Тарифи, пенсії, електронні рецепти. Що зміниться для вінничан з 1 квітня

Тарифи, пенсії, електронні рецепти. Що зміниться для вінничан з 1 квітня
Очікується, що у квітні у Вінниці з'явиться більше швейцарських трамваїв. Вже на шляху до нашого міста вісім трамваїв Tram 2000, який передали з Цюриха
  • На квітень анонсували підвищення тарифів на електроенергію та холодну воду.
  • Відбудеться перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів, який вони відчують в травні.
  • Та й ще усі рецептурні ліки зможуть відпускати за електронним рецептом. Щоправда, у всіх цих змінах є свої особливості.

У квітні відбудеться перерахунок пенсій для пенсіонерів, що після виходу на відпочинок продовжили офіційно працювати. Перерахунок їх виплат буде здійснено автоматично, враховуючи оновлений (збільшений) страховий стаж.

Пенсії

Важливо уточнити, що перерахунок виплат буде за умови, якщо з моменту призначення (попереднього перерахунку) стаж зріс щонайменше на два роки. Простими словами: якщо пенсіонер працює і мав перерахунок у 2022 році, то зараз підвищення для нього не передбачається.

Скільки додадуть? Тут все індивідуально: залежить від страхового стажу і розміру зарплати, від яких людині нараховують пенсію.

Відео дня

З урахуванням термінів надходження даних про страховий стаж та заробітну плату до реєстру застрахованих осіб, автоматичний перерахунок зазвичай відбувається у травні, із проведенням відповідної доплати з 1 квітня.

Тарифи

Зростання тарифів на електроенергію не буде. 

«1 квітня мав закінчитися спеціальний період з пільговими цінами на електроенергію. Уряд ухвалив рішення про його продовження», — повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду 24 березня.

Дію пільгових цін — 1,44 гривні за кіловат при обсязі до 250 кіловат-годин на місяць, 1,68 гривні за кіловат при обсязі понад 250 кіловатів — продовжили до 30 квітня 2023 року. Після цієї дати уряд знов повернеться до розгляду питання нової ціни на світло.

Щодо здорожчання холодної води, то його у квітні не буде. Раніше Національна комісія держрегулювання комунальних послуг анонсувала, що з 1 квітня та 1 липня збільшать тарифи на централізоване водопостачання і водовідведення.

Інтернетом ширилася інформація, що для споживачів «Вінницяоблводоканал» новий тариф складатиме 34 гривні 40 копійок за кубометр. Проте цього не підтвердили в обласному «Водоканалі». 

Речниця підприємства Оксана Поліщук зауважила, що підвищення тарифу для вінничан з 1 квітня не буде, оскільки Нацкомісія не прийняла такого рішення. Відтак, залишається чинною ціна 25 гривень 62 копійки за кубометр водопостачання і водовідведення.

Решта комунальних тарифів для вінничан також залишаються без змін.

Рецептурні ліки за електронними рецептами

Як передбачено наказом Міністерства охорони здоров’я від квітня всі рецептурні ліки в Україні можна буде купити за електронним рецептом. При тому, в самому ж МОЗ зауважили, що на перехідний період (поки триває воєнний стан) можна буде використовувати й паперовий рецепт.

Електронний рецепт пацієнт отримуватиме у вигляді SMS-повідомлення з номером і кодом підтвердження е-рецепта. Перед цим лікар вноситиме дані з рецепта до Електронної системи охорони здоров’я.

Е-рецепти можна буде отримати у свого сімейного лікаря, терапевта чи вузькопрофільного фахівця. Вони діятимуть від 10 до 30 днів. Пацієнт зможе скористатися електронним рецептом лише в аптеках, які підключені до Електронної системи охорони здоров'я.

З переваг — електронний рецепт можна буде отримати дистанційно, не відвідуючи лікаря. Як правило, це стосується тих людей, які перебувають під тривалим наглядом у лікаря і приймають певний препарат постійно.

А от перелік ліків, які з квітня продаватимуть лише за рецептом, справді, вражає: серед німесил, анальгін (треба рецепт, якщо купувати більше 10 таблеток), беродуал, каптоприл, каптопрес, бісопролол, магнікор та кардіомагніл (без рецепта, якщо упаковка менше, ніж на 100 таблеток). Усі гормональні препарати, у тому числі препарат для екстреної контрацепції Постинор, теж відпускатимуть за рецептом.

Серед рецептурних препаратів також опинилися супрастин в ампулах та етиловий спирт, у флаконах від 100 грамів.

Початок реєстрації для участі в НМТ

З третього квітня починається реєстрація для участі у Національному мультипредметному тесті. Вона триватиме до 3 травня.

До 7 травня зареєстрований учасник може в персональному кабінеті внести зміни (вибрати інший предмет додаткового блоку або змінити населений пункт в Україні чи за кордоном, у якому він бажає пройти НМТ).

У додатковий період (5−12 червня) зможуть зареєструватися ті, хто не зміг з поважних причин зареєструватися для проходження мультитесту під час основного періоду реєстрації. Або реєструвався в основний період реєстрації, але в реєстрації було відмовлено.

Тестування проходитиме у дві сесії: основна: 5 червня — 23 червня; додаткова: 11−24 липня.

 

Читайте також:

Що буде з тарифом на воду з 1 квітня? Отримали роз'яснення від вінницького «Водоканалу

З 1 квітня рецептурні ліки продаватимуть за е-рецептами. Як їх отримати?

Слідом за цибулею поповзли вгору ціни на моркву: яка нині вартість у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Світлана Єлісеєва

    думаю

keyboard_arrow_up