«Марку в міську раду». Вінничани проти виселення дитячої бібліотеки (ФОТО)

«Марку в міську раду». Вінничани проти виселення дитячої бібліотеки (ФОТО)
Юні вінничани запитали у керівника міського департаменту культури Максима Філанчука, як це можна закривати бібліотеку? А він їм у відповідь — бібліотеку ніхто закривати не збирається
  • До кінця липня обласна бібліотека має звільнити половину приміщень на Соборній
  • У мерії казали, що її місце займе єдиний в Україні Музей марки. Це обурило вінничан
  • Люди не розуміли, як це через «якісь марки женуть на вулицю бібліотеку». Чого вдалося досягти мітингувальникам?

Через три місяці обласна бібліотека імені Франка, що розміщається в двох будівлях на Соборній, має віддати половину своїх приміщень. Як запевнили у міськраді — це на потреби Музею української марки, яким тісно в 70 квадратних метрах. Таке рішення обурило вінничан.

Люди зібралися сьогодні, 10 травня, виступити проти такого рішення виконкому мерії. Прийшли як дорослі люди, так й діти, що тримали книжки.

Підпис під фото

Відео дня

Учениця 6 класу одної з вінницькій шкіл Юлія принесла міському голові величезний «читацькій квиток».

— У нас є читацькій квиток для нього (мера міста Сергія Моргунова — авт.) та у мене ще є книжка. Якщо він закриє бібліотеку, то, мабуть, він нічого не читав у дитинстві. І не знає, для чого дітям книжки. Зараз я рідко ходжу в обласну бібліотеку. Усе шукала в інтернеті. Раніше міняла книжки раз на два тижні, — відповіла дівчинка.

Інша дівчинка, яку звати Діана, відвідує один з гуртків в дитячій бібліотеці.

— Там є гурток вишивання бісером. Це дуже цікаво і мені подобається. Взагалі, в бібліотеці часто щось організовують: зустрічі, вистави тощо. Кличуть школи, щоб подивилися та взяли участь в святі, — відповіла школярка Діана Земська.

Тим часом, людей в холі мерії становилося все більше. Дорослі тримали в руках дитячі книжки, а ті, хто прийшов з дітьми — «штовхали» своїх чад ближче до камер. Через кілька хвилин до вінничан прийшов заступник мера Сегій Матусяк.

До нього викрикували питання щодо бібліотеки та часто задавали питання: «Чому її женуть на вулицю?». Коротко передаємо тези, що відповідав заступник мера.

  • Бібліотеку не женуть на вулицю, а знайдуть для неї інше приміщення
  • Єдиний музей марки на всю Україну — це так само важливо, як й бібліотека
  • Над питанням, щодо переміщення бібліотеки працюють чотири учасники: міська влада, обласна влада, обласне управління комунальної власності та бібліотекарі
  • На обговорення та консультації є три місяці, що вистачить, щоб знайти краще приміщення для бібліотеки

На допомогу заступнику мера прийшов директор міського департаменту культури Максим Філанчук. Проте, він не сказав нового, щоб заспокоїло протестувальників.

Люди не погоджувалися з тим, що казали міські чиновники та почали скандувати «марку в міську раду».

— Ми не бажаємо, щоб бібліотеку виселяли! Ми і є громада, і нам потрібна бібліотека в центрі міста! — вигукували люди.

Від імені бібліотеки Франка була заступниця директора Ірина Рудковська. Згодом, після розмови з міськими чиновниками, пані Ірина розповіла, чого вдалося домогтися.

— На цьому тижні буде спільна зустріч обласної, міської влади. Та нас запросили. Будемо обговорювати це питання, щоб знайти прийнятне рішення. Перш за все, воно має бути прийнятним для наших читачів, які не хочуть їхати кудись далеко, щоб взяти книжки. Ходять чутки, що нам дадуть склад на Ботанічній, що на Кореї. Але це дуже далеко: туди жодну дитину не відпустять, — відповіла пані Ірина.

На мітингу «автомайданівка» Таїса Гайда вимагала, щоб у цьому обговоренні взяла участь й громадськість.

— Після того як визначаться з місцем переміщення музею треба, щоб були громадські обговорення. Люди мають погодити місце та взагалі можливість переїзду бібліотеки, — казала активістка.

Нагадаємо, «20хвилин» нещодавно опублікували історію про те, що обласну бібліотеку через три місяці хочуть виселити з їх будинку на Соборній. Через три місяці триста квадратних метрів бібліотеки міська рада бажає віддати їх Музею української марки. Керівниця музею Катерина Антонюк була здивована таким рішенням, бо їй казали, що Музей марки на Соборній тимчасово та скоро переїде.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Белий Миша

    Да не переживайте Вы так музей марки выселят а там или отель Франция увеличиться или моргоша для себя что-то откроет! Им на Вас наплевать, они прекрасно знают что бюджетники и менты и  так проголосуют,  а остальным дадут гречки (бабушкам) ну а третьи вообще на выборы не пойдут, а еще есть несменный голова гор изберкома который за 2-3 недели все хорошо посчитает!
  • Валентин Вільчин

    Рішення буде  за громадою міста ... .
  • Банду Геть!

  • Банду Геть!

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up