З чаєм, Starlink та обігрівачами. Як працюють «Пункти незламності» у Вінниці?

З чаєм, Starlink та обігрівачами. Як працюють «Пункти незламності» у Вінниці?
На фото — працівниця бібліотеки Ярослава Самойленко та рятувальник Василь Демиденко. Вони розказували про те, чим облаштовані вінницькі пункти незламності
  • По Україні розгорнули майже чотири тисячі «Пунктів незламності».
  • Під час блекаутів у них можна обігрітися, підзарядити телефони, отримати доступ до інтернету, попити та поїсти гарячого.
  • Кілька десятків таких є у Вінниці. Відвідали три пункти та дізналися, як вони працюють, чим обладнані й чи можна сюди приходити з тваринами.

У всіх областях України створили «Пункти незламності». Станом на зараз їх розгорнули майже 4000.

«План росії – будь-що залишити жителів України без електроенергії, світла та тепла. В разі аварійного відключення електроенергії більш ніж на 24 години, Пункти Незламності стануть острівцем безпеки, стабільності, тепла та нашої єдності, які функціонуватимуть цілодобово і безплатно для тимчасового перебування», — йдеться в описі до мапи з цими пунктами.

І таких у Вінниці «острівців» є кілька десятків. Відвідали три з них та розповідаємо, чим вони обладнані.

Мобільний пункт ДСНС

Держслужба з надзвичайних ситуацій керує мобільними «Пунктами незламності». Поступово розгортатимуть подібні й просто у пожежних частинах, що є в місті. Наразі ми відвідали намет, який поставили біля «Прозорого офісу» на Замостянській, 7.

— Цей пункт незламності був облаштований минулої п'ятниці (18 листопада), з того часу він почав функціонувати, цілодобово у штатному режимі, — розповів фахівець відділу забезпечення заходів з попередження надзвичайних ситуацій Вінницького районного управління Василь Демиденко.

Рятувальник каже, що поки до них не приходить багато людей. Можливо, тому, що тільки нещодавно з’явилася інформація про існування «Пунктів незламності». Наприклад, вінничанка Світлана, кілька днів тому проходила повз цього намету і просто з цікавості заглянула всередину.

— Спитала, чи можна приходити сюди працювати. Сказали, що можна. А у мене робота переважно за комп'ютером, працюю в інтернет-магазині й потрібно бути постійно на зв'язку з клієнтами. Я так вже два дні працюю з цього намету: бо через ракетні атаки росіян тривалий час вдома сидимо без світла, — сказала Світлана.

Насамперед крім самого приміщення з обігрівачами, тут є подовжувачі для зарядки. Електроенергію цей пункт отримує від «Прозорого офісу», але на випадок відключення (як це було 23 листопада) вмикають генератор.

— Також в нас є місця для відпочинку: лави, кілька розкладачок, ковдри. Можемо запропонувати людям безоплатно каву, чай, їжу швидкого приготування. Маємо запас води та електрочайники, — розповів працівник ДСНС.

Але з-поміж усього привертає увагу тарілка «Старлінку»: у цьому наметі можна під'єднатися до супутникового інтернету. Перевіряли швидкість — було 175 Мбіт на завантаження.

— Люди можуть прийти сюди в будь-який час доби. Зігрітись, підзарядитись та заспокоїтись, щоб не бути на самоті у темній квартирі, — сказав Василь Демиденко.

— А щодо тварин. Чи можна приходити з котами і собаками? — спитав журналіст.

— У нас ще не було такого, щоб до нас приходили з хатніми улюбленцями. Але, якщо буде така ситуація, то виганяти людей з тваринами не будемо, — відповів працівник ДСНС.

За словами Василя Демиденка, пункт незламності працюватиме незалежно від того, чи є світло, чи ні.

— Так, звичайно, ми будемо тут функціонувати, надавати допомогу населенню. 24/7 ми тут є і ми тут будемо, — сказав рятувальник.

Пункт в школі

У одній з вінницьких шкіл також діє «Пункт незламності». Його облаштували на базі укриття закладу.

— Для автономного живлення, на випадок тривалих відключень світла, у нас є генератор. Він потужний, на 24 кіловати, підключений до укриття та окремо до харчоблока, — каже директорка закладу Наталія (прізвище та назву закладу просила не вказувати з міркувань безпеки - авт.). — Тобто, не приведи Боже, наступає у місті блекаут, тоді наша їдальня починає працювати на забезпечення харчуванням населення. Я гадаю, що ми з цим впораємося, бо раніше у школі діяв прихисток для переселенців.

— Учора було тривале відключення світла. Частково воно й досі триває в деяких районах міста. До вашого пункту хтось приходив? — спитав журналіст.

— Приходила одна жінка, зарядити собі телефон. У нас було світло, то ми їй допомогли. Але в цьому питанні дуже важливим є те, що цей пункт — не є місцем постійного проживання, а місцем для надання необхідної допомоги: поїсти й випити гарячого, підзарядити гаджети. Бо на ранок, в цьому закладі, має розпочатися навчання для дітей, що ходять в школу, — відповіла директорка.

Укриття-пункт незламності цього закладу розрахований аж на 600-700 людей. Тут є стільці, каримати, ковдри. Також мають електрочайники із запасом питної води. Підключення до інтернету по Wi-Fi. В цьому підвальному приміщенні є чотири санвузли.

— А на кожні два метри у стінах змонтовані розетки. Тому місце для підзарядки гаджетів вистачить усім. Та і решта у нас також є: аптечки, вогнегасники, шанцевий інструмент тощо. Зараз просто ще триває ремонт укриття, тому все це позносили в інші приміщення, щоб не заважало будівельникам, — додала директорка.

— Але це ж школа. Тут триває освітній процес. Буде якесь розмежування між вихованцями закладу і людьми, що прийшли з вулиці? — спитав журналіст.

— Розміри укриття дозволяють нам розсадити по різних залах дітей та інших вінничан. Помістяться всі: сісти є на чому, а не буде, то будемо зносити стільці з інших поверхів школи, — відповіла Наталія. — І людей з тваринами ми запускали, коли працювали виключно, як укриття. Наприклад, з маленькими собаками приходять, з великими ще не було.

Щодо генератора, то вмикати його будуть за умови тривалого відключення світла у місті. Тобто, якщо світла не буде 12 - 24 години. І тоді, харчоблок закладу, який також має резервне живлення від генератора, почне працювати на забезпечення харчуванням населення.

— Бо навіть навколо нас є чимало будинків, в яких немає газу, а все на електриці, — зауважила Наталія. — І якщо буде команда, то ми вмикаємо генератор і почнемо готувати для вінничан.

Від учора 23 листопада школа почала працювати цілодобово. На нічні чергування залишаються представник «Муніципальної варти» та представник персоналу закладу.

— Це важкі часи, але ми вже жили у подібних умовах, коли селили тут переселенців. Тоді й працівники закладу тут жили разом з ними. Готували для них та допомагали розміститись, — розказала директорка.

Пункт у бібліотеці

Зробили пункт незламності й у центральній бібліотеці імені Бевза. Ярослава Самойленко, виконувачка обов'язків завідувачки відділу обслуговування цієї бібліотеки, розповіла, що його облаштували кілька днів тому. А 23 листопада прийняли перших відвідувачів.

— У нас є генератор, від якого можна буде заживити мікрохвильовку, електрочайник, обігрівачі та подовжувачі, щоб люди могли зарядити свої гаджети. Паралельно, і книгу в нас можна буде почитати, — каже Самойленко.

Тут можуть розмістити 30-40 людей. Пускатимуть і з домашніми улюбленцями, якщо вони не будуть великими собаками.

— Якщо це буде, наприклад, німецька вівчарка велика, то навряд чи ми зможемо прийняти собаку разом з його господарем, — розповіла працівниця бібліотеки.

Адреси інших пунктів незламності

Переглянути адресу найближчого до вас «Пункту незламності» можна за посиланням: nezlamnist.gov.ua.

Також перелік адрес 30 пунктів опублікував у своєму telegram-каналі міський голова Сергій Моргунов.

Школи 

  • Гуманітарний ліцей №1 ім. М. І. Пирогова (Малиновського, 7);
  • Ліцей №6 (Стрілецька, 12);
  • Ліцей №10 (Андрія Первозванного, 22);
  • Ліцей №16 (Матроса Кішки, 30);
  • Фізико-математичний ліцей №17 (Соловйова, 2);
  • Ліцей №18 (Келецька, 97);
  • Ліцей №20 (Чумацька, 266); 
  • Ліцей №22 (Данила Нечая, 21); 
  • Ліцей №26 (Хмельницьке шосе, 27); 
  • Ліцей №27 (Левка Лук’яненка, 42);
  • Ліцей №29 (Київська, 149);
  • Ліцей №32 (Героїв Нацгвардії, 40); 
  • Ліцей №34 (Миколи Ващука, 12);
  • Ліцей №36 (Пирогова,191).

Бібліотеки

  • Центральна міська бібліотека ім. І. Бевза (Хмельницьке шосе, 4); 
  • Бібліотека-філія №1 (проспект Коцюбинського, 49);
  • Бібліотека-філія №2 (Смірнова /1-й Український провулок, 23/6);
  • Бібілотека-філія №5 (Гладкова, 3);
  • Бібліотека-філія №6 (Олега Антонова, 50);
  • Бібліотека-філія №11 (Князів Коріатовичів, 189);
  • Бібліотека-філія №12 (Київська, 126);
  • Бібліотека-філія №13 (проспект Космонавтів, 39);
  • Бібліотека-філія №17 (Тимофіївська, 14);
  • Центральна бібліотека для дітей та юнацтва (проспект Космонавтів,63). 

Підліткові клуби «VinSmart»: 

  • вулиця Стельмаха, 25; 
  • проспект Космонавтів, 58; 
  • вулиця Соборна, 91; 
  • вулиця Волошкова, 8; 
  • вулиця Данила Нечая, 77а; 
  • вулиця Привокзальна, 2/1.

Раніше, нагадаємо, ми розповіли про вінницьке укриття, яке витримало обстріл 14 липня.

 

Читайте також:

Виставили рахунок за вже оплачений газ». Вінничанин скаржиться на надуманий борг, через який опломбували трубу

«Військові захищають нас, а ми їх». Про волонтерів, які плетуть сітки з 2014 року

З буржуйкою та мікро-ГЕС. На Брацлавській зробили пункт обігріву в будинку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up