OPERAFEST TULCHYN: вампірські танці, іспанські пристрасті та вогняне шоу

OPERAFEST TULCHYN: вампірські танці, іспанські пристрасті та вогняне шоу

Фестиваль пройшов зі справжнім оперним шиком — хоча і під відкритим небом. Наприкінці декількох опер глядачі волали “На біс!”, а поєднання танцю вампірів та вогняного шоу створили магічну атмосферу

Хоч опера вважається жанром елітарним, це все ж таки не завадило зібрати тисячі і тисячі гостей на фестивалі OPERAFEST TULCHYN. Пристрасті так і вирували на сцені: солісти з Угорщини, Італії та Львова після кожного виступу зривали шквал аплодисментів, диригенти натхненно управляли оркестром, не забуваючи при цьому загравати із залом. Про насущне організатори також не забули, попіклувавшись про поїсти-попити. Але багатьом було не до баварських сосисок або до смачної кави із лавандовим сиропом під назвою “Привид опери” — глядачі просто кайфували від шалених пристрастей, що вирували на сцені у перший та другий дні фестивалю. Окрім основної програми на території палацу Потоцьких діяло багато локації: аби народ не нудився у  перервах між концертами.

Під величезною флуоресцентною інсталяцією влаштовувався майстер-клас із розмалювання спеціальними фарбами оперних масок. Тривав він до самісінької ночі другого дня фестивалю.— Майстер-клас безкоштовний. Якщо людина хоче забрати собі виріб, то це коштує 50 гривень. Інсталяції флуоресцентні, розраховані під ніч. Для цього використовуємо спеціальні тканини та фарбу, яка світиться в ультрафіолетовому світлі. Сама маска зроблена з картону, який виварюється та тиснеться на дерев’яній формі, — розповіла художниця зі Львова Олена Шептицька.

Поряд, за самшитовою огорожею, розмістилася лавка із старовинними ляльками від лялькового обласного театру.— Тут взагалі усі старі ляльки, раритетні, так би мовити. Це, наприклад, голова дракона з містичної казки. Тулуба тут немає, але у зібраному стані дракон схожий на китайських. — Спекотно у ній — незручна така, — поділився враженнями хлопець, який вдягнув її для прикольного селфі.

Відео дня

Ще однією із родзинок свята була фестивальна газета від RIA. За перший день фесту журналісти увесь день писали репортажі, а потім верстали газету у ніч із 4 на 5 червня. Вже вранці її свіжі примірники роздавали на території палацу.  А от Любов та Ігор — програмісти з Вінниці — вирішили не зациклюватись на вбранні. Вони просто сидять на траві прямо під локацією Opera Windiws і насолоджуються звуками опери  “На русалчин великдень”, яким як раз диригує Мирослав Скорик, відомий український композитор. Поряд грається їх трирічний Сашко та спить у колисочці чотиримісячна Маргаритка. — Ми з Вінниці, добиралися сюди машиною. З парковкою не було проблем. Прибули на OPERAFEST TULCHYN десь о 4. Атмосфера приємна, я не очікувала, що такого роду фестиваль буде популярний серед такої кількості людей, — каже Любов. Сергій Хоровець, запрошений диригент Львівської обласної філармонії, так пристрасно керував оркестром під час опери “Кармен” на другий день, що глядачі гучно кричали “На біс!”.

— Мені дуже сподобалися всі номери, артисти, солісти. Судячи з того, що я бачив вчора та сьогодні, ви маєте, чим гордитися. Прекрасний палац, прекрасна організація! Браво, Тульчин! — поділився він враженнями від OPERAFEST із журналістами, тільки-но зійшовши зі сцени. Наприкінці другого дня фестивалю на сцені показали довгоочікувану концертну версію мюзикла Стеймана “Танець вампірів”. Солісти виконували її мовою оригіналу — німецькою, і це додавало їх партіям якоїсь зловісної чарівності, але ніяким чином не применшувало краси музики та співу виконавців.Мар’яна Лаба з Угорщини на фестивалі співала партію Кармен з однойменної опері, втілилася у Христину з “Привида опери” та грала Сару, кохану графа-вампіра у концертній версії мюзиклу “Танець вампірів”. Розповіла, що співати заважав не дим від численних фейерверків, якими була охочена сцена, а… комарі.

— Дим трошки заважав, але більше комарі, які буквально залітати до рота. Серйозно, — А взагалі ми відтворили та пережили музику на сцені, віддалися цій пристрасті. До оперних залів людей заманити доволі складно,  а от у форматі опер-ейру є якась магія: тут особлива атмосфера і сприймається все по-інакшому, якось казково, — розповіла вона.  

Керівництво наприкінці фестивалю області натякнуло, що у наступному році OPERAFEST TULCHYN може отримати продовження: декілька спонсорів вже придивляються до можливості профінансувати цей фестиваль.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up