У Вінниці шиють спальники з обігрівом, який працює від павербанка

У Вінниці шиють спальники з обігрівом, який працює від павербанка
За два місяці роботи швейний цех відшив понад 340 спальників. Кожен виріб має нагрівальні елементи усередині, які дають тепло рівномірно по всій довжині
  • Теплі, не пропускають воду та ще й з електричним обігрівом — такі спальники для військових виготовляють на маленькому швейному підприємстві у Вінниці. 
  • Усе почалося з ідеї зробити щось корисне для військових, розповів юрист Григорій Жовмір. За допомогою технологині Олени Прошиної напрацювали єдину модель, яка задовольняє потреби наших захисників і захисниць.
  • І за два місяці відшили вже понад 300 одиниць своєї продукції. Як виглядають ці спальники та що ще планують відшивати?

На маленькому швейному підприємстві працюють чотири швачки. Розкроюють піксель, вкладають у нього «сендвіч» з синтепону, фольги, штучного хутра і зшивають вироби. 

Робота не проста, адже тканина цупка та й довжина одного такого спальника — 2 метри 40 сантиметрів.

У підсумку виходить компактний мішок, вагою 2,5 кілограми. Щонайважливіше, цей спальник не стає важким через вологу: верхній шар виготовлений з водонепроникної тканини.

Відео дня

Плюс, цей зимовий спальник може підігрівати людину всередині: вісім нагрівальних елементів працюють від павербанка.

Радилися з військовими, як краще зробити

Ідейним натхненником і засновником виробництва спальників з електрообігрівом є юрист Григорій Жовмір. Про себе каже, що далекий від «голок і ниток», тому від початку заручився допомогою швачки-технолога Олени Прошиної, яка власноруч розробляла перші моделі спальників.

— Ідея була в тому, щоб принести користь суспільству та армії. Обрали спальники, бо в них зараз є потреба, — каже Григорій Жовмір. — Але робити звичайні — це було нецікаво. Хотілося зробити щось таке, щоб цивільні люди могли грітися у період відключень, військові в окопах. Тому вирішили робити спальники саме з підігрівом від павербанка.

Близько місяця витратили на те, щоб зробити єдину модель спальника. Зробили макет, викрійку та зрозуміли, як саме поставити нагрівальні елементи, щоб обігрів був рівномірний, по всій довжині спальника.

Радилися з військовими, щоб врахувати усі їхні потреби: чи треба мішок зробити більшим, як зробити спальник максимально універсальним, де краще розміщувати кишеню під павербанк та багато інших нюансів.

«До війни ми шили сукні»

За два місяці їхній швейний цех відшив 340 спальників. Технологиня Олена Прошина каже, що на початку було важко, бо її колеги-швачки не вміли працювати з такою тканиною.

— Ми шили сукні до повномасштабного вторгнення росії в Україну. Тому перейти на спальники було непросто: тканина цупка, виріб габаритний й нашим тендітним дівчатам було важко скласти це до купи, — каже Олена.

Зараз їх цех може за один робочий день зробити до 10-12 спальників. Модель збираються ще вдосконалити: додати вставку-«подушку» в капюшон спального мішка, щоб бійцям було комфортніше.

До того ж тут ще почали відшивати жилети з електрообігрівом. У плащову тканину встановлюють вісім нагрівальних елементів та кнопку керування на грудині з трьома режимами обігріву.

— Перший режим — червоний, найтепліший, потім синій та зелений. Можна коригувати температуру особисто, — каже Григорій Жовмір. — До речі, такі жилети нещодавно замовляли знайомі поліцейські: одягають їх просто під бронежилет, щоб не мерзнути, коли стоять на блокпостах.

У планах, як розказала технологиня Олена Прошина, зробити ще й повноцінну куртку з електрообігрівом.

Вирішили продавати, щоб давати роботу швачкам

Питаємо, а де на все це беруть гроші? Адже тканина, фурнітура та і решта елементів для цих виробів є недешевими.

— Відверто кажучи, благодійні збори не оголошував і коштів допомоги не отримував. Я працюю юристом і частину свого заробітку направляю на це виробництво, — каже Григорій Жовмір. — І щоб підприємство працювало, вирішили, що спальники будемо продавати. Але усе одно частину спальників ми передаємо безоплатно.

За його словами з 340 спальників близько 30-40 передали безоплатно нашим військовим. Пріоритет — передова. Інші ж люди, як військові, так і цивільні, можуть замовити виготовлення спального мішка з електрообігрівом.

— Його ціна — 4000 гривень. Ми намагались зробити вартість доступною настільки, наскільки це можливо. Та й зауважу, що я на цьому продажі нічого не заробляю: усі кошти зі спальників йдуть назад в спальники — на оплату праці швачкам, на закупівлю матеріалів для нових виробів. Бо стараюсь не для себе, не для того, щоб заробити — а щоб у наших військових були якісні спальники, які не намокають та справді зігрівають, — підкреслив Григорій.

Наразі допомога фінансово чи матеріально цьому швейному цеху не потрібна. Але сюди треба робочі руки: на роботу шукають швачку з досвідом. Якщо цікавитесь вакансією, то телефонуйте за цим номером — (068)-712-3487, Григорій Жовмір.

Раніше, нагадаємо, ми розповідали про роботу швейного цеху Anabel Arto, які переїхали до Вінниці з Харкова.

 

Читайте також:

Добрі справи та ініціативи вінничан, які вони втілили в життя впродовж 2022 року

«Головне — вірте в ЗСУ, і перемога буде за нами»: вітання вінничанам від військових

Безплатний обмін звичайних ламп на світлодіодні досі не діє. Чому?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Євгенія Матвеєва

    Які ж ви молодці,  дорогі наші захисники  дуже мерзнуть , зігрійте їх тіло і душу свою дбайливістю за них. ДЯКУЄМО.

keyboard_arrow_up