З 1 січня у Вінниці припиняють автоматичний перерахунок деяких соцвиплат. Як продовжити?

З 1 січня у Вінниці припиняють автоматичний перерахунок деяких соцвиплат. Як продовжити?
З початку 2023 року почнуть приймати людей на призначення соцдопомог. Для цього потрібно взяти талон попереднього запису в «Прозорих офісах» за місцем проживання / Фото: vmr.gov.ua
  • У січні припиняється автоматичне нарахування соцвиплат людям деяких категорій пільговиків. У Вінниці таких понад 4000 людей і щоб не втратити виплати треба прийти до «Прозорих офісів».
  • Правозахисники зауважили, що так держава планує зекономити на соцдопомозі та прогнозують зменшення розмірів виплат і кількості отримувачів.

У січні 2023 року отримувачі деяких соціальних допомог мають прийти в «Прозорі офіси», щоб подати нові пакети документів. Їм припиняється автоматичний перерахунок, для чого була ухвалена постанова Кабміну №1320 від 15 листопада. Про це журналісту розповіла директорка департаменту соцполітики міськради Валентина Войткова.

Кого зачеплять скасування перерахунку

— Зміни у законодавстві передбачають, що людям, які не проживають на тимчасово окупованих територіях, або на територіях, де ведуться бойові дії, державні виплати нараховуються до 31 грудня 2022 року, — пояснила Валентина Войткова. — З 1 січня таким людям припиняється автоматичне нарахування державних соціальних допомог і також пільг на комунальні послуги за доходами. І такі люди мають подати нові пакети документів на перепризначення допомоги.

— Якщо людина має статус ВПО у Вінниці та отримує соцдопомогу, то вона все одно має прийти? Хоча її пропискою є місто або село, що знаходиться під окупацією/в зоні бойових дій, — спитав журналіст.

Відео дня

— Так. Ті, хто раніше отримав допомогу за автоматичним перерахунком, і зараз проживають за межами громад, де тривають бойові дії чи тимчасово окуповані, мають подати новий пакет документів. Це для того, щоб надалі отримувати виплати, адже з січня їм не буде поновлено допомогу автоматично, — відповіла Валентина Войткова.

У департаменті соцполітики зауважили, що перепризначення зачеплять невелику частину людей: понад 3000 людей, які отримують різні види державної адресної допомоги. Серед них, зокрема, люди, які отримують допомогу як малозабезпечені сім’ї; люди та діти з інвалідністю, які отримують грошові виплати, а також люди, що отримують держдопомогу за догляд за психічно хворими.

Також зміни зачеплять людей, які мають пільги на житлово-комунальні послуги відповідно до доходів (це не стосується отримувачів субсидій). Таких близько 600.

— Ми переглянули справи людей, в яких закінчується термін призначення виплат і усім їм розіслали SMS-повідомлення зі змістом, що для перепризначення допомоги потрібно прийти в «Прозорий офіс», подати заяву та новий пакет документів.

З виплатами переселенцям все неоднозначно

Чи припинять виплати переселенцям з 1 січня 2023 року? У Вінниці, нагадаємо, проживає понад 46 тисяч переселенців. Так от, директорка департаменту соцполітики Валентина Войткова каже, що за постановою уряду «потрібно поновити документи всім отримувачам соцдопомог».

— Але на рівні нарад з урядовцями ми зауважили, що у Вінниці проживає 46 тисяч переселенців і що перепризначення їм виплат може зайняти тривалий час, на який люди залишаться без виплат, — каже директорка департаменту соцполітики міськради. — Попередньо, було прийнято рішення, що люди, які отримували допомогу як переселенці, до 24 лютого 2022 року, отримають перепризначення виплати автоматично. Ті, хто оформили статус ВПО і грошову допомогу від держави після початку повномасштабного вторгнення росії, мають подавати нові пакети документів та заяву.

Втім, як зауважили вище, і це рішення є «попереднім».

— Нещодавно Вінницю відвідала віце-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. На спільних нарадах обговорювалося питання, що виплати усім зареєстрованим переселенцям треба продовжити автоматично. Тому щодо перепризначення виплат переселенцям з січня 2023 року — питання ще до кінця не вирішено, — підсумувала Валентина Войткова.

Куди звертатись, щоб подати документи

Питаємо, через скасування автоматичного перерахунку відбудеться зменшення кількості отримувачів державної допомоги?

— Однозначно відповісти на це питання «так» чи «ні», я не можу. Люди прийдуть до нас з новим пакетом документів. Ми отримаємо по них верифікацію доходів з Мінфіну. Тому, не виключено, що будемо фіксувати й переплати держдопомоги. Зауважу, що кожну справу ми розглядатимемо індивідуально і будемо встановлювати нові розміри держдопомог, спираючись на доходи заявників, — відповіла Валентина Войткова.

А куди приходити за перепризначенням державних соціальних допомог? Урядова постанова №1320 вказує, що це може бути і орган соцзахисту, і орган Пенсійного фонду. То як це буде організовано у Вінниці?

— Усі адресні державні допомоги — прийом, призначення, перерахунок — залишилися за органами соціального захисту. Органам Пенсійного фонду передали повноваження щодо виплати й призначення житлових субсидій та пільг, — розказала директорка департаменту соцполітики міськради Валентина Войткова. — Але органи соцзахисту також можуть здійснювати прийом людей щодо субсидій та пільг. І ці заяви з документами від людей ми відправляємо до Пенсійного фонду, який займатиметься питанням призначення і виплат субсидій, пільг.  Тобто, люди, як це і раніше було, можуть приходити в «Прозорі офіси».

Приймати людей щодо поновлення соціальних допомог розпочнуть у січні. Вже зараз можна отримати талони попереднього запису до фахівців у «Прозорих офісах».

  • (0432) 50-83-88; 50-83-96; 097-101-58-40 та 063-856-62-72 Управління соціального захисту населення «Правобережне», Космонавтів, 30.
  • (0432) 50-86-70; 50-86-69; 097-101-45-18 та 063-856-62-75 Управління соціального захисту населення «Лівобережне», Замостянська, 7.

Держава намагається упорядкувати витрати на соціальні програми

Останні зміни в законодавстві мають ознаки того, що держава намагається зменшити навантаження на державний бюджет шляхом упорядкування витрат на соціальні програми, спрямування виплат на найбільш незахищені верстви населення. Так вважають в Українській Гельсінській спілці з прав людини (далі УГСПЛ - авт.).

Звертаючи увагу на постанову Кабміну №1320, фахівці вказують, що «у постанові робиться акцент на визначення розміру соцвиплат у залежності від майнового стану отримувачів відповідної допомоги.

«Також йдеться про встановлення фінансового контролю за наданням соціальної допомоги, зокрема, шляхом отримання відомостей з наявних державних реєстрів для перевірки вірогідності наданої заявниками інформації, перевірок отримувачів допомоги за місцем проживання тощо», — пишуть в УГСПЛ.

Окремо правозахисники вказали на неоднозначність статусу переселенця в контексті скасування автоматичного перерахунку. Адже постанова уряду №1320 чітко вказує, що треба припинити автоматичне нарахування допомог, у тому числі й переселенцям з 1 січня 2023 року. Звісно, якщо вони не проживають на окупованих чи територіях, де ведуться активні бойові дії.

«У цьому ми вбачаємо явну розбіжність, оскільки саме факт вимушеного залишення свого місця проживання є необхідною умовою для набуття людиною статусу ВПО. Ну ніяк не зможе хтось стати внутрішньо переміщеною особою, залишаючись проживати за місцем своєї реєстрації. Це абсолютно несумісні речі, — йдеться в доповіді УСГПЛ. — Тому через допущену неуважність, безсумнівно, виникнуть питання стосовно правомірності подальших дій співробітників органів соцзахисту по припиненню/подовженню з 1 січня 2023 року виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам».

І ще, при аналізі змін у законодавстві, правозахисники зауважили, що можна з певною вірогідністю припустити, що у багатьох отримувачів соціальної допомоги розмір виплат з 1 січня 2023 року зменшиться в результаті перерахунку, а дехто взагалі втратить право на її отримання.

Раніше, нагадаємо, ми розповіли про те, що вінничанину нарахували 6000 гривень за доставку газу, хоча в нього немає газопостачання.

 

Читайте також:

«Привласнили спільну територію». На Келецькій скандал через паркувальні замки

Вінничанка скаржиться на обленерго: «Нас відрізали без попередження за борг, якого не було»

«Припинили свавілля». На 600-річчя люди бойкотували будівництво парковки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up