Православна церква України ухвалила перехід на новий календар

Православна церква України ухвалила перехід на новий календар
  • Уже з 1 вересня віряни відзначатимуть Різдво 25 грудня, а не 7 січня.  Так само змістяться й інші свята, такі як Покрова, Водохреща, і Святого Миколая. 
  • Водночас це не стосуватиметься Великодня і деяких інших свят, зокрема Трійці.

Новий календар єпископи ПЦУ ухвалять на архієрейському соборі. Однак, формальний перехід затвердять під час помісного собору церкви 27 липня. Про це повідомив митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Рішення перейти на новий церковний календар ПЦУ ухвалить на сьогоднішньому Соборі, який відбувається у Києві в Трапезному храмі Києво-Печерської лаври.

Відео дня
v class="video-block">

Після затвердження такого рішення віряни житимуть за новим календарем з 1 вересня. Та почнуть відзначати більшість релігійних свят в інші дати. Відтак, Різдво святкуватимуть 25 грудня, а не 7 січня, як раніше. Так само змістяться й інші свята – такі як Покрова, Водохреща, і Святого Миколая. Тож смакоти під подушку від Миколая українські православні дітлахи отримуватимуть 6 грудня.

Втім, Великдень та Трійцю віряни ПЦУ справлятимуть по-старому – церковники вираховуватимуть ці дати, як і раніше – вручну.

Новий календар єпископи ПЦУ ухвалять на архієрейському соборі сьогодні. Однак, формальний перехід затвердять під час помісного собору церкви 27 липня.

Перейдуть не всі

Владика Симеон з Вінниці каже, що в нього на перехідний період на старому календарі лишаться десь 20% парафій, про це пише ВВС.

Чіткого перехідного періоду не встановлюють — це буде кілька років чи більше.

.

За даними ВВС, після дебатів практично усі єпископи ПЦУ підтримують реформу. А на засіданні синоду (церковного уряду) 23 травня календарну реформу підтримали одностайно.

То коли ж і що святкувати

.

УГКЦ та ПЦУ одночасно 1 вересня перейдуть на новий стиль для нерухомих свят, але зберігають чинну Пасхалію — святкування Великодня і прив'язаних до нього подій. Найбільше з них — Трійця, яку святкують на 50-й день після Великодня.

Такий перехід зі старого Юліанського календаря на новий без врахування Великодня називають "Новоюліанським календарем". Саме так робили і православні церкви Європи, які також зберегли різний підхід до вирахування Великодня з церквами Григоріанського календаря.

Більшість українців (які послухають предстоятелів УГКЦ та ПЦУ) будуть відзначати Різдво 25 грудня, а не 7 січня. Улюблене дитяче свято Миколая тепер буде 6 грудня, а післяноворічне Водохреще — 6 січня.

Непроста ситуація буде з Покровою, яку звикли святкувати 14 жовтня. Тепер релігійну частину цього симбіозу свят переносять на 1 жовтня.

Повний перелік нових дат релігійних свят дивіться тут.

 

Читайте також:

«Мирно і без провокацій». Настоятель храму став ініціатором переходу до української церкви

Трійця – 2023: коли припадає свято цьогоріч. Історія та традиції

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анатолий Гордий

    давно  пора

keyboard_arrow_up