«УПЦ мп треба заборонити!» Що думають вінничани про церкву московського патріархату

«УПЦ мп треба заборонити!» Що думають вінничани про церкву московського патріархату
Очільник рпц патріарх кіріл та голова УПЦ мп митрополит Онуфрій
  • Серед українців продовжує зростати незадоволення діяльністю священнослужителів московського патріархату. Багато хто відкрито висловлюється за повну заборону цієї організації, оскільки є чимало фактів, що засвідчують співпрацю служителів мп з росією. 
  • Що зараз відбувається на релігійній арені Вінниці? Чи підтримують містяни заборону ворожої церкви? І коли врешті кількість громад ПЦУ перевищуватиме кількість громад УПЦ мп?

Так звані священнослужителі УПЦ московського патріархату не перестають доводити всім навколо, що діють вони не в інтересах України, натомість ворога. Не встигла вщухнути ситуація навколо скандального митрополита Павла (Паши Мерседеса), намісника Києво-печерської лаври, який прямо-таки тішився захопленню росіянами Херсону й тому, що вони вивісили над містом свої прапори (оприлюднений СБУ запис розмови ТУТ). 

Як у Хмельницькому так званий священник на очах у своєї пастви побив військового (ВІДЕО інциденту). Ситуація стала резонансною й того ж дня понад тисяча хмельничан прийшли під стіни Свято-Покровського кафедрального собору на знак підтримки побитого. Поза тим, присутні зібрали підписи про перехід собору в юрисдикцію ПЦУ.

Пізніше в соборі провели так звану ревізію. Відомо, що в приміщеннях знайшли десятки книг про росію та її відродження, вісники та газети російських ЗМІ, диски, підписані «Мы — русские», фото патріархів, заповіт російського царя та інші типові для служителів інтересам країни-агресорки речі. 

Відео дня

Більшість опитаних проти УПЦ мп

На тлі усіх цих подій, ми запитали вінничан, як, на їхню думку, потрібно вчинити з УПЦ мп. Більшість респондентів дала короткі, але цілком однозначні відповіді: «УПЦ мп треба заборонити!» Ось ще кілька цікавих думок пересічних містян:

«Бог один і церква не повинна бути ще одним приводом ворожнечі в країні. А мп треба було вигнати ще 30 років назад, коли Україна стала незалежною державою», — пише Тетяна Хуторянська.

«У росії немає українських церков, то чого вони мають бути в нас?» — вважає Наталія Доміннік.

«Як може бути в Україні московський патріархат? Які можуть бути питання? Якщо вони дійсно українці, повинні перейти в українську церкву, а інших всіх перевірити і кого посадити, кого відправити за кораблем», — міркує Людмила Андрущенко.

«На цю мить дозволяти служити в храмі тільки при наявності таблички про приналежність до російської православної церкви такого розміру, щоб її було видно здалеку», — пише Наталія Варич.

«Повинна бути тільки ПЦУ. Оскільки в УПЦ мп дуже багато колаборантів. Вчора представники УПЦ мп показали, свою повагу до військових, повагу до людей», — написала Олеся Гижа.

До ПЦУ переходить все більше людей

Ми також поговорили з цього приводу з керівником Управління у справах національностей та релігій Вінницької ОВА Ігорем Салецьким. Він розповідає, що після початку повномасштабного вторгнення, процес зміни підлеглості релігійних громад на Вінниччині «отримав друге дихання»: щотижня по кілька громад виявляють бажання розірвати стосунки з московським патріархатом та приєднатися до ПЦУ. 

Скандали за участю так званого духовенства УПЦ мп, продовжує Салецький, ще більше спонукають релігійні громади до активних дій: проведення загальних зборів громади про зміну підлеглості, оформлення відповідної документації, передача їх в Управління у справах релігій. 

Керівник Управління пояснює, що церковне (культове) майно за українським законодавством належить релігійній громаді, а не священнику чи епархії. Тому переходячи від УПЦ мп до ПЦУ, храми та все майно у них, переходить разом з ними, незалежно від того, що про це говорять батюшки московського патріархату. 

— У російському законодавстві йдеться, що все культове майно належить церкві в особі московської патріархії російської православної церкви. В Україні все інакше: все культове майно належить релігійним громадам, а не церкві, — пояснює Ігор Салецький. — Цим незадоволені в московському патріархаті. Там постійно жаліються, що в них забирають їхнє майно. Виходить, що в українській державі вони хочуть жити за російським законодавством. 

За словами Салецького, в мп на Вінниччині є відверто проросійські священники, є також й ті, хто досі не визначився на чиєму він боці. Нагадаємо, що кілька місяців тому під час обшуків в митрополита Тульчинського та Брацлавського Іонафана, працівники СБУ знайшли чимало проросійської літератури зі зверненням путіна та російського патріарха до громадян України, визнання квазіреспублік «лнр» та «днр» тощо. Більше про скандали за участі УПЦ мп у Вінницькій області читайте ТУТ.

Мають називатися рпц в Україні

Починаючи з січня 2023 року богослужіння в Києво-Печерській лаврі проводить Православна церква України, а в березні у Мінкульті повідомили, що московський патріархат має виїхати з Лаври. На думку Ігоря Салецького, на Вінниччині також є храми та монастирі, звідки в оглядній перспективі мають випроводити служителів УПЦ мп. Як приклад він наводить Лядовський Усікновенський скельний чоловічий монастир, власником якого є держава о особі Вінницької ОДА. 

— Можливо, за кілька років в Україні все ще існуватиме московський патріархат, але я переконаний, що його представництв буде вкрай мало, — каже керівник Управління у справах релігій. — Згідно з нашими законодавством, у них є лише один вихід — зареєструватися, як російська православна церква в Україні, і в такій формі існувати. Певен, тоді люди точно бачитимуть, чи та церква українська, чи то все-таки російська. 

Наразі у Вінницькій області зареєстровано понад дві тисячі релігійних організацій. З них майже 500 в єдності з ПЦУ. З УПЦ московського патріархату — близько 600. Ще приблизно 300 релігійних громад перебувають в єдності з мп де-факто, але юридично вони не зареєстровані. На думку Салецького, вже до кінця цього року кількість громад ПЦУ та УПЦ мп юридично зрівняється.

Читайте також:

Куди звертатися, якщо через негоду у мене у дворі впало дерево чи треба зрізати аварійне?

До Вінниці привезли ще три трамваї зі Швейцарії. Що це за вагони?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (381)
  • Sergey Zherebcov

    Ще в 2014 треба було
  • Світлана Білик

    Підтримую давно пора.
  • Валя Воротій

    Підтримую
  • Леся Леся

    На Україні мають бути українські церкви, тут наша українська земля

keyboard_arrow_up