«Виставили 6000 грн за доставку, хоча газом не користуюсь». Вінничанин скаржиться на надумані борги

«Виставили 6000 грн за доставку, хоча газом не користуюсь». Вінничанин скаржиться на надумані борги
«Як вони нараховували ту доставку, якщо у мене газопостачання немає?». Альберт Шагінян не погоджується з нарахуванням 6000 гривень за розподіл газу, бо, за його словами, у комунальників не було підстав нараховувати цю плату.
  • Півтора року тому Альберту Шагіняну опломбували газову трубу до його будинку. Чоловік перейшов на електрику, щоб обігріватись і готувати їжу.
  • Але коли почалися планові відключення світла, то вирішив повернутися до газу. Втім, йому відмовили.
  • У газконторі сказали, спочатку заплатіть борги, а потім відновимо газопостачання. От тільки з боргами за доставку чоловік не погоджується.

— Мені вимкнули газ ще до того, як запровадили плату «за трубу». І зараз, щоб відновити газопостачання, треба заплатити борг 6000 гривень! А я з цією платою за доставку газу не погоджуюсь, бо як її нараховували, якщо мені ніякого газу не доставляли, — з такою проблемою до редакції прийшов Альберт Шагінян.

Чоловікові півтора року тому опломбували трубу до його будинку. Попередню зиму пережили завдяки електриці: перейшов на електричну пічку, бойлер та конвектор. А тепер, коли почалися планові відключення світла, то вирішив повернутися до газу.

Втім, у «Вінницягаз» відмовили йому в тому, щоб зняти пломбу. Навіть попри те, що у будинку, крім нього, ще мерзнуть двоє малолітніх дітей. Чому так? Розбиралися.

Відео дня

«Без газу прожив би, от тільки доньки мерзнуть»

Альберт Шагінян розказав, що живе у Вінниці, в приватному будинку. Раніше готували їжу та грілися на газу. Але через прострочену заборгованість газовики вимкнули газопостачання до цього будинку ще у 2020 році.

— Ще тоді мені запропонували поставити пломбу на трубу. Бо якщо відрізатися від мереж, то потім повернути газ буде значно дорожче, — каже чоловік.

— А як ви жили без газу попередньої зими? — спитав журналіст.

— Перейшов на електрику: поставив конвектори, бойлер на воду. І коли не було проблем зі світлом, то відсутність газу ми спокійно переживали. А зараз світло часто відключають, то ні їсти не приготувати, ні зігрітися, — відповів Альберт Шагінян.

І ці труднощі можна було б пережити, але діти мерзнуть, додав чоловік.

— У мене двоє доньок — одній десять років, а другій 11. Тому як тільки ці відключення світла стали набагато тривалішими, я пішов до газконтори, щоб відновити газопостачання до будинку, — розказав Альберт.

Чоловік прийшов до центру обслуговування клієнтів «Вінницягаз». Поспілкувався з представниками компанії. Але отримати дозвіл на зняття пломби та відновлення газопостачання — не зміг.

— Приходив в газконтору. Просив, щоб мені увімкнули газ, бо дві малолітніх дитини мерзнуть. Розповідав, що мені поставили пломбу і частину суми, щоб погасити борг, — каже Альберт Шагінян. — А мені кажуть, що за доставку ще шість тисяч гривень треба заплатити. Зробили мені роздруківку моєї заборгованості. А я кажу: «яка плата за доставку, якщо я газом не користуюсь?». Мені відповідає жіночка, що якщо мене не відрізали від мереж, то я маю платити за доставку. Я говорю: «покажіть мені закон, за яким я маю платити цю доставку». Бо закону такого немає.

Ліворуч — борг за доставку, праворуч — за газ. Альберт Шагінян розказав, що 10 тисяч газового боргу утворилося після того, як газовики подали на нього на суд: до цього його борг за газ складав 2 тисячі гривень

Чоловіка обурює ще той факт, що сусіди платять за доставку «по 100 гривень», а йому, хоча він газ не отримує, нараховують 300 гривень щомісяця.

— Я заплачу борг за газ. Але я не погоджуюсь із заборгованістю по доставці. Бо як вони нараховували ту доставку, якщо у мене газопостачання немає, — каже Альберт. — І ще момент — у газконторі я питав, а чи можна оплатити борг частинами? Мені відмовили. Мовляв, якщо оплатите усе й одразу, одним платежем, то тільки тоді ми зможемо зняти вам пломбу і включити газ.

Поки приєднані до мереж, маєте платити за доставку

За роз’ясненнями по історії Альберта Шагіняна звернулися до «Вінницягаз». Розповіли речниці служби Ларисі Логіновій, що у будинку вінничанин стоїть пломба на газовій трубі останні півтора року, і, за його словами, він не мав отримувати плату за доставку, бо газом фізично не може користуватись.

— Опломбування не звільняє від плати за розподіл газу. Усі приєднані до мереж споживачі, на підставі Кодексу газорозподільних систем, вважаються споживачами послуги розподілу газу та роблять свій внесок в забезпечення належного технічного стану і функціонування системи у вигляді плати за розподіл газу, — відповіла Лариса Логінова.

— Тоді як робили обрахунок плати за доставку газу, якщо фактичного споживання газу не було? — спитав журналіст.

— Для розрахунку плати за розподіл використовується формула: сума кубів газу, спожитого в попередній газовий рік, ділиться на 12 місяців. Результат множиться на тариф на доставку. Так отримуємо вартість доставки на місяць, — пояснила речниця «Вінницягазу». — Однак з 1 січня 2021 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг у постанові №580 від 6 березня 2020 року встановила, що річна замовлена потужність (сума кубів газу, спожитого за рік - авт.) не може бути меншою за: 

  • 39 куб. м – для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується тільки для приготування їжі;
  • 126 куб. м – для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується для підігріву води та приготування їжі;
  • 314 куб. м – для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується комплексно, у тому числі для опалення, або об’єкта споживача, що не є побутовим. 

— Такі ж норми застосовують для обрахунку плати за доставку тим споживачам, які мають нульове споживання газу за попередній рік, але залишаються приєднаними до мереж газопостачання, — відповіла на питання щодо розрахунків Лариса Логінова.

Також звертаємо увагу, що у центру обслуговуванні клієнтів «Вінницягаз», чоловікові відмовили у реструктуризації заборгованості. Що там йому фахівці сказали, що «можна заплатити тільки повну суму, і тільки тоді знімуть пломбу з труби».

— Послугу розподілу газу можна реструктуризувати. Питання щодо заборгованості за газ як товар ця людина має вирішувати зі своїм постачальником газу, — коротко відповіла речниця АТ «Вінницягаз» Лариса Логінова.

Заборонили відключати від комуналки за борги, утворені під час війни

В Україні, поки триває воєнний стан, заборонено відключати населення за несплату комунальних послуг. Про це у Telegram повідомила пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Зазначається, що на гарячу лінію Мінреінтеграції надходить багато звернень від громадян щодо того, що люди отримують попередження від надавачів комунальних послуг і електропостачання про відключення за несплату.

Це, за даними міністерства, стосується електроенергії, газопостачання, гарячої води та централізованого водопостачання. Як уточнюється, є навіть випадки, коли громадян залякують виселенням із житла за комунальні борги.

«У період дії воєнного стану в Україні забороняється припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх несплати або оплати не в повному обсязі. Така вимога діє відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2022 № 206», — заявили у міністерстві.

На час воєнного стану також діє заборона на нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, відсотків річних, нарахованих на заборгованість, «утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги», про що повідомили у Сьомому апеляційному адміністративному суді.

«Таким чином законодавець забезпечив безперебійне надання послуг навіть за наявності боргів. Однак це не звільняє споживачів послуг від оплати їх у повному обсязі», — йдеться у роз'ясненні.

У Мінреінтеграції також закликали українців платити за комуналку.

«Перед комунальними службами, як і перед всією державою, в нинішній час постали великі виклики. За першої ж можливості підтримайте тих, хто дає нам тепло, світло, газ, воду. Оплата спожитих послуг для них сьогодні критично важлива. Цим ви зробите свій внесок в енергетичну стійкість України», — зазначили у Мінреінтеграції.

Раніше, нагадаємо, вінничанин скаржився на газовиків через те, що йому виставили борг за вже оплачений газ.

 

Читайте також:

«Привласнили спільну територію». На Келецькій скандал через паркувальні замки

Вінничанка скаржиться на обленерго: «Нас відрізали без попередження за борг, якого не було»

«Припинили свавілля». На 600-річчя люди бойкотували будівництво парковки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (40)
  • Крючкова Ірина

    Цікаво, якому олігарху ми платимо за доставку газу?.
  • Olena Trush

    Ми написали заяву, щоб відрізати,нам відрізали тільки на стояку. За доставку не платимо,якщо просто пломбувати то будуть приходити квитанції
  • Елена Корнева

    Майже 20 років стоїть опломбований лічильник,але  за доставку газу приходять нарахування.І нікому нічого неможливо доказати.
  • Pumas Rom

    У мене і багатьох знайомий і родичів, під час переходу на постачальника    З Вінницягаз на Нафтогаз, попередній постачальник Вінницягаз подописував більші показники повірених лічильників, щоб платити не Нафтогазу за дешевшою ціною, а продовжувати платити Вінницягаз, щоб вони продовжували своє збагачення. Ніякі походи на звірки нічого не дали, кажуть закривайте спочатку нам півроку борг. А звідки він взявся намальований вручну борг? Приходив контролер, перевірив показники лічильника і все одно в базі нічого не повиправляли. І реальні показники передати вже четвертий місяць немає можливості, тому-що вони менші за намальовані? І це не корупція під час війни? Коли наказом 92 від травня 2022 року всі споживачі газу автоматично переведені на Нафтогаз. Чи це людям спеціально це роблять, щоб субсидії не могли оформлювати, тому що є борги..

keyboard_arrow_up