Куди звертатися, якщо через негоду у мене у дворі впало дерево чи треба зрізати аварійне?

Куди звертатися, якщо через негоду у мене у дворі впало дерево чи треба зрізати аварійне?
  • У Вінниці триває негода, й через пориви вітру падають дерева. 
  • Куди звертатися, якщо поруч вашим будинком впало дерево? Що робити, якщо ви підозрюєте, що у вашому дворі є аварійне дерево, яке задля безпеки треба зрізати?
  • Шукаємо відповіді на ці запитання. 

На Вінниччині не перший день вирує негода. Через сильні пориви вітру рятувальникам часто надходять повідомлення про те, що повалені дерева попадали на проїжджі частини автошляхів та частково перекрили рух автотранспорту. Лише впродовж одного дня, 28 березня, рятувальники Вінниччини 23 рази виїжджали на ліквідацію негоди.

А куди звертатися вінничанам, якщо дерево впало у їхньому дворі? Вінничанин Валерій розповів нам, як діяв у такій ситуації й чи швидко дерево, що впало, забрали з двору. 

— Кілька днів тому, 1 квітня, після чергового сильно пориву вітру в мене у дворі впало дерево. Я одразу ж написав до Ситуаційного центру. Повідомив адресу і що сталося. Вони сказали: «Ми передамо до відповідних служб». І справді у той же день ці служби прибрали дерево, — ділиться своїм досвідом розв'язання цієї проблеми вінничанин.

Відео дня

Як розповіли нам у Ситуаційному центрі, у таких ситуаціях й справді можна звертатися до них. 

— При падінні дерев чи гілок потрібно насамперед телефонувати у Цілодобову варту (1560 або 0800601560, — прим. ред.), яка напряму комунікує з усіма екстреними службами. До нас теж можна звертатися у таких випадках, але ми другорядні у цій ситуації. Однак, якщо до нас доходять такі дзвінки, то ми обов'язково реагуємо вже спільно з Цілодобовою вартою, — пояснює очільник «Муніципальної варти» Віталій Чигур. — За час негоди впродовж останніх кілька днів у Ситуаційний центр звернулося вісім вінничан з повідомленнями про повалення дерев, дорожнього знаку та світлофора. 

Контакти Ситуаційного центру: (067) 4102101. Також у Ситуаційному центрі розповідають основні правила з техніки безпеки, якщо через негоду впало дерево: 

  • тримайтеся подалі від ліній електропередачі, рекламних щитів та інших навісних конструкцій.
  • Потрібно переконатися, що поруч немає нічого, що може відірватися і впасти при сильних поривах вітру.
  • Заборонено підходити до обірваних дротів і предметів, які зачепилися за дерева, оскільки вони можуть впасти та поранити вас.
  • Уникайте можливого перебування поблизу великих дерев, особливо тополь, а також паркування поруч з ними автотранспорту – зірване вітром гілля може становити велику небезпеку.

А куди можна звернутися, аби зрубати аварійне, на вашу думку, дерево? Про це нам розповіли у департаменті житлового господарства.

— Вінничани мають офіційно звернутися зі зверненням (письмовим або написати його на сайті міськради, — прим.ред.) з проханням провести обстеження дерев біля житлового будинку. У зверненні обов'язково потрібно залишити свій номер телефону, щоб можна було з людиною зв'язатися, — пояснює алгоритм дій начальник відділу поточного утримування будинків та прибудинкових територій Павло Кедись. — У максимум місячний термін з людиною зв'яжеться комісія. У її склад входять представники органів місцевого самоврядування, екологічної інспекції, представники виконавця послуг, можливо, заявник. На місці проводять обстеження зелених насаджень й на підставі цього обстеження приймають рішення: чи дерево аварійне, чи потребує лише санітарної обрізки.

Далі, як пояснює Павло Кедись, ці роботи включають у план робіт аварійно-диспетчерської служби, й планово виконують коштом місцевого бюджету. Точного терміну виконання немає, все залежить від кількості робіт аварійно-диспетчерської служби на цей час. Однак орієнтовно роботи виконують впродовж місяця. 

Читайте також:

Тарифи, пенсії, електронні рецепти. Що зміниться для вінничан з 1 квітня

До Вінниці приїхав перший з нової партії швейцарський трамвай. Як він виглядає?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач45

    В моему дворі зпилили добротні дерева їм ще було жити і жити, і радувати людей,бо це були берези!!!,яка комісія на на них дивилась?!!!а от ті що треба незпилили!,то яка це комісія дивилась???київська23.

keyboard_arrow_up