Що буде з тарифом на воду з 1 квітня? Отримали роз’яснення від вінницького «Водоканалу»

Що буде з тарифом на воду з 1 квітня? Отримали роз’яснення від вінницького «Водоканалу»
Фото ілюстративне, з відкритих джерел
  • Мережею шириться інформація, що у всіх водоканалів країни у 2023 році з’являться нові тарифи. 
  • Зокрема, для «Вінницяоблводоканалу» начебто встановлюють такий тариф: 31,4 гривні за кубометр на місяць (водопостачання і водовідведення разом). Здорожчання — на 5 гривень 78 копійок.
  • Втім, ця інформація виявилася неправдивою. І ось чому.

В середині березня посадовці анонсували підвищення тарифів на холодну воду у два етапи. Перший етап має відбутись у квітні — тарифи на водопостачання та водовідведення підвищать на 12,3%. На другому етапі — у липні — тарифи підвищать ще на 14,1%. 

«Внаслідок підвищення тарифів в середньому витрати сім'ї із двох-трьох осіб зростуть на 60 гривень», — зауважили в НКРЕКП та пояснили, що приймають таке непопулярне рішення через зростання цін на електричну енергію, реагенти, паливно-мастильні матеріали, рівня мінімальної заробітної плати, ставок податків тощо.

Далі, на низці новинних порталів (1, 2, 3) почали розміщувати інформацію з «можливими тарифами на воду» для всіх українських водоканалів, без вказівки джерела даних.

Відео дня

Так, з 1 квітня для «Вінницяоблводоканал» встановлять тариф 31,4 гривні за кубометр: з яких 19,64 гривні складатиме водопостачання, а 11,76 гривні — централізоване водовідведення. 

А тепер пояснимо, чому ця інформація не відповідає дійсності.

На офіційних порталах немає даних про тариф

Здавалося б, за день до появи нового тарифу, інформація про нього мала б бути в офіційних джерелах інформації. Проте, на сайті НКРЕКП рішення про зміну розцінок для «Вінницяоблводоканалу» немає: ані проєкту, ані самого рішення.

Аналогічна ситуація з сайтом самого водоканалу — у вкладці «Тарифи» досі значаться розцінки з 1 січня 2022 року. Без будь-яких приміток про те, що з 1 квітня зростає тариф. Хоча мали б бути.

Звернулися за роз’ясненнями до «Вінницяоблводоканалу». Речниця підприємства Оксана Поліщук підтвердила журналісту, що тарифи для вінничан з 1 квітня 2023 року не змінюються.

— Ціна водопостачання і водовідведення продовжить складати 25 гривень 62 копійки за кубометр на місяць, — сказала Поліщук.

У розмові з журналістом вона розказала, що не володіє інформацією про те, яким буде тариф на холодну воду і коли він почне діяти.

— Як правило, для цього призначається дата засідання членів Нацкомісії НКРЕКП, вони голосують за те чи інше рішення. У разі його ухвалення, публікації відбувається зміна тарифів. Усього цього не було зроблено. Тому, наголошую, що з 1 квітня тариф для вінничан на холодну воду залишається без змін, — підкреслила речниця підприємства.

Звідки тоді взяли розцінки?

Тоді звідки взяли цифри, що для «Вінницяоблводоканалу» можливий тариф з квітня складатиме 31 гривня 40 копійок? Як виявилося, з проєкту рішення Нацкомісії від 27 грудня 2022 року.

Там справді фігурують такі цифри: встановити новий тариф для «Вінницяоблводоканалу», а саме 19,64 гривні водопостачання, а 11,76 гривні водовідведення (ціни порахували вже разом з 20% ПДВ, адже Регулятор вказує тарифи без цього податку - авт.).

Однак, цей тариф є частиною рішення від 27 грудня 2022 року, яке мало б діяти з 1 січня 2023 року. І яке, сам НКРЕКП скасував 30 грудня 2022 року. З метою допрацювання.

Отож, вказані розцінки не відповідають дійсності. Та й сам голова Регулятора Костянтин Ущаповський зазначав, що у процесі розгляду зауважень та пропозицій, проєкти тарифів на холодну воду суттєво змінилися. Щоправда, він не уточнив, в бік збільшення чи зменшення цін.

А хіба під час війни можна підвищувати тарифи?

З запровадженням воєнного стану в Україні народні депутати ухвалили рішення про мораторій на підвищення комунальних тарифів для населення. 

Але не всіх: за законом №2479-ІХ заборону на підвищення встановили на опалення, гарячу воду та газ. Тобто, наприклад, холодна вода у цей перелік не входить. А електроенергія, за повідомленням уряду, не зміниться в ціні до кінця квітня цього року.

 

Читайте також:

У Вінниці без гарячої води 12 будинків. Перелік адрес

Де платити комуналку з найменшою комісією? Огляд сервісів

У «Вінницязеленбуді» розповіли, які роботи виконують напередодні потепління

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Sarah Pizengolts

    Помилка у статті. "Та й сам голова Регулятора Костянтин Ушаковський зазначав...". Прізвище голови НКРЕКП - Ущаповський. Якось некомільфо для ЗМІ припускатися таких помилок...

    Валерий Чудновский reply Sarah Pizengolts

    Дякую! Виправили
  • Олександр Дубовый

  • Олександр Дубовый

keyboard_arrow_up