Для бібліотеки Франка ще не знайшли нове місце. Що буде із закладом?

Для бібліотеки Франка ще не знайшли нове місце. Що буде із закладом?
Фото з архіву "20хвилин"
  • Обласній бібліотеці, на місці якої буде музей марки, ще не знайшли приміщення
  • Чиновники тільки обговорюють конфлікт між закладом та мерією
  • Вінничани пропонують свої варіанти як вирішити питання з переміщення бібліотеки

Після 31 липня обласна бібліотека імені Франка, що розміщається в двох будівлях на Соборній, має віддати половину своїх приміщень. Заступник мера Сергій Матусяк розповів, що звільнені 300 квадратних метрів віддадуть на розширення музею української марки імені Якова Балабана.

Ця ініціатива викликала обурення у містян. У минулу середу, 10 травня, вони протестували в холі міськради. Люди вимагали не чіпати бібліотеку, а «марку перемістити у міську раду». Тим часом, обласна влада почала шукати нові приміщення для бібліотеки.

Відео дня

Обіцяють знайти краще приміщення. У середу, 17 травня, зібрали депутатську комісію в облраді, щоб обговорити звернення від бібліотекарів закладу на Соборній. На цій комісії була присутня й заступниця директора обласного управління культури Валентина Троян.

— На цьому засіданні обговорили тільки звернення від обласної бібліотеки. Поки що немає чітких адрес, куди б можна було переселити заклад. І точно знаю, що буде підібране рівнозначне приміщення тим, що є зараз. А можливо, ще й краще. Як тільки будуть варіанти, то одразу запросимо бібліотекарів, — розповіла Троян.

Питаємо, чи встигнуть знайти приміщення до 31 липня, коли спливає термін оренди приміщень на Соборній?

— Якщо навіть не встигнемо, то облрада буде звертатися на місто, щоб продовжили договір оренди на термін, поки не буде знайдено нове приміщення під бібліотеку Франка. Головне, що бібліотеку не виселяють на вулицю, — відповіла заступниця директора управління культури Валентина Троян.

Бібліотекарів знову ігнорують? На обговорення звернення, що відбулося на комісії 17 травня, бібліотекарів не запросили. Заступниця директора обласної бібліотеки Ірина Рудковська, розповіла, що й обіцяної зустрічі бібліотекарів з міською владою так й не сталося.

— Коли були протести, то заступник мера Матусяк пообіцяв, що з нами зустрінуться, щоб обговорити питання переселення. Це він обіцяв зробити до кінця минулого тижня. Але зустрічі так й не відбулося. На жаль, позиція міськради не змінна: бібліотека має покинути половину своїх приміщень для «марки». Звісно, ми хотіли би залишитися на Соборній, бо тут у нас гарні приміщення, що пристосовані під потреби закладу, — відповіла пані Ірина.

Ірина Рудковська показала, що має за книжковий фонд бібліотека імені Франка

Пропонують інший будинок для «марки». Вінничанин Віктор Перлов вважає, що концентрувати всі туристичні цікавинки в центрі міста — є хибною ідеєю. А музей марки має «совковий» формат, бо не використовується як громадський простір. У фейсбуку він запропонував перемістити музей української марки із Соборної на вулицю Симона Петлюри.

«Будівля [по вулиці Симона Петлюри, 24] є пам’яткою архітектури та історично ідеально підходить для таких цілей [музею марки]. Будівля достатньо велика, аби вмістити тематичну кав'ярню та сам музей. Можливо у форматі «інституту історії марки», за прикладом інституту історії міста у Львові. Більше того, це трошки розширить поняття «історичного центру» для туристів і відтягне їх частину з Соборної та околиць вежі», — пише Перлов у своєму фейсбуку.

Журналіст раніше дивився в якому стані будинок пошти на вулиці Петлюри: голі, обшарпані стіни, пруття замість вікон, розбита цегла. Навколо пусті пляшки, шприці. Таке враження, що дім в будь-який момент може рухнути під землю. Дім знаходиться на балансі обласної архітектури. Винаймає об’єкт Вінницька торгово-промислова палата.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Purgen Purgen

    Спокуха. Стране нужно много дебилов. Все идет по плану. )
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:35 У мікрорайоні Слов'янка до вечора не буде води на чотирьох вулицях 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 Shahed 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up