Де платити комуналку з найменшою комісією? Огляд сервісів

Де платити комуналку з найменшою комісією? Огляд сервісів
  • Ще донедавна тисячі вінничан стояли годинами у чергах, щоб оплатити комуналку. 
  • Але тепер це щомісячне випробування можна пройти усього за кілька хвилин, скориставшись різноманітними онлайн-сервісами.
  • Як через них оплачувати комуналку? Та яку беруть комісію за проведення платежів?

Усі перелічені в матеріалі сервіси для оплати комунальних послуг схожі між собою за принципами роботи та способами оплати. Тому користувачі можуть обирати платформу, виходячи з власних потреб, уподобань та можливостей.

Оплата комуналки через міські сервіси

Майже усі комунальні послуги – а це водопостачання, опалення, управління будинком, вивіз сміття, електроенергія та розподіл природного газу – можна оплатити за допомогою міського комунального сервісу.

Наприклад, для Вінниці є сайт «Єдиний Рахунок». Аби оплатити комуналку через цей сервіс, треба зареєструватись на ресурсі. Далі ввести дані про себе: прізвище, ім’я, електронна пошта, ваш номер телефону.

Відео дня

Після отримаєте підтвердження через SMS: отриманий код треба внести в поле на сайті, і надалі ви зможете додати свою адресу. Для цього додатково використовуємо номер особового рахунку, який зазначений у паперовій квитанції «Єдиний рахунок» в правому верхньому кутку.

Це все: через ресурс ви можете оплатити комуналку, внести актуальні показники лічильників. Якщо сплачуєте комуналку ще за своїх родичів, то можна додати у свій кабінет і їхнє помешкання 

При чому, не обов’язково оплачувати одразу всі рахунки – якщо треба якийсь пропустити, у графі «до сплати» достатньо внести «0.00». 

Оплата проводиться у кілька доступних способів: Приват 24, Google/Apple Pay, Ощадбанк, Укрпошта тощо. І кожен з них визначає свій розмір комісії

Наприклад, у «Приваті», це фіксована комісія 7 грн за кожну послугу, тоді як в «Ощадбанку» — комісія при оплаті послуги за енергопостачання складає 0,5% (мінімум 3 грн), оплата інших послуг складає за кожну послугу 1% (мінімум 3 грн, але не більше 15 грн за платіж).

Через термінали мережі pay.vn.ua, «Єдиний рахунок» стягує комісії 1%, мінімум 3 грн по кожній послузі окремо.

Онлайн-банкінг для оплати комуналки

Оплатити комуналку можна безпосередньо через додатки різних українських банків. Користувачу, який робить це вперше, доведеться окремо вводити всі особові рахунки, вказувати отримувача платежів тощо.

Надалі вся ця інформація збережеться у шаблон.

Також треба буде вносити показники лічильників за воду, газ, електроенергію. Зробити це також можна безпосередньо на сайті банку.

Зауважимо, що способи оплати у різних банках схожі між собою – відрізняються лише умови. Тому розберемо два приклади:

«ПриватБанк». Оплатити комуналку можна як на сайті, так і в застосунку — алгоритм дій однаковий. Для початку треба авторизуватися, в розділі «Платежі» обрати «Комунальні платежі».

Тут можна одразу ввести адресу помешкання і підтягнуться всі платіжки. Їх можна оплатити всі одразу, а можна залишити якісь конкретні.

Комісія складає 1% від суми кожної послуги, але не менше 1 грн. Якщо ж платити саме через «Приват24», то комісія становитиме 1 грн за кожну послугу, якщо є договір з отримувачем, та 3 грн, якщо такого немає.

Опитування

В якому сервісі ви оплачуєте комуналку?

Monobank. Оплатити можна тільки через додаток на смартфоні. На головній сторінці програми треба натиснути на кнопку «Інші платежі» і серед запропонованих послуг вибрати пункт «Комунальний платіж».

Вписуємо назву компанії-надавача комунальних послуг, вказуємо суму рахунку і натискаємо «Оплатити». При цьому, Monobank дозволяє проводити оплату більшості комунальних послуг без комісії.

У застосунку вже зазначена адреса для оплати послуг за замовчуванням — з прописки в документі, який користувач вказував під час реєстрації першої карти в банку. Якщо потрібно внести платіж за іншою адресою, треба натиснути на кнопку «Створити папку» — «Комунальні платежі» — заповнити потрібні поля і натиснути «Додати адресу».

Далі зі списку треба обрати послуги для оплати, ввести суми та натиснути «Оплатити».

Інші спеціальні платформи

Крім банківських існують й інші сервіси для онлайн-платежів. Наприклад, платформа Portmone. Розміри комісії тут відрізняються не тільки залежно від комунальних послуг, а й від умов, які прописали надавачі комунальних послуг.

Хоча і тут є спосіб заощадити: можна активувати пакет «Місяць» за 40 грн. Після цього користувач оплачуватиме комуналку та інші послуги для двох квартир без комісії. Втім, навіть за умови підключення такого пакета, вам можуть нарахувати комісію за оплату послуги: це відбувається, якщо постачальник послуг не уклав партнерську угоду з Portmone.

Для того, щоб оплатити комуналку через Portmone, треба авторизуватися на сайті, вибрати у меню категорію «Комунальні послуги», обрати потрібний варіант у списку компаній, ввести особовий рахунок, вказати суму та натиснути «Оплатити».

Ще одна популярна платформа для онлайн-оплати – EasyPay. Тут послуги можуть оплатити як зареєстровані користувачі, так і не зареєстровані.

На цьому сервісі зручно оплачувати одразу всі комунальні послуги за адресою. Тобто, у загальну платіжку підтягнуться всі рахунки, які значаться за квартирою. Для цього треба на головній сторінці обрати категорію «Комунальні платежі», вибрати місто і знайти опцію «Комунальні платежі за адресою».

Але комісію заплатити все одно доведеться – 1% від суми. Також на EasyPay можна оплачувати кожну послугу окремо – у такому випадку комісія передбачена залежно від того, за яку послугу сплачує користувач.

Наприклад, якщо незареєстрований користувач платить за водопостачання, комісія складає 1%, але не менше 2 грн (може мінімально різнитися в залежності від картки для оплати). А для оплати споживання газу діють інші комісійні тарифи. Щоб оплатити рахунок від «Нафтогазу», на комісію треба закласти 1,5%, але не менше 10 грн.

Платіжки за газ — на сайті постачальника

Якщо ви отримуєте паперовий «Єдиний рахунок», то зазвичай, у вашій поштовій скриньці ще опиняється окремо рахунок за газ. Оплачувати його можна як через різні сервіси, так і безпосередньо на сайті «Нафтогазу», який наразі є єдиним газопостачальником для всіх українців.

Для оплати газу треба зареєструватися на сайті «Нафтогазу», вказавши особовий рахунок та зайти в особистий кабінет.

Користувачу одразу буде видно стан рахунку та способи оплати: через Приват24, Ощад24 та Google/Apple Pay. У останньому випадку комісія становитиме 2% від суми, але не менше 3 грн.

Однак, якщо оплачувати безпосередньо на сайті «Нафтогазу» і зробити це до 15 числа (а не до 25, як зазвичай), то в наступному місяці вам нарахують знижку 1% на рахунок за газ.

Раніше, нагадаємо, ми розповіли про те, як у Вінниці діє обмін лампочок.

 

Читайте також:

Бійцям зрізали 30 тисяч гривень премії: кого це стосується?

Історія України не обов'язкова для здачі та інші зміни: якою буде вступна кампанія у 2023 році

Кого та як вінницькі провайдери можуть забезпечити інтернетом під час вимкнень світла

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Doc Igor

    Через Укрсіббанк
  • Dora Khymych

    Тільки pay.vn.ua для оплати комунальних послуг! Все дуже зручно та швидко!
  • Олександр Кузьменко

    Користуюсь pay.vn.ua. Дуже зручно. оплати - єдиним платежем за всі послуги.
  • Оксана Томчук

    Зручний та сучасний спосіб оплати комунальних послуг  та подачі показникі  на сайті pay.vn.ua.Раджу використовувати сайт pay.vn.ua.Дякую за якісну роботу!

keyboard_arrow_up