Бійцям зрізали 30 тисяч гривень премії: кого це стосується?

Бійцям зрізали 30 тисяч гривень премії: кого це стосується?
Тим, хто в тилу — премія скасована. У новому наказі Міноборони чітко розписали, хто може отримали 100, 50 і 30 тисяч гривень додаткової винагороди / Фото з facebook-сторінки Генштабу ЗСУ
  • З 1 лютого урядовці внесли зміни до порядку виплати грошового забезпечення нашим захисникам.
  • Премії-«тридцятки» забрали у тих, хто знаходиться поза зоною бойових дій та не виконують завдань на передньому краї.
  • Реакція на такі зміни в суспільстві неоднозначна: від думки, що «давно треба було зробити» і до заяв «нехай тепер самі з ППО ті електростанції охороняють».
  • Розбираємось, хто і скільки тепер може отримати щомісячних доплат.

З 1 лютого для військовослужбовців, які перебувають поза зоною бойових дій і не виконують завдань на сході, півдні чи півночі країни, скасували додаткову щомісячну виплату у 30 тисяч гривень.

«Зміни зачіпають винятково військовослужбовців та співробітників системи МВС, які перебувають поза зоною бойових дій у різних регіонах України, строковиків і курсантів військових вишів, офіцерів управлінь і штабів, а також деяких інших категорій», — роз’яснили в Міноборони.

Тоді як бойові виплати у 100 тисяч гривень на місяць будуть збережені українським бійцям, які воюють з противником на передньому краї, кажуть у відомстві. 

Відео дня

«Те ж саме стосується сімей полонених та зниклих безвісти — виплати винагороди у розмірі 100 тисяч гривень для них також зберігаються», — повідомляють в МОУ.

Реакція суспільства

Напередодні таких змін соціологічна група «Рейтинг» проводила опитування про образ ветерана війни в українському суспільстві. Зокрема, питали й про задоволеність рівнем зарплат військовослужбовців.

Відтак, ДО СКАСУВАННЯ премій:

«Рівень зарплати військових, які безпосередньо беруть участь у бойових діях, вважають оптимальним 40%, нижчим необхідного — 34%, вищим – 8%, не змогли оцінити – 18%, — йдеться в результатах дослідження. — Щодо зарплати військових, які служать в тилу, половина оцінили її як оптимальну, нижче необхідної – 15%, вище необхідної – 11%, не змогли оцінити – 25%. Кількість опитаних людей — 1000».

Скріншот з опитування «Рейтингу»

Соціологи додали, що в порівнянні з опитуванням у серпні 2022 року не спостерігається різких змін щодо оцінки розміру зарплати військових згаданих категорій. 

Припускаємо, що в наступному опитуванні різкі зміни будуть. Адже за реакціями українців в соцмережах чимало людей не схвалюють скасування доплат військовим, що в тилу.

«То хай самі тепер б**ть в полі з тим ПЗРК живуть! Бо ми в тилу електростанції та іншу інфраструктуру захищаємо, сидимо в полях і посадках без вихідних. Тепер ще і без грошей будемо, круто», — пише Назар Стахів.

«Зашибісь, тепер у мене зарплата 400 гривень. Раніше завжди допомагав батькам та рідним, а зараз попробуй вижити», — пише Бодя Гужовський.

«Раз так, то всіх солдатів строкової служби звільнити, мобілізованих, які в «тилу» також. Ніяких патрулів, підсилення та інші наряди прибрати. Робочий день як до війни! Особисто я, не збираюся за голу ЗП сидіти 24/7 в частині!», — пише Вадим Макар.

«Все забезпечення передових частин відбувається внаслідок тилу. Водії, логісти командування не отримають тепер надбавок і як це позначиться на якості їх роботи? Мабуть, негативно. Тепер на нулі буде зовсім «весело» без своєчасних поставок. Чудова новина», — пише Влад К.

Хоча частина людей вітають рішення щодо скасування доплат тиловикам.

«Щодо тилу та зарплати, то я цілком згодна з рішенням. Але чому вони депутатів та судів не беруть до уваги, нехай над їхніми зарплатами працюють», — пише Ірина Галицька-Саламін.

«2000 процентів правильно та справедливо. Краще підняти, тим хто на передку, а в тилу вистачить. Я б ще наполовину зменшив деяким категоріям», — додає Олександр Геля.

«Ти ба, пройшов майже рік, а тільки побачили що щось не то. Тепер може колись доберуться до інших тилових вояк, типу тероборони місцевого розливу чи рот охорони, які, як правило, просто з одних кумів-братів та по суті нічого не роблять», — пише Serg Prip

Опитування

Як вам рішення Міноборони про скасування надбавок 30 тисяч для тих, хто в тилу?

Хто і скільки буде отримувати

За день до набуття чинності грошових змін, у Міністерстві оборони пояснили, що вирішили скасувати доплати тиловикам, бо: 1) принагідно, отримували доручення від Кабміну «щодо нагальної необхідності оптимізувати видатки Державного бюджету України»; 2) є необхідність справедливого розподілу виплат між військовослужбовцями.

«Станом на зараз (31 січня 2023 року - авт.) усі військовослужбовці, включно зі строковиками та курсантами, у різних регіонах України отримують додаткову грошову винагороду у фіксованому розмірі 30 тисяч гривень, — аргументують в МОУ. — Водночас бійці, які, ризикуючи життям, виконують завдання в районах бойових дій, але не беруть безпосередньої участі в боях з противником, отримують абсолютно такі ж самі додаткові виплати — 30 тисяч гривень. У зв’язку з цим назріло питання диференціації розмірів винагороди залежно від місця, умов та особливостей проходження служби у формуваннях сил безпеки та оборони України»

Тому Наказом Міноборони від 25 січня 2023 року № 44 внесли зміни до Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам.

В пункті 2 цього наказу розписали хто і на які надбавки може розраховувати.

100 тисяч гривень. Таку премію отримуватимуть ті, хто беруть безпосередню участь в бойових діях або забезпечують здійснення заходів з оборони / відсічі / стримування росії, зокрема, на тимчасово окупованих територіях, між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора. 

Та виконують бойові (спеціальні) завдання: 

  1. на лінії зіткнення з противником; 
  2. у районах ведення воєнних (бойових) дій з виявлення повітряних цілей противника; 
  3. зі здійснення польотів у районах ведення воєнних (бойових) дій, ведення повітряного бою; 
  4. у районах ведення воєнних (бойових) дій з вогневого ураження противника у складі підрозділу (засобу) ракетних військ і артилерії;
  5. на території противника (в тому числі на території між позиціями військ противника та своїх військ, тимчасово окупованих (захоплених) противником територіях);
  6. з вогневого ураження повітряних (морських) цілей противника;
  7. з виводу повітряних суден з-під удару противника з виконанням зльоту;
  8. кораблями, катерами, суднами в морській, річковій акваторії (поза межами внутрішніх акваторій портів, пунктів базування, місць тимчасового базування);
  9. у районах ведення воєнних (бойових) дій медичному персоналу медичних частин та підрозділів;
  10. з відбиття збройного нападу (вогневого ураження противника) на об'єкти, що охороняються, звільнення таких об'єктів у разі їх захоплення або насильного заволодіння зброєю, бойовою та іншою технікою;

50 тисяч гривень. Виплачуються такі премії тим, хто виконує бойові (спеціальні) завдання у складі органу військового управління, штабу угруповання військ (сил) або штабу тактичної групи (у тому числі поза районами ведення бойових (воєнних) дій), який здійснює оперативне (бойове) управління військовими, що ведуть воєнні (бойові) дії на відстані першого ешелону оборони або наступу (контрнаступу, контратаки).

Перелік цих органів військового управління (управлінь (штабів) угруповань військ (сил)) затверджується Головнокомандувачем ЗСУ або начальником Генштабу ЗСУ.

30 тисяч гривень. Виплатять військовослужбовцям, які виконують бойові (спеціальні) завдання:

  1. у складі діючих угруповань військ (сил) Сил оборони держави, резерву Головнокомандувача ЗСУ Сил оборони держави, розгорнутих пунктів управління Генерального штабу ЗСУ, які здійснюють управління діючими угрупованнями військ (сил);
  2. з протиповітряного прикриття та наземної оборони об'єктів критичної інфраструктури;
  3. із всебічного забезпечення діючих угруповань військ (сил) Сил оборони держави безпосередньо в районах ведення воєнних (бойових) дій згідно з бойовими (логістичними) розпорядженнями.

Військовослужбовцям, які в установленому законодавством порядку відряджені до складу військових адміністрацій у районах ведення воєнних (бойових) дій для виконання завдань в інтересах оборони держави та її безпеки із залишенням на військовій службі, виплата додаткової винагороди здійснюється у розмірі 30000 гривень.

Зміни також передбачають категорії військовослужбовців, які однозначно не включаються до наказів про виплату додаткової винагороди. 

Це, зокрема, ті, які вживали алкогольні напої (наркотичні або психотропні речовини) на території військової частини як у службовий, так і в позаслужбовий час, прибували на службу та/або виконували обов'язки військової служби в стані алкогольного (наркотичного) сп'яніння.

І «батогом», і «пряником»

Водночас за інформацією Міноборони, з 1 лютого 2023 року збільшують розміри щомісячного (основного) грошового забезпечення (без додаткової винагороди):

  • Для Збройних Сил України, Нацгвардії та Державної прикордонної служби України — мінімальний рівень становитиме не менше ніж 20 тисяч 100 гривень.
  • Для осіб рядового і начальницького складу Державної служби України з надзвичайних ситуацій та поліцейських Нацполіції України — не менше ніж 17 тисяч гривень.

Раніше, нагадаємо, у Вінниці внесли зміни до програми «Муніципальне житло»: найбільше квартир готові продати військовослужбовцям, які беруть участь в бойових діях з 2014 року.

 

Читайте також:

Мільйон — на день народження - Як гурт «Смерека» з Піщанки збирає гроші для ЗСУ

«Да-а-а, міні-гради на пікапи ми ще не ставили» — Новинка від волонтера Романовського

У Вінниці шиють спальники з обігрівом, який працює від павербанка

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (131)
  • Прощерук Олександр

    Я так розумію службовці які по року та навіть більше воювали на нульових позиціях а тепер приїхали на заслужений відпочинок до пункту постійної дислокації не заслуговують тієї тридцятки бо в даний момент вони якби не на нулю хотя і продовжують підготовку до нового виїзду на бойові позиції ?чи військових частин які являються бойовими це зняття не стосується ????бо якось знову таки несправедливо виходить люди раз в два три місяці їздять на ротації які можуть заняягнутися і на пів року і навіть більш на нуль а в ці проміжутки часу доки вони не там будуть жити на голу зарплату !!!!?
  • Mr.Marmok Mr.Marmok

    Я солдат строкової служби. Ви відмінили грошові виплати в розмірі 30 тисяч гривень - ви прям самі найкращі. Спробуйте самі чергувати в полі в холодну пору року чи в дощ коли тривога і тобі командир каже в укриття не ідеш бо може бути що і по нам прилетить, тому якщо бачиш доповідаєшь відразу я вже служу другий рік, я ще не був вдома не бачився із дівчиною, в місто не виїзжаю тому що нам заборонено. Якщо ви так зробили то краще відпустіть нас строковиків додому, тому що ні одна людина в світі не виживе за 480 гривень.
  • Віта Тимощук

    Падлюки .Відпустіть строковиків додому і вони самі собі зароблять .Чого діти мають сидіти в армії за 420грн.Позор тим хто каже що так треба .То йдіть і служіть а не повідкуплювалися від армії і сидять дома бо в кого дитина в армії такого нескаже
  • Читач32

    А моя дитина те ж строковик,в Одеській обл,я переселенка з Запорізької обл.  З чоловіком розлучена маю доньку в якої епілепсія (лікарі кажуть ,що не положено інвалідності),в мене цукровий діабет,інвалідності те ж не маю хоча інсулінозалежний,треба щоб руку чи ногу відрізали тоді буде.... Сину допомогти не можу,він нам допомагає,бо від государства я отримую 3+2цих грошей катастрофічно не вистачає,тому що за інсулін я доплачую 10 відсотків ,а це не мало враховуючи ціну на нього ,пігулки цукрознижуючі купую за гроші, донька знаходиться на постійних ліках один препарат виписую в лікарні Вінітел який коштує 155 грн,а той що коштує більше тисячі купуємо (розчин Кеппри). Нашою підтримкою був син,а тепер доплати знімуть ,а його не відпустять,скажіть будь ласка, як жити? Доньку у садочок нехочуть брати бо бояться(в неї важкі напади хоча і рідко) Я хочу щоб його відпустили,це мій єдиний годувальник,бо бувший чоловік знаходиться на окупованій території,і не платиь аліментів. Відпустіть мою дитину,хай хоч він нам допомагає. Хай набирають нових строковиків,які б замінили тих хто переслужує,чому така несправедливість?

keyboard_arrow_up