Якою нерухомістю у Вінниці володіє УПЦ мп? Земля та будівлі

Якою нерухомістю у Вінниці володіє УПЦ мп? Земля та будівлі
  • За кількістю землі та будівель, якою опікується УПЦ мп, Вінницька область займає дев’яте місце по Україні. 
  • Загалом, церковники користуються 139 гектарами землі та 150 спорудами, хоча ще у квітні 2023-го Вінницька облрада розірвала з ними договори оренди.
  • Тим часом на розгляді Верховної Ради України уже кілька місяців перебуває законопроєкт, який мав би запустити заборону московського патріархату на державному рівні. 

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україні з’явилося багато ініціатив, спрямованих на заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату (УПЦ мп), яку трактують як мережу агентів російського впливу.

Області та міста почали забороняти діяльність московського патріархату на підзвітних їм територіях. Але ці рішення не припиняють існування УПЦ мп та не відбирають у церковників майно, яке вони отримали у користування від територіальних громад.

Побиття військового стало імпульсом до переходу в ПЦУ

З УПЦ мп пов’язані чимало скандалів. У Хмельницькому 2 квітня священник мп побив військового, через що того ж дня під собором протестували люди та зрештою домоглися, що релігійна громада храму перейшла до Православної церкви України.

Відео дня

За два дні після у Хмельницькій міськраді провели позачергову сесію, якою відібрали право користування земельними ділянками в місті у московського патріархату. У Хмельницькій облраді прийняли звернення про заборону діяльності УПЦ мп на території області.

Подібне рішення ухвалили у Вінницькій облраді, 28 квітня. Цим орган влади припинив договори оренди на всю нерухомість між тергромадами і церквою мп. Але на практиці — УПЦ мп продовжує користуватись кутовим майном громад та проводити служби в храмах. А чим на території Вінниці володіє УПЦ мп?

П’ять будівель, 19 земельних ділянок

Журналісти порталу NGL.media склали базу нерухомості УПЦ мп по всій Україні. Переглянувши дані ми дізналися, що за кількістю земельних ділянок та будівель, що або належать, або перебувають в користуванні УПЦ мп, Вінницька область займає дев’яте місце по Україні.

Маємо такий результат: 150 споруд та 232 земельних ділянки. Площа усіх земель, якою опікується УПЦ мп, складає 139 гектарів. З них більша частина (78%) знаходиться в комунальній власності.

У Вінниці, за даними видання NGL.media, церква московського патріархату користується п’ятьма будівлями та 19 земельними ділянками. За реєстрами уся земля в комунальній власності — тобто належить громаді Вінниці та передана церковникам. 

Найбільшою є земельна ділянка на вулиці Ващука, площею 2 гектари, яку утримує релігійна громада Хрестовоздвиженського храму УПЦ мп.

Чому так мало? Не всі релігійні громади, оформлені як юридичні особи. Не всі релігійні громади укладали договори на користування будівлями та землями. А також дані, які зібрали журналісти NGL.media не враховують майна, зареєстрованого на фізичних осіб, пов’язаних з УПЦ мп. Усе це має виправити інвентаризація майна церков, яку треба провести за рішенням депутатів місцевої ради.

То в церкви мп вже ж відібрали майно!

Якщо облрада прийняла рішення про розірвання договорів оренди з УПЦ мп, то чому ж ця церква досі користується комунальною землею та спорудами? Керівник Управління у справах національностей та релігій Вінницької ОВА Ігор Салецький пояснив раніше, що прийняте облрадою рішення спрямоване на підтримку урядового законопроєкту №8371 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій». 

І як тільки цей законопроєкт ухвалять, то й відповідно до нього будуть подальші дії щодо московського патріархату як на території Вінниччини, так і на території України.

До слова, цей проєкт закону називають «найм'якшим» з-поміж інших ініціатив щодо заборони УПЦ мп.

До прикладу, альтернативний документ від «Європейської Солідарності» (8221) передбачає негайну заборону УПЦ мп, а пропозиції групи депутатів від різних фракцій (8262) — швидке позбавлення майна УПЦ та полегшення переходів громад до ПЦУ.

Урядовий проєкт закону передбачає складний механізм руху до заборони.

Державна служба з етнополітики та свободи совісті спочатку має встановити, що певна релігійна організація має свій центр у Росії. Тоді служба видає припис, щоб виправити цю ситуацію. А якщо цього не стається, то ДЕСС подає позов до суду, який вже і має ухвалити рішення про заборону.

Втім остаточна версія того, як цей закон діятиме, не визначена: депутати Верховної Ради України ще навіть не почали його розглядати у сесійній залі.

Опитування

Яку церкву ви відвідуєте?

Раніше, нагадаємо, ми розповідали, що думають вінничани про церкву московського патріархату.

 

Читайте також:

Вінницька обласна рада розірвала договори оренди з УПЦ мп. Що це означає?

Офіційно: ПЦУ ухвалила рішення відзначати Різдво у грудні

«Мирно і без провокацій» - Настоятель храму став ініціатором переходу до української церкви

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • tomasina reni

    В Україні немає в жодному з реєстрів УПЦ МП!!!! Існує Українська православна церква,що є канонічною з часів хрещення Київської Русі за князя Володимира! Цю церкву і Блаженнішого митрополита Онуфрія визнають усі канонічні православні церкви світу Польська, Сербська, Грецька,Афон і все це є на відповідних сайтах цих церков. Не потрібно уподоблюватись більшовикам і руйнувати, гнати, підтримувати зазделегідь маніпулятивні заклики. За кордоном для біженців також відбуваються літургії на церковнослов'янській мові конфесіями Української Православної церкви і ніяких переслідувань, !!!! Навіть у звіті ООН написано про "домінування мови ненависті в українському суспільстві". Проте в норму нам пропонують гей- прайди, одностатеві шлюби, канабіс.... Свідомість формується ,як в радянські часи: стадо піонерів та комсомольців виконує те,що сказали по ТБ або написали в газетах. Усі забули про те що ще діє 35 стаття Конституції України....
  • Ольга Дуднік

    Московитські бізнес пархати заснували всю українську землю ця нечисть знала що робила а ждуни путіністи підтримують це ходяче зло.

    Ірина Чорна reply Ольга Дуднік

    Вам допоможе "тільки піст і молитва".
  • AK

    Церкву, яку створив Сталін у 1943 році потрібно було вигнати з території України ще у 1991 році. Всі, хто цих ФСБшних попів покриває — колаборанти.

    Ірина Чорна reply AK

    "Побудую Я Церкву Свою, і сили адові не переможуть її" (Мф. 16:18)». Це слова нашого Спасителя, Сина Божого.

    Тому жодна людина не зможе ні ''створити церкву'', ні зруйнувати Церкву. Ні у 1943, ні у 2019.
  • Светлана Рулько

    А як громади можуть перейти до ПЦУ,якщо в них ніхто не збирає збори громад, не перевіряє громадян, що прийшли, до належності територіальної до храму(прописки, щоб убезпечити збори від впливу тітушні і таким чином захистити права осіб ходити до церкви у своєму районі, а не бігти в Собор(бо не завжди виходить).

    Ірина Чорна reply Светлана Рулько

    Якщо ''бігти в Собор... не завжди виходить'', можна спробувати разом з однодумцями спорудити храм поблизу власного будинку.

keyboard_arrow_up