Безплатний обмін звичайних ламп на світлодіодні досі не діє. Чому?

Безплатний обмін звичайних ламп на світлодіодні досі не діє. Чому?
Одна людина зможе обміняти до 5 ламп розжарювання на таку ж кількість світлодіодних. Втім, попри анонсований старт програми на 1 січня, станом на 6 січня LED-ламп для обміну ще не було
  • Напередодні Нового року низка держслужбовців повідомили, що в «Укрпошті» з 1 січня українці зможуть поміняти лампи розжарювання на LED-лампи.
  • Роблять це для того, щоб зменшити дефіцит електроенергії в мережі, адже LED-лампи у 7-8 разів економніші за старі лампи розжарювання.
  • От тільки вже 6 січня, а в поштових відділеннях лампи не обмінюють. Чому?

Спочатку передісторія, звідки взагалі виникла ідея обміну.

50 млн LED-ламп зекономлять 1 ГВт

13 грудня під час пресконференції у Парижі прем’єр-міністр України Денис Шмигаль говорив, що Україна розраховує до кінця 2022 року отримати енергоощадні LED-лампи від країн-партерів для заміни у населення та у низці установ.

За його словами, загалом планується заміна 20-25 мільйонів ламп у населення шляхом обміну на лампи розжарювання. Також будуть міняти лампи у соціальній сфері, школах, лікарнях, дитсадках, інфраструктурних об'єктах.

Відео дня

Тоді ж, президент України Володимир Зеленський сказав, що країні потрібно 50 млн LED-ламп, які б дали змогу заощадити майже 1 Гігават електроенергії.

І ця домовленість з країнами-партнерами не забарилася:

«Ми профінансуємо близько 30 мільйонів світлодіодних лампочок для України», – написала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у своєму Twitter — У темні часи ми стоїмо разом із нашими українськими друзями».

20 грудня, в ефірі національного телемарафону, міністерка економіки Юлія Свириденко зазначила, що початок програми з безплатного обміну ламп розжарювання на LED-лампи запланований з 1 січня 2023 року.

Процедура обміну дуже проста: 

Також діє опція, що заповнити заявку та одразу здійснити обмін можна просто в поштовому відділенні. Одна людина може замінити п'ять лампочок. 

Втім, станом на 6 січня, лампи ще не міняють. Чому?

«Ще нічого невідомо»

Отож, шукаємо форму для заявки на порталі «Дія». Для версії на комп’ютері такої опції немає — ані у переліку послуг для громадян, ані загалом на сайті. В додатку «Дія» для смартфонів опція з обміну ламп, станом на 6 січня, також відсутня.

Добре, за словами урядовців, можна ж заповнити заяву просто в «Укрпошті». Прямуємо до найближчого відділення. Якраз об 11.00 всередині було мало людей, але жодних оголошень чи табличок, що тут здійснюють обмін ламп немає.

— Перепрошую, а обмін ламп здійснюєте? У вас можна заповнити заявку? — питаю в працівниці поштового відділення.

— Ні, у нас ще цих світлодіодних лампочок для обміну немає, — відповідає жінка.

Допитуюсь, а коли будуть лампи? Чи визначена якась дата?

— Ще нічого невідомо. Навіть порядку немає, як цей обмін здійснювати. Тому тут я вам нічого не можу сказати, — сказала працівниця «Укрпошти».

Так, зі старими лампами розжарювання вийшли з відділення. Виходить, це «зрада» і ніяких безоплатних ламп не буде?

Програма запрацює, але конкретної дати ще немає

«Зрада» відміняється. Або, принаймні, відтерміновується. 

На початку січня пресцентр Міністерства економіки розіслав пояснення для загальноукраїнських ЗМІ (1, 2), чому програма з обміну ламп ще не діє.

«Програма дійсно стартує у січні, проте точна дата її запуску поки не визначена. Механізм обміну ще знаходиться на стадії розробки, триває формалізація всіх необхідних для запуску процедур», — йдеться у поясненні від Мінекономіки.

Підлеглі міністерки економіки Юлії Свириденко, яка анонсувала програму обміну як на брифінгах, так і в ефірі Національного марафону, обіцяли провести презентацію проєкту спільно з Міністерством цифрової трансформації та АТ «Укрпошта».

Раніше, нагадаємо, ми розповідали які зміни принесе 2023 рік для наших гаманців.

 

Читайте також:

Військовий Олександр Мончак: «Війна — це можливість для держави та суспільства оновитися»

«Новорічні пригоди у Вінниці»: екскурсії і тури від Офісу туризму на січень

У центрі зводять найвищу у Вінниці багатоповерхівку. Вона вже має висоту 19 поверхів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (26)
  • николай католик

    Навіщо було брехати? Напевно для того щоб принизити владу? Типу, ну зелені вони іще, не дозріли.
  • Nikol Pricol

    Сьогодні 17 березня 2023.А послуга "обмін лампочок" в дії на комп'ютері вдсутня
  • Олександр Назаренко

    Прохання до журналістів пройтися по всіх відділеннях укрпошти,бо на різних відділеннях видають різні лампочки. На одних 9 ватт,на інших 11 ватт,в одних з коробкою,в інших без коробки. А,як відомо без коробки на обмін потім не приймають.
  • Незнайомка Українка

    Через тривоги на почту взагалі проблема попасти,працівників обмаль.Не уявляю,як їм ще й лампи обмінювати.Може більш реально речам це довірити?

keyboard_arrow_up