міністерство матиме жорсткішу позицію, ніж зараз.

За планом міністра культури, бібліотеки мають стати багатофункціональними закладами. Які матимуть:

  • громадський простір з вільним доступом в мережу

  • бібліотечні "дитсадки", в яких можна буде залишити дитину на бібліотекара

  • освітній центр з широким використанням новітніх технологій

Нагадаємо, що раніше, блогер Віктор Перлов пропонував перенести музей марки в будівлю колишньої пошти по вулиці Петлюри. Таким чином, поєднавши історичну будівлю з унікальним музеєм.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Olvol

    И дэ цэ у Винныци вулыця петлюры?

    Валерий Чудновский reply Olvol

    колишня Чкалова. Це біля вулиці Грушевського, позаду Вежі

    Olvol reply Валерий Чудновский

    Так бы и писали. Чкалов не сделал ничего плохого против Украины.
  • Александр Придатко

    А где еб..ые ахтивисты? Или где нет денег, там и их нет? Так их и у нас. в АТО не наблюдается. Так где они ?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up