Офіційно: ПЦУ ухвалила рішення відзначати Різдво у грудні

Офіційно: ПЦУ ухвалила рішення відзначати Різдво у грудні
  • Православна Церква України вирішила відзначати Різдво у грудні за Новоюліанським календарем. Рішення про перехід на новий календар із 1 вересня ухвалили під час засідання архієрейського собору в Трапезному храмі Києво-Печерської лаври.

Архієрейський Собор Української Православної Церкви (Православної Церкви України)
у розширеному складі під головуванням Блаженнійшого Епіфанія, Митрополита Київського і всієї України, 24 травня 2023 року постановив перехід Православної Церкви України на новоюліанський календар здійснити починаючи з 1 вересня 2023 року (початок нового церковного року).

Новоюліанський календар

Новоюліанський календар — є той календар, який був створений на початку двадцятого століття на основі сучасних досліджень і був схвалений якраз 100 років тому. Зараз цим календарем користуються 10 православних церков. І ПЦУ до них долучатиметься.

— Якщо буде згода Собору — пропоную розпочати загальне вживання новоюліанського календаря з 1 вересня цього року, коли розпочинається новий церковний рік. Разом з тим вважаю за необхідне забезпечити тим парафіям і монастирям, які бажають дотримуватися старого календаря, цю можливість. У календарній реформі ми не будемо нікого примушувати, даючи можливість прийняти необхідні зміни поступово і усвідомлено, — доповідає Митрополит Київського і всієї України Епіфаній

Відео дня

Помісний собор

— Архієрейський собор ухвалив відповідну постанову і спрямовує цю постанову на засідання помісного собору, як і всі інші рішення, які були ухвалені, а також рішення, які відбувалися протягом останніх років від об'єднавчого собору – всі ці рішення будуть розглянуті і остаточно стверджені помісним собором, — пояснив Євстратій (Зоря).

Він додав, що помісний собор, за статутом церкви, має найвищу владу і юрисдикцію, він скликається раз на 5 років і відбудеться у 27 липня 2023 року.

— Отже, рішення про календарну реформу архієрейським собором вже ухвалене, остаточне ствердження цього рішення, очевидно, належить помісному собору, але ми також, очевидно, сподіваємося, що ніяких істотних змін не відбудеться, і помісний собор затвердить ці рішення, — казав Євстратій (Зоря).

За його словами, прийняття нового календарного стиля чи збереження старого залишається правом релігійних громад і монастирів. Тобто, в цілому, церква починає цей перехід, але якщо релігійні громади ПЦУ чи монастирі, за рішенням двох третин своїх членів вважають за необхідне продовжувати дотримуватися традиційного календаря, архієрейський собор ПЦУ закріпив за ними таке право.

Довідка:

Різдво буде 25 грудня, а не 7 січня. Так само змістяться й інші свята: Покрова на 1 жовтня, Водохреще на 6 січня і Миколая на 6 грудня. Але це не стосуватиметься Великодня та Трійці.

Нагадаємо, Православна церква України ухвалила перехід на новий календар

 

Читайте також:

Виганяють московських попів і моляться рідною мовою. Які храми перейшли до ПЦУ перед Великоднем

Завтра — Вознесіння Господнє: історія свята, традиції та молитва

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up